Ψαρεύει με μια παραδοσιακή γαΐτα. Φροντίζει τις πελάδες, τα ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, και φωτογραφίζει. Ο Πολ Γκράαφ είναι πλέον ένας Μεσολογγίτης από την… Ολλανδία.


«Ήρθα στην Ελλάδα όπως οι περισσότεροι: ήταν ένα ταξίδι. Κράτησε όμως παραπάνω. Βρίσκομαι στο Μεσολόγγι εδώ και δεκαπέντε χρόνια και νομίζω ότι εδώ πλέον είναι ο τόπος

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κάθε φορά που επισκέπτεται την πατρίδα του λειτουργεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας αφού εξέδωσε λεύκωμα που διατίθεται στην Ολλανδία

μου», λέει ο 65χρονος Πολ Γκράαφ.

Αγόρασε γη, έχτισε σπίτι και κάθε φορά που επισκέπτεται την πατρίδα του λειτουργεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας. Στις αποσκευές του κουβαλάει κάθε φορά καινούργιες φωτογραφίες. «Σχεδόν κάθε μέρα αποτυπώνω εικόνες και χρώματα από την περιοχή. Έχω περισσότερες από δέκα χιλιάδες φωτογραφίες από τις πελάδες, τη λιμνοθάλασσα και το Αιτωλικό», λέει ο κ. Γκράαφ, που πρόσφατα μάλιστα εξέδωσε το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα το οποίο διατίθεται στην Ολλανδία. «Διαπίστωσα ότι ένας τουριστικός οδηγός που κυκλοφορεί σε εκατομμύρια αντίτυπα στην Ολλανδία είχε σημαντικές ανακρίβειες για το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία», λέει. Έτσι, προχώρησε σε έγγραφη διαμαρτυρία, ζητώντας τη διόρθωση των ανακριβειών.

Άριστος τεχνίτης

Τις περισσότερες ώρες της μέρας του, ο Πολ Γκράαφ βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα. Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια που ζει στο Μεσολόγγι εργάζεται στην επεξεργασία του αλατιού στις αλυκές της περιοχής και παράλληλα είναι άριστος τεχνίτης- ξυλουργός για την αποκατάσταση ζημιών τόσο στις πελάδες, τα ξυλόσπιτα των ψαράδων μέσα στη λίμνη, όσο και στις παραδοσιακές ψαρόβαρκες, τις γαΐτες.