«Είχαμε σκοπό να μείνουμε στην Τήλο τρία χρόνια, ακριβώς όσο χρειαζόταν ώστε ο άνδρας μου που διορίσθηκε φιλόλογος στο Γυμνάσιο του νησιού να συγκεντρώσει τα αναγκαία και να εξασφαλίσει τη μετάθεση στη Θεσσαλονίκη. Όταν πέρασε η τριετία, νιώθαμε πια τόσο... Τηλιακοί, ώστε δεν σκεφτήκαμε καν να ζητήσουμε τη μετάθεση».

Η Άννα Τσακίρη είναι βρεφοκόμος από τη Θεσσαλονίκη. Για τους Τηλιακούς όμως, είναι ο άνθρωπος που με την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει βρεφικό σταθμό, μαζί με τον Δήμο Τήλου και μάλιστα αμισθί στην αρχή, βοήθησε αρκετές οικογένειες να παραμείνουν στο νησί. Όπως λέει ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης, ήταν η αιτία όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού.

Η Άννα Τσακίρη πριν από έξι χρόνια συνόδευσε τον σύζυγό της φιλόλογο Γιώργο

ΕΦΕΥΓΑΝ ΓΙΑ ΡΟΔΟ

Οι Τηλιακοί δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους και αναγκάζονταν να μετακομίζουν στη Ρόδο

Μυροφορίδη, όταν πρωτοδιορίστηκε στο Γυμνάσιο του νησιού ως καθηγητής σε δυσπρόσιτο σχολείο. Όταν το ζευγάρι πήγε στο νησί, δεν υπήρχε σταθμός για τα μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να εγκαταλείπουν την Τήλο και να μετακομίζουν κυρίως στη Ρόδο. Μερικές εβδομάδες μετά την εγκατάστασή τους, η Άννα Τσακίρη ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία για τη δημιουργία του σταθμού, ο οποίος σήμερα λειτουργεί πλήρως και φιλοξενούνται εκεί όλα τα μικρά παιδιά της Τήλου.

Είχαν έλθει για... λίγο
Το ζευγάρι έφτασε στην Τήλο τον Σεπτέμβριο του 2001 με τα δύο κοριτσάκια του, ηλικίας δύο και τεσσάρων χρόνων. «Είχαμε σκοπό να παραμείνουμε στο νησί για τρία χρόνια και στη συνέχεια να πάρουμε μετάθεση για τη Θεσσαλονίκη», λέει στα «ΝΕΑ» η Άννα Τσακίρη. Στο νησί υπήρχαν και άλλα μικρά παιδιά που οι γονείς τους δεν είχαν πού να τα αφήσουν για να πάνε στις δουλειές τους. Τότε η Άννα Τσακίρη παίρνει την απόφαση να λειτουργήσει ένα βρεφονηπιακό σταθμό. Με τη βοήθεια του δημάρχου Τάσου Αλιφέρη βρίσκεται ένας χώρος, όπου συγκεντρώνονται τα μικρά παιδιά. Ο σταθμός ανοίγει τις πόρτες του αρχές Νοεμβρίου 2001 με επτά παιδιά, από τα οποία τα δύο είναι τα κοριτσάκια της βρεφοκόμου. «Είχαμε πολλές δυσκολίες στην αρχή, αλλά μας βοήθησε σημαντικά ο δήμος» υπογραμμίζει η Άννα Τσακίρη, που αρχικά προσέφερε τις υπηρεσίες της χωρίς αμοιβή. Αυτό διήρκεσε αρκετά, μέχρις ότου βγήκε ένας μικρός μισθός από τη Σχολική Επιτροπή, ενώ πριν από ένα χρόνο μέσω ΑΣΕΠ μονιμοποιήθηκε η βρεφοκόμος.

«Τους αγάπησα»
«Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην Τήλο με αγάπησαν οι κάτοικοι και τους αγάπησα κι εγώ» λέει η Άννα Τσακίρη. Πέρασε η τριετία, αλλά το ζευγάρι δεν ζήτησε να πάρει μετάθεση από το νησί, παρά το γεγονός ότι είχε τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

«Γίναμε ένα με τους ανθρώπους της Τήλου και νιώθουμε κι εμείς σαν Τηλιακοί, αλλά το περισσότερο που μας έκανε να μη φύγουμε από το νησί είναι ότι υπήρχε ο φόβος να κλείσει ο βρεφονηπιακός σταθμός» υποστηρίζει η κυρία Τσακίρη. Σήμερα στον σταθμό φιλοξενούνται 15 μικρά παιδιά, ενώ τα κορίτσια της βρεφοκόμου φοιτούν στο Δημοτικό της Τήλου, όπου λειτουργούν Γυμνάσιο και Λύκειο.

Η Τήλος είναι ιδανικός τόπος για να μεγαλώνει κανείς παιδιά, αρκεί να υπάρχουν και οι απαραίτητες τακτικές συγκοινωνίες με τη Ρόδο και τον Πειραιά, τονίζει η Άννα Τσακίρη που προς το παρόν δεν σκέπτεται να εγκαταλείψει το νησί. Μάλιστα, έχει μεταφέρει τα δικαιώματά της και έγινε δημότης Τήλου.


Τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ της στην Τήλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τίμησε την 36χρονη βρεφοκόμο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Το περασμένο καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στην Τήλο πήγε στον βρεφονηπιακό σταθμό, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το έργο που γίνεται. Πριν από ένα μήνα η Άννα Τσακίρη μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και προσέφερε στον κ. Παπούλια δώρα από τα μικρά παιδιά της Τήλου.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ