Λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μία βιντεοκασέτα με ό,τι συνέβη. Η βιντεοκασέτα δεν είχε ήχο και τελείωνε στο σημείο όπου οι εκτελεστές περνούσαν τη θηλειά στον λαιμό του Σαντάμ. Η διαδικασία έμοιαζε, παραδόξως, ήρεμη αξιοπρεπής. Δεν ήταν όμως έτσι. Ένας από τους μάρτυρες κατόρθωσε να έχει μέσα στον θάλαμο ένα κινητό τηλέφωνο και κατέγραψε όλη τη διαδικασία, από τη στιγμή που ο Σαντάμ οδηγείται στον τόπο της εκτέλεσης με τα χέρια και τα πόδια του αλυσοδεμένα, έως τη στιγμή όπου το σώμα του κρέμεται άψυχο.

Είναι φυσικά σοκαριστικό. Αλλά το πιο σοκαριστικό απ΄ όλα είναι ο ήχος. Το νέο βίντεο δείχνει αρκετούς από τους μάρτυρες να κοροϊδεύουν τον Σαντάμ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δευτερολέπτων της ζωής του, φωνάζοντας το όνομα ενός από τους πολλούς εχθρούς του (του ακραίου σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ, του ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μάχντι) λέγοντάς του ότι θα πάει στην Κόλαση. Ο Σαντάμ δεν φαίνεται να πτοήθηκε ιδιαίτερα, επανέλαβε περιφρονητικά το όνομα του Μοκτάντα αλ-Σαντρ σαν να έλεγε ότι δεν σημαίνει τίποτε γι΄ αυτόν και μετά ρώτησε τους παρευρισκομένους: «Είναι ανδρική συμπεριφορά αυτή;». Προτού καν προλάβει να ολοκληρώσει μία προσευχή, ο επικεφαλής εκτελεστής τον απαγχονίζει.

Η εκτέλεση όπως τη βλέπουμε τώρα φαίνεται πως ήταν μία εξευτελιστική διαδικασία που περισσότερο θυμίζει δημόσιο απαγχονισμό του 18ου αιώνα, παρά σχεδιασμένη πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο απόσπασμα της βιντεοκασέτας αρχίζει από το σημείο όπου τελείωνε η επίσημη εκδοχή της εκτέλεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αλλά το πιο ανησυχητικό όλων για το νέο βίντεο της εκτέλεσης του Σαντάμ, για εγκλήματα ακριβώς όπως αυτό, είναι ότι θυμίζει υπερβολικά τι συνέβαινε στο Ιράκ. Θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση του Νούρι Μαλίκι να πείσει τους σουνίτες Άραβες του Ιράκ ότι η εκτέλεση του Σαντάμ δεν ήταν απλώς μία πράξη εκδίκησης.

Ο Τζον Σίμπσον είναι ανταποκριτής του ΒΒC Νews στη Βαγδάτη