Oι σταρ βλέπουν άραγε τον εαυτό τους το ίδιο γοητευτικό όσο πιστεύουν οι οπαδοί τους; Ναι, λέει μια πρόσφατη έρευνα που έκαναν ψυχολόγοι με αντικείμενό τους την πολυπληθή τάξη των διασημοτήτων του Χόλιγουντ. Δεν είναι απλώς το χρήμα ή η καριέρα που τους κάνει να δείχνουν τόσο διαφορετικοί: είναι η εγωπάθειά τους και η παθολογική ανάγκη τους να τραβούν διαρκώς την προσοχή. Μερικοί σταρ έχουν επίγνωση της ματαιοδοξίας του Χόλιγουντ. Η τραγουδίστρια της ποπ Μπγιονσέ είπε πρόσφατα: «Είναι τρομακτικό, αλλά σπάνια συναντάς σταρ που να είναι φυσιολογικοί. Ζουν σε έναν δικό τους πλανήτη γεμάτο από ντίβες».

Δύο ψυχολόγοι του Λος Άντζελες παρουσίασαν τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα ότι πολλές διασημότητες ειλικρινά πιστεύουν ότι είναι καλύτερες από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Στο βιβλίο τους που πρόκειται να εκδοθεί, οι ψυχολόγοι γράφουν ότι πολλά από τα σημερινά είδωλα της ποπ έχουν πάρει δρόμο που τους οδηγεί στην καταστροφή.

Ναρκισσισμός.

Ο Μαρκ Γιανγκ και ο Ντριου Πίνσκι χρησιμοποίησαν έναν μαθηματικό τύπο για να μετρήσουν τα χαρακτηριστικάμεταξύ των οποίων η επιδειξιμανία και η ματαιοδοξία- τα οποία συνθέτουν μια ναρκισσιστική προσωπικότητα. Οι δυο ψυχολόγοι, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην τάξη των διασημοτήτων οι γυναίκες είναι πολύ πιο ναρκισσιστικοί τύποι από ό,τι οι άνδρες, μολονότι στον γενικό πληθυσμό ισχύει το αντίθετο.

Επίσης, οι διάσημες γυναίκες που μελέτησαν ήταν περισσότερο ματαιόδοξες για την εμφάνισή τους από τις ανώνυμες γυναίκες. Οι δυο ψυχολόγοι ζήτησαν από 200 διασημότητες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με τον τίτλο «Απογραφή ναρκισσιστικής προσωπικότητας». Τα ονόματα των σταρ που το συμπλήρωσαν δεν έχουν αποκαλυφθεί, έγινε όμως γνωστό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», ότι ανάμεσά τους ήταν η Τζέσικα Σίμσον, ο Τζιμ Κάρεϊ και μέλη του βρετανικού συγκροτήματος ποπ Ντουράν Ντουράν. Ο ψυχολόγος Γιανγκ διατυπώνει την υποψία ότι πολλοί από τους σημερινούς ανερχόμενους σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Πάρις Χίλτον και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, κινδυνεύουν να υπερβούν τα όρια ανάμεσα στη ματαιοδοξία και την παθολογία.