Αντέδρασε έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση του Φαλήρου, μέχρι που ήρθε στο προσκήνιο η πρόταση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία της νέας Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης σε τμήμα του πρώην Ιπποδρόμου. Έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης είπε «ναι» στην πρόταση, γιατί θεωρεί ότι αναβαθμίζει συνολικά την περιοχή.


Τελικά ο πρώην Ιππόδρομος θα είναι κυρίως πάρκο ή κτίρια με… ολίγον πάρκο; Σίγουρα ο πρώην Ιππόδρομος θα έχει πολύ πράσινο. Πάντως, λέμε ναι στη Λυρική Σκηνή και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.

Το Φάληρο; Δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες μας.

Τυχεροί οι γείτονες του Ιπποδρόμου;

Τυχεροί όλοι οι πολίτες της Καλλιθέας. Δικαιώνονται ύστερα από πολλές δεκαετίες γιατί αναβαθμίζεται η περιοχή. Κατά τη γνώμη σας υπήρχε άλλο βιώσιμο σχέδιο;

Τη βιωσιμότητα ενός αναπτυξιακού σχεδίου καθορίζουν οι ανάγκες των πολιτών. Με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία του κράτους, θα μπορούσε να υπάρχει και άλλο βιώσιμο σχέδιο.

Κι αν δεν υπήρχε η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»;

Θα υλοποιούσαμε την πρόταση του Δήμου. Τι κερδίζει ο Δήμος Καλλιθέας από τη συμφωνία;

Τη συνολική περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Σας κατηγορούν για μυστικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Αλίμονο αν δεν συζητούσαμε με την κυβέρνηση.

Υπήρξαν αντιδράσεις για τη συμφωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Συμφωνώ με την άποψη ότι ένα μεγάλο έργο είναι ίσως λογικό να προκαλεί και αντιδράσεις, από σκοπιμότητα ή απλώς από διαφορετική γνώμη. Αλλά, εάν δεν υπήρχε η συμφωνία, θα αντιδρούσε η κοινωνία και θα είχε δίκιο.

Πόσα χρόνια εκλέγεστε; Από το 1986 στο Δημοτικό Συμβούλιο και από το 1998 στο αξίωμα του δημάρχου. Ποιο το μυστικό της επανεκλογής;

Η συστηματική δουλειά και η καθημερινή επαφή με τον πολίτη.

Ένας πράσινος δήμαρχος συμφωνεί με μια γαλάζια κυβέρνηση;

Ο κάθε δήμαρχος επιβάλλεται να συνεργάζεται με την κυβέρνηση.

Πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ωριμότητα να πάρει και άλλες αρμοδιότητες; Η κοινωνία απαιτεί μεγαλύτερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και το κράτος οφείλει να δώσει τους απαραίτητους πόρους, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

Πάντως με τα σκουπίδια, που είναι κύρια αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εικόνα δεν είναι καλή… Η άποψη ότι κύρια αποστολή της Τ.Α. είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων και ο ενταφιασμός των νεκρών είναι πολύ παλιά και υποτιμά πρώτα τη δημοσιογραφική παρατήρηση για τις αδυναμίες του θεσμού.

Η χώρα έχει ακόμα πάνω από 1.000 παράνομες χωματερές.

Δεν τις δημιούργησαν μόνοι τους οι δήμοι και δεν μπορούν να τις κλείσουν μόνες τους οι κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι αυξάνουν τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη… Αφού εργάζονται χωρίς οικονομική αυτοτέλεια και με ένα νομικό πλαίσιο που καθιερώνει υποχρεωτικά τα ανταποδοτικά τέλη. Η λύση βρίσκεται στη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση. … και χάνονται εκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων για βιολογικούς καθαρισμούς. Γιατί δεν ρωτάτε και κάποιον υπουργό;

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Καλλιθέας; Η πολύ μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε μια μικρή γεωγραφική έκταση.

Συνεργάζεστε καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ ή με τη Ν.Δ.;

Οι δήμαρχοι οφείλουν να συνεργάζονται με τα πολιτικά κόμματα. Όπως όλοι οι δήμαρχοι, αναμένω και το αντίστροφο, δηλαδή και τα κόμματα να συνεργάζονται μαζί μας.

Σε ποιον άλλο δήμο θα θέλατε να είστε δήμαρχος; Σε κανέναν άλλο. Ο δήμαρχος πρέπει να έχει γεννηθεί και να ζει στην πόλη όπου εκλέγεται;

Δεν γεννήθηκα στην Καλλιθέα, αλλά εδώ ωρίμασα κοινωνικά και πολιτικά.

Πάντως, ουσιαστική συμβολή στην πρόοδο μιας πόλης δεν μπορεί να σημειωθεί εκ του μακρόθεν. Ο δήμαρχος δεν είναι επισκέπτης της πόλης του.