Τριπλό στοίχημα


ΤΡΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ προκλήσεις έχει μπροστά του για το νέο έτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το πρώτο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η έξοδος της οικονομίας από την επιτήρηση των Βρυξελλών. Μετά το μπαράζ αύξησης της φορολογίας, κυρίως της έμμεσης, αλλά και τη δημιουργική λογιστική, η κυβέρνηση προσδοκά έξοδο από την επιτήρηση προκειμένου να πορευτεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές απαλλαγμένη από το άγρυπνο μάτι των Βρυξελλών.

Το δεύτερο, ίσως και πιο ουσιώδες από το πρώτο, είναι το «στοίχημα» της διατήρησης των ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας. Η κυβέρνηση έδωσε «γην και ύδωρ» στις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης της φορολογίας και του νέου αναπτυξιακού νόμου και ελπίζει ότι εντός του έτους θα αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις. Υπάρχει, όμως, και ένας σοβαρός κίνδυνος. Η επιβράδυνση της οικοδομής, λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων αλλά και της κάμψης της ζήτησης για νέες κατοικίες που προκαλούν οι απλησίαστες τιμές.

Το τρίτο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για το δυσκολότερο στοίχημα, καθώς παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, συνεχίζεται η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο. Η αύξηση των εισαγωγών με αλματώδεις ρυθμούς σε σχέση με την αύξηση των εξαγωγών δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας. Παράλληλα, όλα τα προαναφερόμενα τελούν υπό την αίρεση και της διεθνούς οικονομίας, η οποία έως τώρα τα πηγαίνει σχετικά καλά.

Βέβαιο είναι ότι το 2007 κλείνει και ένας κύκλος με πενιχρά αποτελέσματα στην οικονομία. Αποτελέσματα που απέχουν από αυτά που υποσχόταν η κυβέρνηση προεκλογικά, όπως ρυθμούς ανάπτυξης 5%, ραγδαία μείωση της ανεργίας και βελτίωση των εισοδημάτων.