«Στη ζωή ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας στην ερώτηση αν θέλει να γυρίσει στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι καλές. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Στην ερώτηση «σε τι διαφωνείτε με τον Γιώργο Παπανδρέου;» λέει με έμφαση: «Όταν θα υπάρξει συγκεκριμένη συνολική ιδεολογική και πολιτική πρότασή του, τότε θα σας πω. Πάντως οι διαφορές μας μέχρι σήμερα είναι πολιτικές».
Πάλι είστε στην επικαιρότητα. Σας ευχαριστεί;

Φαίνεται δεν περνάω απαρατήρητος. Αυτό ευχάριστο είναι.

Τι γίνεται αλήθεια με τον Γιώργο Παπανδρέου; Τα πάτε πάντως καλά…

Πάντοτε τα πήγαινα καλά. Πολύ περισσότερο με τον Γιώργο Παπανδρέου, είχα πάντα καλές σχέσεις μαζί του.

Πού θα πάει η ιστορία σας;Μακριά.Να σας ρωτήσω ευθέως. Θέλετε να γυρίσετε στο ΠΑΣΟΚ;

Στη ζωή ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ.

Τι εννοείτε;Μου αρέσει αυτό που είμαι.Θέλουν να επιστρέψετε στο ΠΑΣΟΚ;

Δεν με απασχολεί αυτό.Μία γενικότερη ερώτηση: Σας ικανοποιεί η πολιτική ζωή;

Έχει πιάσει πάτο και δενβλέπω να απασχολεί αυτό σοβαρά την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Δεν είναι λίγο στραβός ο γιαλός;Είναι πολύ στραβός και τα καράβια αρμενίζουν.

Τόσα χρόνια ταλαιπωρηθήκατε με την υπόθεση Κοσκωτά. Τι αποκομίσατε;

Ότι όταν δεν είσαι διαπλεκόμενος πολιτικός, όλα μπορούν να σου συμβούν.

Σας ενοχλεί που μία πρώην γραμματέας του κ. Αλαφούζου σας κατηγορεί; Είναι συμπτώματα της σημερινής κοινωνίας. Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του πολλαπλά ευεργετηθέντος. Άλλωστε τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σήμερα είναι πολλά.

Με την ευκαιρία. Ήταν ανάγκη τα τελευταία χρόνια να πέσετε στη δικηγορία με τα μούτρα;

Η δικηγορία μού αρέσει πολύ.Δηλαδή;Ύστερα από δύο αλλεπάλληλες αρνητικές κρίσεις του λαού στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές, με αξιοπρέπεια και πολιτική συνέπεια εισηγήθηκα στα αρμόδια κομματικά όργανα του ΔΗΚΚΙ τη διάλυσή του και την επιστροφή των κρατικών επιχορηγήσεων στο Δημόσιο. Έτσι επανήλθα στο επάγγελμά μου, στη δικηγορία, η οποία έχει άλλωστε έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Ορισμένοι φίλοι σας λένε ότι κάποιες «σκληρές» υποθέσεις δεν έπρεπε να τις αναλάβετε. Διαφωνείτε; Εξαρτάται ποιες θεωρείτε σκληρές… Ίσως πίσω από τις «σκληρές» να κρύβονται και «σκληρές» μεθοδεύσεις. Κάτι για τη Δικαιοσύνη.

Υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα;

Όπως σε όλους τους θεσμούς, έτσι και στον χώρο της Δικαιοσύνης υπάρχουν και οι ελάχιστοι επίορκοι που πρέπει να απομονωθούν και να τιμωρηθούν, εφόσον όμως αποδεικνύεται αυτό και όχι με πολιτικά ή άλλα κριτήρια. Το πρόβλημα, όμως, πρέπει να αντιμετωπισθεί με ριζικές αλλαγές και όχι με ευχολόγια και διακηρύξεις. Μια τέτοια αλλαγή πρέπει να γίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, θεσμοθετώντας τη μη επιλογή από την κυβέρνηση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.Πού θα πάει αυτή η ιστορία;Από το κακό στο χειρότερο, αν δεν επέλθει πολιτιστική επανάσταση και αν δεν επανέλθουμε στις ανθρώπινες αξίες.

Είναι δύσκολο για έναν πολιτικό να είναι έντιμος; Ο έντιμος, όσο δύσκολο και αν είναι, θα πρέπει να παραμένει πάντοτε έντιμος, αντί οποιασδήποτε θυσίας και να αγωνίζεται ανιδιοτελώς για ιδέες και αρχές που να υπηρετούν τους πολλούς.

Μπορεί να εκλεγεί ένας πολιτικός εάν δεν είναι… διαπλεκόμενος;

Μπορεί, αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή.Αλήθεια, τι θα συμβουλεύατε τον Πρωθυπουργό; Να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους αριθμούς.

Σε τι διαφωνείτε με τον Γιώργο Παπανδρέου;Όταν θα υπάρξει συγκεκριμένη συνολική ιδεολογική και πολιτική πρότασή του, τότε θα σας πω. Πάντως οι διαφορές μας μέχρι σήμερα είναι πολιτικές.

Η σχέση σας με την Αριστερά;Ήταν πάντοτε καλή και ειλικρινής, πράγμα που απέδειξα εμπράκτως με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες στο πρόσφατο παρελθόν.

Δυστυχώς, όμως η ηγεσία της δεν φέρθηκε, ούτε φέρεται ορθά και αριστερά.