ΗΤΑΝ Ο εφιάλτης κάθε επιβάτη του μετρό- αλλά εις διπλούν. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει πάρει το μετρό στη Νέα Υόρκη και να μην έχει αναρωτηθεί «τι θα γινόταν αν έπεφτα στις ράγες τη στιγμή που πλησιάζει ο συρμός;». Ομοίως δεν υπάρχει επιβάτης που να μην έχει αναρωτηθεί «αν έπεφτε κάποιος άλλος στις ράγες τι θα έκανα;». Ο Γουέσλι Ότρι, ένας πενηντάχρονος οικοδόμος, ήρθε την Τρίτη αντιμέτωπος και με τα δύο ερωτήματακαι σχεδόν εξίσου γρήγορα βρήκε τις απαντήσεις.

Ο Ότρι περίμενε λίγο μετά το μεσημέρι τον συρμό στο Μανχάταν. Πήγαινε τις δύο κόρες του, την τετράχρονη Σάις και την εξάχρονη Σούκουι, στο σπίτι. Ξαφνικά, λίγο πιο πέρα, ένας νεαρός άνδρας κατέρρευσε έχοντας έντονους σπασμούς. Ο Ότρι και δύο γυναίκες έτρεξαν να τον βοηθήσουν. Ο εικοσάχρονος Κάμερον Χολόπετερ, φοιτητής στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, κατάφερε να σηκωθεί, σκόνταψε όμως στην άκρη της πλατφόρμας και έπεσε στις ράγες ανάμεσα στις σιδηροτροχιές. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή φάνηκαν τα φώτα του συρμού. «Έπρεπε να πάρω αμέσως μια απόφαση» λέει ο Ότρι. Και την πήρε. Πήδηξε μέσα.

Πέρασε από πάνω

Ξάπλωσε πάνω στον εικοσάχρονο φοιτητή, ενώ η καρδιά του πήγαινε να σπάσει, πιέζοντάς τον όσο μπορούσε προς το έδαφος. Τα φρένα του συρμού στρίγκλισαν. Πέντε βαγόνια πέρασαν- μόλις μερικά εκατοστά- πάνω από το κεφάλι του Ότρι, γεμίζοντας τον πλεκτό σκούφο του με γράσο, προτού ακινητοποιηθεί ο συρμός. Από ψηλά, ο πενηντάχρονος άκουσε ανθρώπους να ουρλιάζουν. «Είμαστε εντάξει εδώ», φώναξε, «αλλά έχω δύο κόρες εκεί πάνω. Πείτε τους πως ο μπαμπάς τους είναι εντάξει». Άκουσε κραυγές δέους και χειροκροτήματα. Ο νεαρός φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μόνο με μερικούς μώλωπες. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε υποστεί επιληπτική κρίση. Λίγο πριν από τη βραδινή βάρδιά του ο Ότρι, που βγήκε σώος και αβλαβής από αυτόν τον εφιάλτη, φρόντισε να τον επισκεφθεί.