Ο χυμός του γκρέιπ-φρουτ μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος για την υγεία,

όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα, προειδοποιούν οι

επιστήμονες.

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση του χυμού, γιατί βρέθηκε ότι

αυξάνει επικίνδυνα τη δραστικότητα του φαρμάκου. Το 1989, Καναδοί ερευνητές

που ήλεγχαν τις ιδιότητες του φαρμάκου Plendil για την πίεση του αίματος,

ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι η χορήγηση του φαρμάκου σε συνδυασμό με την

κατανάλωση χυμού γκρέιπ-φρουτ, αύξησε επικίνδυνα την ισχύ του Plendil.

Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις που θα είχε η ταυτόχρονη

λήψη Plendil και αλκοόλ, και χρειάζονταν κάτι που θα έκρυβε τη γεύση του

αλκοόλ. «Ένα σαββατόβραδο», θυμάται ο δρ Ντέιβιντ Μπέιλι, «δοκιμάσαμε με τη

γυναίκα μου ό,τι υπήρχε στο ψυγείο μας. Το μοναδικό που κάλυπτε τη γεύση του

αλκοόλ ήταν ο χυμός γκρέιπ-φρουτ». Έτσι, ο συγκεκριμένος χυμός χρησιμοποιήθηκε

στο πείραμα που έκανε ο δρ Μπέιλι και οι συνεργάτες του από το Κέντρο

Επιστημών Υγείας του Λονδίνου, στο Οντάριο του Καναδά.

Δεν τους πίστευαν

Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της πίεσης του αίματος αυξήθηκαν

ιδιαίτερα στην ομάδα που δοκίμασε το φάρμακο σε συνδυασμό με χυμό γκρέιπ-φρουτ

(χωρίς αλκοόλ). «Δεν μας πίστευαν. Νόμιζαν ότι αστειευόμασταν. Δημιουργήθηκε

μάλιστα πρόβλημα στη δημοσίευση της μελέτης μας σε μια μεγάλη ιατρική

επιθεώρηση», επισημαίνει ο δρ Μπέιλι, επικεφαλής της έρευνας. Τελικά, η μελέτη

των επιστημόνων από τον Καναδά δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1991 στην

ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Γιατί όμως είχαν ανέβει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος; Αυτό ήταν και το

επόμενο ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσουν οι ερευνητές. Όπως αποδείχτηκε,

η απάντηση βρίσκεται σε μια οικογένεια ενζύμων που ονομάζεται cytochrome Ρ-450

και ειδικότερα, στο ένζυμο CYP 3Α4. Αυτό το ένζυμο μεταβολίζει πολλά φάρμακα

και τοξίνες σε ουσίες, οι οποίες είτε είναι λιγότερο ισχυρές είτε αποβάλλονται

ευκολότερα από τον οργανισμό ή και τα δύο. Ο χυμός του γκρέιπ-φρουτ, όμως,

αλληλεπιδρά με αυτήν την ικανότητα του ενζύμου και αυξάνεται η δυναμική του

φαρμάκου, επιτρέποντας σε μεγαλύτερη ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας να

επιδράσει στο κυκλοφορικό σύστημα, με αποτέλεσμα να παράγεται υπερβολική δόση.

Ύστερα από αυτή την έρευνα, ακολούθησαν κι άλλες και ο χυμός γκρέιπ-φρουτ

βρέθηκε να αλληλεπιδρά με αρκετά από τα φάρμακα που κυκλοφορούν.

Οι συμβουλές

Ο δρ Μάρσαλ Φορστέιν, βοηθός καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, δήλωσε ότι

ζήτησε από τους ασθενείς του να αλλάξουν τον χυμό γκρέιπ-φρουτ με άλλους

χυμούς, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που προέρχονται από εσπεριδοειδή δεν

έχουν την ίδια επίδραση και δεν δημιουργούν πρόβλημα. Ωστόσο, ο χυμός του

λεμονιού και ο χυμός πορτοκαλιού από πορτοκάλια Σεβίλλης, δρουν με παρόμοιο

τρόπο, παρεμβαίνοντας – όπως ο χυμός γκρέιπ-φρουτ – στις ικανότητες του

ενζύμου CYP 3Α4. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι κάποια φάρμακα μπορεί να

αλληλεπιδράσουν και με τον χυμό μήλου. Αν και ο δρ Μπέιλι συστήνει να

αποφεύγεται πλήρως ο χυμός γκρέιπ-φρουτ από ασθενείς που ακολουθούν

φαρμακευτική αγωγή, αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι

υπερβολές.