Με αποφάσεις του αγγλικού ΔΙΚΑΤΣΑ, που αναγνωρίζει πλέον επισήμως τα πτυχία των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια ως ισότιμα των βρετανικών και με αξιολόγηση από το βρετανικό συμβούλιο πιστοποίησης, τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά κολέγια δίνουν ηχηρό «παρών» ζητώντας να αναγνωριστούν ως πανεπιστήμια!


Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη Βουλή, προκύπτει ότι οι Έλληνες απόφοιτοι των ιδιωτικών κολεγίων μπορούν να εργαστούν κανονικά στη Βρετανία εφόσον οι τίτλοι τους θεωρούνται και επισήμως πια ισότιμοι με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών όσων σπούδασαν σε βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά όχι στην Ελλάδα καθώς ο ΔΟΑΤΑΠ (ο οργανισμός που αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ) εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα πτυχία τους, ακριβώς επειδή σπούδασαν στην Ελλάδα.

Κι αυτά εν αναμονή της συζήτησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που αρχίζει σε λίγες μέρες, η οποία όμως εκ των πραγμάτων έχει πια ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Ενώ η συζήτηση, τουλάχιστον όπως εμφανίζονται ώς τώρα τα πράγματα, αφορά το αν θα επιτραπεί να ιδρυθούν μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα στην Ελλάδα, δεν λύνει το θέμα των υπαρχόντων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων εκπαίδευσης, δηλαδή των δεκάδων κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, παρ΄ ότι η χώρα μας βρίσκεται πια με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας οδηγίας (36/2005 της Ε.Ε.) για την αναγνώριση των πτυχίων τους, την οποία μάλιστα οφείλουμε να εφαρμόσουμε υποχρεωτικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους στις 23 Δεκεμβρίου 2006.

Πολυετής άρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, δύο νέα στοιχεία προστέθηκαν σε όλα τα υπόλοιπα που η Ελλάδα εξακολουθεί να αγνοεί, παρ΄ ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί σε θέση κατηγορουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πολυετή της άρνηση να λύσει το θέμα των συνεργασιών κολεγίων και ξένων ΑΕΙ.

Υποχρεωτική- μετά την ευρωπαϊκή οδηγία- από τον προσεχή Σεπτέμβριο η αναγνώριση των πτυχίων από τα δεκάδες κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια

ΤΟ ΠΡΩΤΟ αφορά την αναγνώριση από το αγγλικό ΔΙΚΑΤΣΑ, η οποία είναι απαραίτητη σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε., που προβλέπει ότι για να αναγνωριστεί το πτυχίο ενός κολεγίου πρέπει να βεβαιώσουν οι αρχές του κράτους όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο με το οποίο το κολέγιο συνεργάζεται ότι και στη χώρα αυτή (δηλαδή τη Βρετανία εν προκειμένω) ο κάτοχος του πτυχίου από κολέγιο θα έχει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα που έχει και ο απόφοιτος του πανεπιστημίου. Έτσι, έφθασαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα τα πρώτα πιστοποιητικά αναγνώρισης των πτυχίων που απονεμήθηκαν από βρετανικά πανεπιστήμια σε αποφοίτους ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται μαζί τους. Τα πιστοποιητικά εκδίδονται από το ΝΑRΙC (Νational Recognition and Ιnformation Council) που έχει την ευθύνη της αναγνώρισης (ή μη) των τίτλων σπουδών όσων ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Μεγάλη Βρετανία. Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά βεβαιώνουν ότι αυτοί οι τίτλοι σπουδών είναι απολύτως ισότιμοι, ως προς τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα στη Βρετανία, με εκείνους που χορηγούνται στους αποφοίτους οποιουδήποτε βρετανικού πανεπιστημίου. Σημειώνεται, ότι το ΝΑRΙC είναι από τα πλέον ενεργά ΔΙΚΑΤΣΑ στην Ευρώπη και η πιστοποίησή του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα κολέγια και τους αποφοίτους τους. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ στοιχείο, που ανακοίνωσαν μόλις χθες τα ιδιωτικά κολέγια, είναι ότι ενώ η Ελλάδα αρνείται να ελέγξει τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες (με αποτέλεσμα στον χώρο να υπάρχουν αξιόλογες επιχειρήσεις πλάι σε «μαγαζάκια» χωρίς κύρος), η Βρετανία ελέγχει την ποιότητα των σπουδών επί ελληνικού εδάφους! Όσα από τα κολέγια είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, υποβλήθηκαν το 2006 στην καθιερωμένη πενταετή επιθεώρηση από το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης (ΒΑC). Οι επιθεωρήσεις κατέληξαν στην ανανέωση της αναγνώρισης των κολεγίων αυτών ως «ιδρυμάτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» (Ιnstitutions of higher education). Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας των κολεγίων να αναβαθμίσουν την ποιότητα των σπουδών τους, προκειμένου να πείσουν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, η ένταξη των ελληνικών κολεγίων στον έλεγχο του ΒΑC έγινε έπειτα από αίτηση του Συνδέσμου τους χωρίς να είναι υποχρεωτική, αφού ούτως ή άλλως το κάθε κολέγιο έχει πιστοποιηθεί και ελέγχεται ποιοτικά από το πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται.

Η Ελλάδα πάντως, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, συνεχίζει απλά να κλείνει τα μάτια και να ασχολείται μόνο με το ζήτημα των μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, σαν να μην υπάρχουν τα κολέγια, οι ευρωπαϊκές οδηγίες, η βρετανική επέλαση στην ελληνική εκπαιδευτική αγορά και, κυρίως, οι δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι και σπουδαστές τους.

Πρεμιέρα με απεργίες και συλλαλητήρια


ΕΒΔΟΜΑΔΑ νέας μεγάλης αναταραχής στην εκπαίδευση θα είναι η ερχόμενη, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που αρχίζει την Τετάρτη στη Βουλή.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε δύο 24ωρες απεργίες και συλλαλητήρια στις 10 και 17 Ιανουαρίου, ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, οι φοιτητές από τη Δευτέρα πραγματοποιούν συνελεύσεις σε πολλά πανεπιστήμια για να αποφασίσουν νέο κύκλο καταλήψεων και συλλαλητηρίων.

Στο παιχνίδι ετοιμάζονται να μπουν ξανά και οι μαθητές, που επίσης έχουν προγραμματίσει συνελεύσεις σε αρκετά σχολεία. Στην απεργία και στο συλλαλητήριο που θα γίνει την ημέρα έναρξης της συζήτησης, θα συμμετάσχουν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και οι δάσκαλοι, ενώ οι εκπαιδευτικοί με τους φοιτητές σχεδιάζουν και συμβολική περικύκλωση της Βουλής την ίδια ημέρα. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις δεν θα περιοριστούν στις παραπάνω. Απλά η εκπαιδευτική κοινότητα θέλει να κρατήσει δυνάμεις ώστε να επανέλθει σε απεργίες, καταλήψεις και ενημερώσεις για το θέμα τον Μάρτιο, όταν θα πλησιάζει η μέρα για την ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16.

«Οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τον Μάρτιο. Θέλουμε να πιέσουμε τα πολιτικά κόμματα να κατανοήσουν ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας», λέει ο γραμματέας των πανεπιστημιακών κ. Ι. Μαΐστρος. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν επίσης και 5 πρωτοβουλίες πανεπιστημιακών και πολιτών εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 (ανάμεσα στις οποίες μια πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ) υπογεγραμμένες από εκατοντάδες πολίτες και εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, 10 πανεπιστήμια με αποφάσεις των Συγκλήτων τους, τάχθηκαν ήδη εναντίον της συνταγματικής αναθεώρησης για το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ και την Τετάρτη σκοπεύουν να αναστείλουν συμβολικά τη λειτουργία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αντίστοιχες αποφάσεις ενδέχεται να λάβουν τις προσεχείς ημέρες και άλλα ιδρύματα. Αυτά που Ριζική αντίθεση.

ήδη τοποθετήθηκαν αρνητικά είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο, το Δημοκρίτειο, το Οικονομικό, το Αριστοτέλειο και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Κρήτης και Πάτρας. Χαρακτηριστικά, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έχει εκφράσει τη ριζική της αντίθεση και τη σοβαρή της ανησυχία για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16, υποστηρίζοντας ότι «η προωθούμενη αναθεώρηση θα καταργήσει την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες. Θα ενισχύσει τις τάσεις ιδιωτικοποίησης των δημόσιων ΑΕΙ και της ανάπτυξης κερδοφόρων υπηρεσιών εκπαίδευσης, εκχωρώντας στα κέντρα ελευθέρων σπουδών το δικαίωμα διάθεσης ισότιμων πτυχίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ».