«Για τους Βούλγαρους που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.,

επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Η βασική διαφορά για τους υπόλοιπους είναι ότι δεν θα “κινδυνεύουν” πλέον από την Αστυνομία, αφού δεν χρειάζονται άδεια διαμονής για να μείνουν εδώ».


Η κ. Βόικα Ατανάσοβα από τη Βουλγαρία ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1997. Πλέον η χώρα της, όπως και η Ρουμανία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι μπορούμε πλέον να περνάμε τα σύνορα μόνο με την ταυτότητα ή το διαβατήριό μας. Προς το παρόν, όσοι θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα θα πρέπει να βγάζουν άδεια εργασίας όπως γινόταν και πριν. Δεν υπάρχει καμία διαφορά από το προηγούμενο καθεστώς για τους οικονομικούς μετανάστες», λέει η κ. Ατανάσοβα.

Γι΄ αυτούς που ήδη εργάζονται στην Ελλάδα, ισχύει ακριβώς ό,τι ίσχυε. Θα πρέπει οι μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

στην Ελλάδα, ισχύει ακριβώς ό,τι ίσχυε. Θα πρέπει να εκδώσουν ή, αν έχουν, να ανανεώνουν την άδεια εργασίας τους

να εκδώσουν ή, αν έχουν, να ανανεώνουν την άδεια εργασίας τους για να μπορούν να εργάζονται στην Ελλάδα. Τουλάχιστον μέχρις ότου ανοίξει η αγορά της χώρας.

Άνοιξαν τις αγορές τους

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι στην Ελλάδα θα ανοίξει η αγορά εργασίας για τους Ρουμάνους σύντομα. Ήδη σε 10 κράτη μέλη της Ε.Ε., η Πολωνία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Σουηδία και η Τσεχία, έχουν ανοίξει οι αγορές εργασίας για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους», αναφέρει η κ. Ντιάνα Κλιβέτι, ακόλουθος Τύπου στη ρουμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Άλλη μία διαφορά είναι ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να μετράει ο χρόνος εργασίας στην Ελλάδα στα συντάξιμα έτη, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος», λέει η κ. Ατανάσοβα, που θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν περισσότεροι μετανάστες από τη Βουλγαρία.

«Δεν θα έρθουν»

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα έρθουν πολλοί Βούλγαροι μετανάστες στην Ελλάδα. Το μεγάλο κύμα οικονομικών μεταναστών ξεκίνησε από τη Βουλγαρία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και σταμάτησε πριν από δύο χρόνια. Εξάλλου, το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και ότι υπολογίζεται σήμερα είναι γύρω στο 10%. Δεν πιστεύω πως θα φύγουν πολλοί για να δουλέψουν εκτός χώρας», αναφέρει ο πρόξενος της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κ. Νικολάι Καραϊβάνοφ. Βλέπουν ανάπτυξη

«Επίσης, δεν είμαι βέβαιος αν είναι οριστικό ότι η μεταβατική περίοδος για το τελικό άνοιγμα της αγοράς εργασίας για τους Βούλγαρους που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα θα είναι δύο χρόνια. Πιστεύω ότι η ελληνική αγορά εργασίας μπορεί να ανοίξει και σε λιγότερο από δύο χρόνια», λέει ο κ. Καραϊβάνοφ. «Δεν θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν πρόβλημα οι Ρουμάνοι εργάτες για την Ελλάδα. Η οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας και τα σημαντικά κονδύλια από την Ε.Ε. θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας εντός της χώρας και θα βελτιώσουν τις αμοιβές των εργαζομένων», αναφέρει η κ. Κλιβέτι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προξένου της Βουλγαρίας, οι περισσότεροι Βούλγαροι που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα είναι τουρίστες. «Ήδη κάθε χρόνο στην Ελλάδα έρχονται περίπου 700.000 Βούλγαροι ως επισκέπτες», λέει ο κ. Καραϊβάνοφ.

«Βάλε ζώνη, γίναμε Ευρώπη»


«ΒΑΛΕ ΖΩΝΗ γιατί τώρα είναι Ευρώπη». Ο 25χρονος οδηγός ταξί Στόγιαν Ουζούνοφ αντιδρά αμέσως στο σήμα που του κάνει συνάδελφός του και τον προειδοποιεί για το μπλόκο της Τροχαίας. «Εδώ και τρεις ημέρες δεν έχουν σταματήσει», λέει σε σπαστά ελληνικά, «δεν μας βλέπω καλά με τα πρόστιμα».

Στη Βουλγαρία οι περισσότεροι κάτοικοι δείχνουν να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το μέλλον τους μετά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα μας αλλάξουν νοοτροπία», υποστηρίζουν, φοβούμενοι κυρίως αύξηση των τιμών.

Μπορεί στη σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, 80% των Βουλγάρων να επικροτεί την ένταξη στην Ε.Ε., η αμφιβολία ωστόσο για το τι μέλλει γενέσθαι είναι έκδηλη στα μάτια τους. Ειδικά στο Σαντάνσκι, πόλη της Νότιας Βουλγαρίας, ήδη το εισόδημα των περισσοτέρων κατοίκων μειώθηκε, καθώς έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα για τη διακίνηση ρούχων-μαϊμού και οι περισσότερες πινακίδες με τις «φίρμες» έχουν κατέβει.

Πάντως, οι σταθεροί πελάτες είναι Έλληνες…

Ο 22χρονος Αλεξέι είναι πωλητής σε κατάστημα ρούχων. «Δεν ξέρω, εντάξει υπάρχει το πλεονέκτημα ότι είναι ανοιχτά τα σύνορα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να πουλάμε επώνυμα ρούχα» λέει, εννοώντας τα ρούχα-μαϊμού. «Το σκέπτομαι σοβαρά να φύγω, αλλά είναι νωρίς ακόμη», τόνισε στα «ΝΕΑ» ο 22χρονος Σάσο Μπορίσοφ, που ελπίζει να βρει δουλειά στην Ελλάδα ως ζαχαροπλάστης. Ο 26χρονος φίλος του Ιορντάν Ντιμιτρόφ, που έχει σπουδάσει μηχανικός, βλέπει με προβληματισμό την ευρωπαϊκή σημαία να ανεμίζει στην κεντρική πλατεία της πόλης του. «Έχω επισκεφθεί την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, πιστεύω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, αν και έχω επιφυλάξεις για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές», επισήμανε.