ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με δύο γραμμές προχωρούν από τις επόμενες ημέρες οι αγρότες της Θεσσαλίας, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση κατά 30% του εισοδήματός τους, λόγω της περικοπής των επιδοτήσεων από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ αγροτοσυνδικαλιστές έχουν ανοίξει κύκλο ενημερωτικών συνελεύσεων των αγροτών με επιπλέον στόχο να ζυγιστούν το κλίμα και η διάθεσή τους ώστε να κατεβάσουν στη συνέχεια τα τρακτέρ στους δρόμους. Οι γαλάζιοι, από την πλευρά τους, έως τώρα έχουν επιλέξει στάση «φιλικότερη» προς την κυβέρνηση. Έτσι, η Ένωση Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας με επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητεί να πάρει επίσημη απάντηση στο βασικό αίτημα, που είναι η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 5% σε 15% ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στο εισόδημα. Σε περίπτωση κατά την οποία η απάντηση είναι αρνητική, τότε οι αγρότες θα αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασης. «Εμείς έχουμε στείλει το αίτημα για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και σε γενικές γραμμές έχει γίνει αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Απομένει η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών και μετά θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε αν είναι αρνητική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θ. Κοκκινούλης.

«Δεν σκεφτόμαστε τις επιδοτήσεις αλλά την παραγωγή. Αν σταματήσει αυτή, θα καταρρεύσει η τοπική οικονομία. Ήδη το εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν μας συμφέρει να σπείρουμε. Και να σκεφτεί κανείς ότι τώρα έχουμε την υψηλότερη εμπορική αξία του προϊόντος. Η καλλιέργεια εγκαταλείπεται. Την επόμενη χρονιά θα καλλιεργηθούν 4 εκατ. στρέμματα και αναμένεται να παραχθούν μόνο 600.000 τόνοι. Τι θα διαπραγματευθεί ο υπουργός το 2009 στην αναδιάρθρωση, εάν δεν υπάρχει προϊόν;», είπε στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της ΕΑΣ Λάρισας Θάνος Χατζηζωγίδης.