Τα πράγματα δεν προμηνύονται καλά για τη Ρόζι Σίπφλινγκερ. Οι βουνοπλαγιές που περιστοιχίζουν το εστιατόριό της στο αυστριακό θέρετρο του Κίτζμπιουλ θα έπρεπε να είναι κάτασπρες, αλλά είναι ακόμα ένα καφέ χρώμα σαν αυτό της λάσπης.


«Πού είναι οι ουρές των ανθρώπων που συνωστίζονται να ανέβουν στους αναβατήρες(σκι λιφτ);», θέτει το ρητορικό ερώτημα, κοιτάζοντας τον ουρανό από τον οποίο δεν έχει πέσει ακόμα ούτε μία νιφάδα χιονιού. «Αναγκάζομαι να βγάλω καρέκλες στην ταράτσα μου για πολλούς που θέλουν να κάνουν ηλιοθεραπεία!».

Παρόμοιες ιστορίες ακούγονται

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ

Μέσα σε 15 χρόνια θα είναι αδύνατο να βρεθεί ένα συνεχόμενο επίπεδο χιονιού σε υψόμετρο κάτω των 1.500

ολοένα και περισσότερο από πολλές κοινότητες σκιέρ σε όλες τις Άλπεις, όπου το φετινό είναι το θερμότερο φθινόπωρο που έχει καταγραφεί ποτέ, ερμηνεύεται ως ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αποτελεί απειλή για μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παραδόσεις: την εποχή του σκι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα… Την ίδια ώρα, λόγω της πτώσης της τιμής του δολαρίου, οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες διαπιστώνουν σημαντική αύξηση των κρατήσεων για διακοπές σε χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Αμερικής, όπου οι συνθήκες και το επίπεδο του χιονιού θεωρείται πως είναι το καλύτερο τα τελευταία 15 χρόνια. Χωρίς χιόνια

Στις περισσότερες αλπικές χώρες το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου συνήθως σπεύδουν πολλοί επισκέπτες στις βουνοπλαγιές για σκι. Τώρα όμως, εάν πιστέψουμε τους κλιματολόγους, ο όρος «apres ski»(μετά το σκι) μπορεί να πάρει μία πολύ πιο βαθιά και αρνητική σημασία. «Εντός των επομένων 15 χρόνων ή τόσο περίπου, θα είναι αδύνατον να βρεθεί ένα συνεχόμενο επίπεδο χιονιού σε υψόμετρο κάτω των 1.500 μέτρων», λέει η Χέλγκα Κρομπ-Κολμπ από το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων στη Βιέννη. «Σε 30- 40 χρόνια οι πίστες για σκι κάτω από υψόμετρο 2.000 μέτρων δεν θα υπάρχουν πλέον».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι αναφέρει πως ματαιώθηκαν χιονοδρομικοί αγώνες στη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, και την Ιταλία, λόγω έλλειψης χιονιού. Γεγονός είναι πως στην περιοχή των Άλπεων δεν έχει υπάρξει τόση απελπισία για τον καιρό από τότε που ο Τόμας Κουκ πρωτοέκανε τον 19ο αιώνα, τις Άλπεις, μέρος για χιονοδρομικό τουρισμό. Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Αυστρία από τότε που άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά στοιχεία, το 1775.

Επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι, ιδιαίτερα στις Άλπεις, συρρικνώνονται ταχύτατα οι παγετώνες που είχαν σχηματιστεί κατά την τελευταία εποχή των πάγων, πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Η έκταση που έχει προσλάβει μάλιστα το εν λόγω φαινόμενο αποκαλύπτεται από φωτογραφίες δεκάδων παγετώνων- οι οποίες έχουν ληφθεί με διαφορά δεκαετιών- που δείχνουν πόσο πολύ έχουν υποχωρήσει οι παγετώνες στη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Οι διάφορες κοινότητες των Άλπεων έχουν και παλαιότερα αντιμετωπίσει θερμούς χειμώνες, αλλά φέτος υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να πρόκειται για την αρχή του τέλους της ευρωπαϊκής χιονοδρομικής εμπειρίας.

© Τhe Τimes, 2006

Με δυο λόγια


ΟΙ ΜΗΝΕΣ Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος υπήρξαν οι θερμότεροι στην ιστορία των Άλπεων, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες ΥΠΑΡΧΕΙ τάση για σταδιακή υπερθέρμανση με μεγαλύτερες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών. Οι θερμές περίοδοι μπορεί να ακολουθούνται από περιόδους έντονων χιονοπτώσεων ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣπαραγωγής χιονιού είναι αποτελεσματικές εκτός και αν η θερμοκρασία είναι κοντά στο όριο που παγώνει το νερό ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στα όρη της Βόρειας Αμερικής υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες χιονοπτώσεις φέτος