ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ εμφανίζονται στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί όσον αφορά το πώς πρέπει να απαντήσουν στην επικείμενη ομιλία του Τζορτζ Μπους για το Ιράκ, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση των 132.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σήμερα στη χώρα με περίπου 20.000

ακόμα.

Παρ΄ ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, που διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, είναι ασυνήθιστα ενωμένο όσον αφορά την εναντίωσή του στην αποστολή περισσότερων στρατιωτών, οι ηγέτες του δεν συμφωνούν στο «ύψος» των εμποδίων που πρέπει να ορθώσουν. Στο ένα άκρο, βρίσκεται ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Έντουαρντ Κέννεντυ, ο οποίος πρότεινε χθες ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την αποστολή άλλων στρατιωτών στο Ιράκ χωρίς πρότερη ρητή έγκριση του Κογκρέσου. Ανοιχτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο να εμποδίσουν οι Δημοκρατικοί την απελευθέρωση των απαραίτητων κονδυλίων και η νέα πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.

Το πρόβλημα

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή, ωστόσο, ο Στένι Χάουερ, όπως και αρκετοί άλλοι Δημοκρατικοί αρνούνται να καταφύγουν σε ένα τόσο δραστικό μέτρο, από φόβο μήπως θεωρηθεί ότι «προδίδουν» τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Όπως επισημαίνουν οι «Νew Υork Τimes», το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Μπορεί οι Δημοκρατικοί να θριάμβευσαν στις εκλογές χάρη, ακριβώς, στην υπόσχεσή τους να «αλλάξουν πορεία» στο Ιράκ, ενιαία θέση όμως όσον αφορά την αλλαγή πορείας δεν υφίσταται. Κάποιοι ζητούν άμεση αποχώρηση. Άλλοι αξιώνουν σταδιακή αποχώρηση. Υπάρχουν πάντως και αρκετοί που περιμένουν πρώτα να ακούσουν- σήμερα- τον Μπους πριν ασκήσουν κριτική.