Ιατρική… συνταγή θυμίζει το νέο μενού των σχολικών κυλικείων! Το

υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έθεσε μεν αυστηρούς περιορισμούς

στην περιεκτικότητα ζάχαρης και λιπαρών σε μπισκότα, αρτοσκευάσματα και άλλα

προϊόντα, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος για να ελέγχεται στην πράξη η εφαρμογή τους.

Μάλιστα διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι κάποια από τα «όρια» που τίθενται στα

λιπαρά και τη ζάχαρη είναι… εξωπραγματικά, αφού δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο

προϊόντα που να ανταποκρίνονται στους συγκεκριμένους περιορισμούς…

«Πώς θα ελέγχουμε αν τα λιπαρά ενός κουλουριού περιέχουν τρανς λιπαρά σε

ποσοστό μεγαλύτερο τού 2%, όπως ορίζει η νέα υγειονομική διάταξη (για τα

επιτρεπόμενα είδη στα κυλικεία) του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής

Αλληλεγγύης που ισχύει από φέτος; Οι προμηθευτές μας δεν είναι πιστοποιημένοι

ούτε τέθηκαν προδιαγραφές για τα προϊόντα που φτάνουν στα σχολεία ώστε να

είναι ποιοτικά και υγιεινά. Πώς θα ξέρουμε αν μια σπανακόπιτα, μια τυρόπιτα

είναι παρασκευασμένη από τα χειρότερα λάδια και τυριά. Το μενού μοιάζει πλέον

με… ιατρική συνταγή», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κυλικειαρχών

Νομού Αττικής, κ. Δημήτρης Μελισσουργός.


Χωρίς ποιοτικά κριτήρια

«Με δύο – τρία νέα τρόφιμα που μπήκαν στη λίστα δεν μπορούμε να περιμένουμε

κάτι ουσιαστικό», λέει ο γενικός γραμματέας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων

Ελλάδος κ. Θωμάς Τσούμπος

Ο ίδιος προσθέτει ότι μεγάλο πρόβλημα για τα κυλικεία παραμένει το καθεστώς

ανάθεσής τους. «Οι διαγωνισμοί είναι πλειοδοτικοί. Αντίθετα, δεν υπάρχουν

ποιοτικά κριτήρια για να αναλάβει κανείς το κυλικείο».

Διατροφολόγοι τονίζουν μάλιστα ότι στη νέα λίστα με τα επιτρεπόμενα είδη

παρατηρούνται αρκετά… παράδοξα. «Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τα μπισκότα,

η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και ολικά λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10

γραμμάρια, ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Τέτοια μπισκότα όμως δεν κυκλοφορούν

στο εμπόριο! Δεν υπάρχει μπισκότο με τόση λίγη ζάχαρη…», τονίζει ο κ.

Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης στο

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου. Ο ίδιος συμπληρώνει

ότι σε αρκετά τρόφιμα έχουν τεθεί – σωστά – περιορισμοί στην περιεκτικότητα

των λιπαρών, «ωστόσο, στις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτες δεν υπάρχει κανένας

περιορισμός. Κι όμως, απ’ ό,τι ξέρουμε, η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά είναι

υψηλή».

Τα νέα προϊόντα που από φέτος πωλούνται στα σχολικά κυλικεία είναι τα…

παλιά, με ολίγη από χαλβά μέλι και παστέλι! Θα πωλείται δηλαδή στους μαθητές

Γυμνασίου και Λυκείου χαλβάς, μέλι και παστέλι, ενώ η λίστα εξακολουθεί να

περιλαμβάνει προϊόντα που θυμίζουν μενού… νηστείας – μουστοκούλουρα,

σταφιδόψωμο – και σπανίως πωλούνται στα κυλικεία, αφού τα παιδιά δεν τα

αγοράζουν. Δηλαδή, απαγορεύονται τα σνακς και επιτρέπονται τροφές που τα

παιδιά – ακόμη και οι γονείς τους – δεν καταναλώνουν σχεδόν ποτέ.

Ενστάσεις και απορίες διατροφολόγων και γονέων

ΓΟΝΕΙΣ και διατροφολόγοι εκφράζουν απορίες και έχουν ενστάσεις όσον

αφορά τις αλλαγές. Όπως τονίζουν, δεν είναι ουσιαστικές, αφού δεν ελέγχονται

οι προμηθευτές και αγνοούνται τα ζεστά φαγητά και τα βιολογικά προϊόντα. «Οι

αλλαγές δεν είναι ενταγμένες σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα αγωγής υγείας και

διατροφής», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων

Ελλάδος κ. Θωμάς Τσούμπος. Ενώ ο κ. Ρίσβας αναφέρει: «Η προσπάθεια να

περιοριστούν λιπαρά και ζάχαρη είναι σωστή. Ωστόσο, μια λίστα επιτρεπόμενων –

απαγορευμένων δεν αρκεί. Χρειάζεται πρόγραμμα διατροφικής αγωγής, ώστε να

μάθουν τα παιδιά να ζητούν από μόνα τους τα υγιεινά προϊόντα». Την ίδια στιγμή

σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται στροφή σε μενού με ζεστά γεύματα και πολλές

κυβερνήσεις διαθέτουν επιπλέον κονδύλια για τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία.