Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με ερευνητές.


Μια μελέτη που συγκρίνει την ευεργετική επίδραση διαφορετικών τύπων άσκησης ανακάλυψε ότι η μέτρια ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού είχε τον μεγαλύτερο φανερό θετικό αντίκτυπο. Περισσότερες από 44.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται στη Βρετανία κάθε χρόνο. Πέρυσι, 12.400 γυναίκες πέθαναν από την αρρώστια αυτή, οι περισσότερες μετά την εμμηνόπαυση. Παλαιότερες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στην άσκηση

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Όσες κάνουν οικιακές δουλειές έχουν 20-30% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού

και στον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτή είναι μία από τις πρώτες έρευνες στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση.

Οι ειδικοί συνιστούν να ασκούνται οι γυναίκες επί 30-45 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα, για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η μελέτη, εν μέρει χρηματοδοτούμενη από τη φιλανθρωπική οργάνωση Έρευνα για τον Καρκίνο στη Βρετανία (Cancer Research UΚ) εξέτασε μία σειρά δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων η εργασία, η ξεκούραση, η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού.

Το πείραμα

Η ομάδα των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση πέρασε κατά μέσον όρο, 17,7 ώρες την εβδομάδα κάνοντας δουλειές του σπιτιού και, αντίστοιχα, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πέρασαν 16,1 ώρες. Οι γυναίκες πριν από την ηλικία της εμμηνόπαυσης που έκαναν δουλειές του σπιτιού, ανακαλύφθηκε πως ήταν κατά περίπου 30% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση που δεν έκαναν καθόλου δουλειές του σπιτιού. Οι γυναίκες μετά την ηλικία της εμμηνόπαυσης που έκαναν δουλειές του σπιτιού, ανακαλύφθηκε πως ήταν κατά 20% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την αρρώστια, από ό,τι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν έκαναν καθόλου δουλειές του σπιτιού. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 218.169 γυναίκες από 20 έως και 80 ετών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Παρακολούθησαν τις γυναίκες κατά μέσο όρο 6,4 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 3.423 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Τα στοιχεία

Η μέση ηλικία κατά την οποία αναπτύχθηκε η αρρώστια στις συμμετέχουσες ήταν τα 47,6 χρόνια για τις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση και τα 65,6 χρόνια για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Όλες οι μορφές δραστηριότητας συνδυασμένες, βρέθηκε να μειώνουν τον κίνδυνο στις συμμετέχουσες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά δεν είχαν φανερό αποτέλεσμα στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση. Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλες οι γυναίκες, και πριν από και μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έκαναν δουλειές του σπιτιού, είχαν «σημαντική» μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.

© Τhe Τimes, 2007

Καλύτερα και από τη γυμναστική


Η ΕΡΕΥΝΑ που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού «Cancer Εpidemiology Βiomarkers and Ρrevention», καταλήγει: «Σε αυτό το μεγάλο σύνολο γυναικών… η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που δεν συσχετίζεται με το επάγγελμα, και, ιδιαίτερα, η αυξημένη ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού, συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από όλους τους παράγοντες πιθανού κινδύνου.

Τα πορίσματά μας… δίνουν πρόσθετες αποδείξεις ότι λελογισμένες μορφές φυσικής άσκησης, όπως είναι η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού, μπορεί να είναι πιο σημαντικές από ό,τι η λιγότερο συχνή αλλά και πιο έντονη φυσική άσκηση που γίνεται για ψυχαγωγία (όπως π.χ. η γυμναστική και ο χορός), όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις Ευρωπαίες».