Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που ανέβασε την εθνική ομάδα μπάσκετ στο βάθρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, κάνοντας την ομάδα των Αμερικανών να… παραμιλάει, αναδεικνύεται ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2006: συγκέντρωσε 2.426 ψήφους που αντιστοιχούν στο 23,7 αυτών που ψήφισαν.


Στην ψηφοφορία που διοργάνωσαν το in. gr και «ΤΑ ΝΕΑ» έλαβαν μέρος 10.201

αναγνώστες, που κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ 34 προσώπων, τα οποία ξεχώρισαν τη χρονιά που μόλις έφυγε, ή να ψηφίσουν όποιον άλλο έκριναν οι ίδιοι ως πρόσωπο του 2006.

«Με τη συνεργασία πετυχαίνει κανείς θαύματα», δήλωσε ο προπονητής της εθνικής μπάσκετ, προσθέτοντας πως το μυστικό για να προχωρήσει όχι μόνο ο αθλητισμός, αλλά και οι περισσότεροι τομείς της κοινωνίας είναι να επενδύσουμε στους νέους.

Δεύτερος αναδείχθηκε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δαμιανός Σακάς, ο οποίος το 2006 πραγματοποίησε- για πρώτη φορά παγκοσμίως – μια πρωτοποριακή επέμβαση εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, χάρη στην οποία κατάφεραν να ξανασταθούν στα πόδια τους δύο νέοι άνθρωποι. Οι ασθενείς έπασχαν από μια σπάνια μορφή δυστονίας και για καιρό έμεναν καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο καθηγητής Σακάς έλαβε 653 ψήφους.

Τρίτος στην ψηφοφορία ήρθε ο…

Βενιαμίν της εθνικής μπάσκετ Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις στη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ο νεαρός μπασκετμπολίστας συγκέντρωσε 586 ψήφους. Με μία μόλις ψήφο λιγότερη, «τερμάτισε» στην τέταρτη θέση ο συμπαίκτης του Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ στην πέμπτη θέση με 525 ψήφους αναδείχτηκε ένας ακόμη αθλητής, ο Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος τη χρονιά που πέρασε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα μετ΄ εμποδίων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.

Έκτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατατάσσεται με 516 ψήφους ο Γιώργος Καπουτζίδης, σεναριογράφος της τηλεοπτικής σειράς «Παρά πέντε», η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι πρώτη σε τηλεθέαση. Στην έβδομη θέση βρέθηκε ένας ακόμη παίκτης της εθνικής μπάσκετ, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, με 461 ψήφους.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Αλέξης Τσίπρας κατέλαβε την όγδοη θέση με 392 ψήφους, ενώ ένατος ήρθε ο Βλάσης Μάρας που ανέβηκε πέρυσι στο βάθρο του παγκόσμιου κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής. Στη δέκατη θέση βρέθηκε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Το Χαμόγελο του Παιδιού, με 320 ψήφους. Τον ακολουθούν η αντιπρόεδρος των Γιατρών Καρδιάς Ελένη Σωτηρίου και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με 316 και 234 ψήφους αντίστοιχα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ψήφισαν οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» και οι επισκέπτες τού in. gr ήταν και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Παναγιώτης Φασούλας, αλλά και ο Ευγένιος Τριβιζάς.

Οι 10 πρώτοι στην ψηφοφορία του in. gr και των «ΝΕΩΝ»


Οι «εφιάλτες» των Ελλήνων για το 2007


ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ δηλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες για το 2007. Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα περιμένει να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, να ακριβύνουν τα αγαθά και να αυξηθεί η ανεργία.

Οι δημοσκοπήσεις της Κάπα Research, της Μetron Αnalysis και της VΡRC που πραγματοποιήθηκαν από τις 18 έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2006, για λογαριασμό των εφημερίδων «Το Βήμα της Κυριακής», «Πρώτο Θέμα» και «Η Καθημερινή» αντίστοιχα, καταγράφουν με σαφήνεια τους «εφιάλτες» των Ελλήνων για το νέο έτος. Χαρακτηριστικά, ένα από τα συμπεράσματα του γκάλοπ της Κάπα Research είναι ότι πιο πολλοί φοβούνται για τις οικονομικές δυσκολίες που θα συναντήσουν το 2007 παρά για τα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, 36,8% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα χειροτερέψει, 35,3% πως θα βελτιωθεί και 25,5% ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

Όπως καταγράφει η δημοσκόπηση της VΡRC, 40% των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες, ενώ 47% είναι πεπεισμένο πως δεν θα υπάρξει θετική εξέλιξη της προσωπικής του απασχόλησης, 32% πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν και μόνο 21% αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τα επαγγελματικα θέματα. Ιδιαίτερα αυξημένη εμφανίζεται και η ανησυχία των πολιτών για την έξαρση της εγκληματικότητας, καθώς 9,2% φοβάται μήπως πέσει θύμα κλοπής ή εγκληματικής ενέργειας.

Γενικώς για την πορεία της χώρας, η δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis καταγράφει ότι 44,5% των Ελλήνων πιστεύει πως το 2007 τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο, 34,2% προς το καλύτερο και 13,6% ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή της κατάστασης. Ακόμα ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ανεργία που, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, θα παρουσιάσει αύξηση όπως πιστεύει 62,8% των πολιτών της χώρας.

«Συνταγή» ακρίβειας οι κυβερνητικοί χειρισμοί


ΓΙΑ ΤΗΝ ακρίβεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τη δημοσκόπησης της Μetron Αnalysis, 84,1% των Ελλήνων πιστεύει ότι με βάση την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων θα σημειώσουν αύξηση, ενώ μόλις 6,5% πιστεύει ότι θα μειωθούν. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, 49,3% των Ελλήνων θα ήθελε η κυβέρνηση να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση της οικονομίας, ακολουθεί το φλέγον ζήτημα της Παιδείας και αμέσως μετά δίνεται προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας και στις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων.