«Η αγωνία είναι μεγάλη όταν βλέπεις τον παίκτη της αντίπαλης ομάδας να έρχεται προς το τέρμα σου για να βάλει γκολ, αλλά όταν καταφέρεις να το αποκρούσεις το συναίσθημα δεν περιγράφεται».


Τα τελευταία 7 χρόνια έχει πάρει μέρος σε περισσότερους από 100 επίσημους και φιλικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Γιάννης Γιαννούσης είναι από το 2004 τερματοφύλακας στην εφηβική ομάδα της Αγίας Παρασκευής. «Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο, όπως όλα σχεδόν τα αγόρια, παίζοντας με φίλους σε κάποιο γήπεδο 5Χ5. Όσο πέρναγε όμως ο καιρός το είδα λίγο πιο σοβαρά και κυνήγησα τις ευκαιρίες. Στην αρχή έπαιζα σε μια ομάδα 5Χ5 στον Γέρακα και σήμερα είμαι στην ομάδα της Αγίας Παρασκευής. Ελπίζω όμως πως σε λίγα χρόνια θα μπορέσω να… φυλάω το τέρμα μιας πιο μεγάλης ομάδας», λέει στα «ΝΕΑ» ο 17χρονος Γιάννης, ο οποίος για να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα έκανε για περίπου ένα χρόνο «ιδιαίτερα» μαθήματα σε σχολή για

ΣΤΑ 5Χ5

Στις ακαδημίες ποδοσφαίρου κάνουν τα πρώτα τους βήματα οι αυριανοί «μάγοι» της μπάλας. Κάποτε ήταν αλάνες…

τερματοφύλακες. Όπως αναφέρει, παρ΄ όλο που οι υποχρεώσεις στο σχολείο είναι αυξημένες αφού θα δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις τον Ιούνιο, εξακολουθεί να κάνει περίπου 5 ώρες προπόνηση την εβδομάδα. «Όταν αγαπάς κάτι βρίσκεις χρόνο να τα συνδυάσεις και να τα προλάβεις όλα», δηλώνει και διευκρινίζει ότι πλέον έχει δύο άμεσους στόχους: πρώτον να περάσει στη Σχολή Αστυφυλάκων και δεύτερον να συνεχίσει το ποδόσφαιρο επαγγελματικά- να μπει δηλαδή στην ομάδα των αντρών της Αγίας Παρασκευής που παίζει στην Δ΄ Εθνική.

Όλο και περισσότερα παιδιά από την ηλικία ήδη των 5 ετών, γράφονται σε ακαδημίες ποδοσφαίρου κάνοντας όνειρα για μια μεγάλη καριέρα. Η πρόσφατη μάλιστα συμμετοχή του Σωτήρη Νίνη, του 16χρονου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, στον αγώνα με το Αιγάλεω ενίσχυσε τέτοιες φιλοδοξίες.

Αύξηση 40%

«Τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει αύξηση της τάξεως του 40%, τόσο στον αριθμό των παιδιών που ξεκινούν λίγο πιο σοβαρά το ποδόσφαιρο όσο και στον αριθμό των γηπέδων 5Χ5», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μάρκος Στεφανίδης, τεχνικός υπεύθυνος και προπονητής στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος προπονεί τους μικρούς… ποδοσφαιριστές περισσότερα από 10 χρόνια. Σύμφωνα πάντως με προπονητές αλλά και ιδιοκτήτες γηπέδων 5Χ5, το ποδόσφαιρο χρειάζεται… νέο αίμα κι αυτά τα παιδιά με τη σωστή καθοδήγηση και τεχνική μπορούν να διαπρέψουν στα ελληνικά και γιατί όχι στα διεθνή γήπεδα. Παρ΄ όλο όμως που υπάρχουν έφηβοι που παίζουν καλό ποδόσφαιρο, οι μεγάλες ομάδες δύσκολα τους εμπιστεύονται αφού μπορεί να διαθέτουν ταλέντο αλλά υστερούν σε πείρα.

Όπως αναφέρει ο κ. Στεφανίδης, τα περισσότερα παιδιά που εντάσσονται σε κάποια ακαδημία θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές και μάλιστα να παίξουν σε μεγάλες ελληνικές και ευρωπαϊκές ομάδες. «Δεν μπορούν όμως όλα τα παιδιά να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο αλλά τουλάχιστον μέσα από την ποδοσφαιρική παιδεία που παίρνουν μπορούν να γίνουν καλύτεροι φίλαθλοι».

Τα γήπεδα 5Χ5, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών ακαδημιών, ξεπερνούν μόνο στο Λεκανοπέδιο τα 150 ενώ οι τιμές για τα μαθήματα στις ακαδημίες κυμαίνονται από 30- 50 ευρώ. Για όσους βέβαια θέλουν απλά να «κλείσουν» ένα γήπεδο 5Χ5 για να παίξουν ποδόσφαιρο με τους φίλους τους η τιμή ανέρχεται στα 50- 60 ευρώ την ώρα.

«Ροναλντίνιο» εναντίον «Ντέμη» στον Γέρακα


ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ να παίξει ποδόσφαιρο σε μια μεγάλη ομάδα και να κάνει μαγικά κόλπα με την μπάλα όπως ο Ροναλντίνιο. Ο 9χρονος Κωνσταντίνος Ευαγγελάτος τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρακολουθεί μαθήματα σε ακαδημία ποδοσφαίρου στον Γέρακα και στους αγώνες παίζει άμυνα. «Θα συνεχίσω τα μαθήματα στην ακαδημία γιατί θέλω να τελειοποιήσω την τεχνική μου και να μπορέσω κάποια μέρα να παίξω σε μεγάλη ομάδα», λέει ο μαθητής της Δ΄ Δημοτικού, ο οποίος έχει πάρει μέρος μέχρι στιγμής σε 3 τουρνουά ποδοσφαίρου.

Αλλά και ο 10χρονος Δημήτρης Βάρβογλης κάνει προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα σε γήπεδο 5×5 στον Γέρακα. Ο μικρός «Ντέμης Νικολαΐδης» όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του, ονειρεύεται μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα. «Πέρα από τους αγώνες που κάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο, πέρυσι πήρα μέρος μαζί με την ομάδα μου και σε τουρνουά που έγινε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Έτσι αισθανόμαστε όπως ακριβώς και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», δηλώνει.