«ΟΜΑΔΑ με σκοπό να διαπράξουν αδικήματα, ανεξαρτήτως αν δεν συμμετείχαν σε αυτά» αποτελούν κατά την εισαγγελέα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών οι τρεις κατηγορούμενοι που δικάζονται για την υπόθεση της κλοπής των ασπίδων, έπειτα από επίθεση στα ΜΑΤ, τον Μάιο του 2005.

Η εισαγγελική λειτουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής της αγόρευσης πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι και οι τρεις που κάθονται στο εδώλιο- Γιώργος Καλαϊτζίδης, Πέτρος Καρασαρίνης και Παναγιώτης Ασπιώτης- θεωρώντας ότι δεν ήταν πειστικοί οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί που προέβαλαν στις απολογίες τους αρνούμενοι τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Το μεγαλύτερο μέρος της αγόρευσης αφορούσε τον Γ. Καλαϊτζίδη (σ.σ.: είναι ο μόνος που παραμένει και προσωρινά κρατούμενος), ο οποίος φέρεται ως δράστης της επίθεσης εις βάρος των αστυνομικών. Ο κατηγορούμενος παραδέχεται ότι είχε αναλάβει για λογαριασμό κάποιου συντρόφου του να πετάξει τις ασπίδες, αλλά αρνείται ότι εκείνος έχει οποιαδήποτε σχέση με την κλοπή.

«Δεν κατονόμασε τον δράστη»

«Για να ισχύσει ο ισχυρισμός του πρέπει να κατονομάσει τον δράστη της κλοπής. Ο κατηγορούμενος, όπως λέει, ανέλαβε το ρίσκο, ενώ ο άλλος δεν του το ανταπέδωσε με τον ίδιο τρόπο αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πράξης του. Ο Γ. Καλαϊτζίδης όχι μόνο είναι ο δράστης της κλοπής των ασπίδων, αλλά συμμετείχε σε εκρήξεις μαζί με άλλα άγνωστα άτομα. Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο απεικονίζοντας κουκουλοφόρους και δίπλα τους τα κλοπιμαία έγινε για λόγους εντυπωσιασμού, με σκοπό να καταρρακωθεί το κύρος της Αστυνομίας, να απαξιωθεί ο ρόλος της και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου», αντέταξε η εισαγγελική λειτουργός.

Απολογούμενος νωρίτερα ο Γ. Καλαϊτζίδης μίλησε για «λάθος επιλογές μου» αποδεχόμενος όμως μόνο την ευθύνη για τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του, τα οποία του τα είχαν δώσει- είπεσυγγενείς του από την Κρήτη. «Δεν θα υπερβάλω λέγοντας για σκευωρίες. Ζητάω μόνο να αντιμετωπιστώ με βάση την κοινή λογική και να τιμωρηθώ γι΄ αυτό που μου αναλογεί. Πιστεύω ότι θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες», είπε ο κατηγορούμενος απευθυνόμενος προς τους δικαστές.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με αγορεύσεις συνηγόρων, μετά το τέλος των οποίων το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του.