Διπλή είναι η ανησυχία του υπουργείου Εξωτερικών από τις αντιδράσεις που προκαλεί η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Κατά πρώτον όσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και κατά δεύτερον όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.


Ηηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εξέφρασε τη διαφωνία της με την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, βλέπει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πίσω από την προκλητική ενέργεια της ιρακινής κυβέρνησης αμερικανικό δακτυλο. Ότι δηλαδή η Ουάσιγκτον, η οποία ελέγχει πλήρως τη Βαγδάτη, δείχνει να αδιαφορεί παντελώς εάν θα ρίζει λάδι στη φωτιά κι αν ο εμφύλιος στο Ιράκ θα οδηγήσει σε μια τριχοτόμηση τη χώρα, με συνέπεια ευρύτερες ανακατατάξεις στην περιοχή – όχι απαραιτήτως με ειρηνικά μέσα.

Ανακατατάξεις

Ωστόσο τέτοιου είδους ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους- τόσο λόγω εγγύτητας με την περιοχή όσο και λόγω εξάρτησης από το πετρέλαιο. Κι από τις πλέον εξαρτημένες ευρωπαϊκές χώρες από τον μαύρο χρυσό είναι, ως γνωστόν, η Ελλάδα. Ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται «σενάρια μελλοντικών εξελίξεων» έτσι ώστε να μην πιαστούν στον ύπνο, όπως συνέβη με την υπόθεση του Λιβάνου, λέει χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.

Η υπουργός Εξωτερικών βέβαια, σύμφωνα με συνεργάτες της, έχει πλήρη επίγνωση πως ένας γενικευμένος εμφύλιος στο Ιράκ κάνει πιο πιθανό το σενάριο για τον κατακερματισμό της χώρας και τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην περιοχή. Κάτι που είναι σαφές- έλεγαν οι ίδιες πηγές- ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής διότι θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στους Κούρδους της Τουρκίας. Έτσι, εκ των πραγμάτων, τα ζητήματα του Αιγαίου θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Πρωτοβουλίες

«Είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς θετικές πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά σε μία περίοδο που η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στο μείζον ζήτημα για την Άγκυρα, που δεν είναι άλλο από την ενδεχόμενη προσπάθεια των εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στην Τουρκία να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος σε συνδυασμό μάλιστα με έναν κουρδικό θύλακα στο Ιράκ», τόνιζε χαρακτηριστικά Έλληνας διπλωμάτης.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα ανησυχεί, διότι μια αναταραχή στην Τουρκία για το θέμα των Κούρδων είναι άγνωστο τι αλλαγές θα επιφέρει στις εσωτερικές ισορροπίες στη γείτονα. «Αν το Κουρδικό αναδειχθεί σε πρώτο θέμα στην Τουρκία, είναι πολύ πιθανόν οι στρατηγοί να πάρουν το πάνω χέρι κάνοντας δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης Ερντογάν», ανέφερε διπλωματική πηγή.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις εκλογές του 2007 στην Τουρκία (πριν από τις οποίες η κυβέρνηση Ερντογάν είναι βέβαιο ότι δεν θα πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να στοιχίσει είτε σε ψήφους είτε σε διατάραξη περαιτέρω των σχέσεων με το στράτευμα), τα ελληνοτουρκικά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Σενάριο για ανεξάρτητο κράτος


Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχει πλήρη επίγνωση πως ένας γενικευμένος εμφύλιος στο Ιράκ- έλεγαν συνεργάτες της- κάνει πιο πιθανό το σενάριο για τη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην περιοχή, κάτι που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και έτσι τα ζητήματα του Αιγαίου θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα