Το καλοκαίρι – για τους περισσότερους ανθρώπους – συνδυάζεται με τη δίαιτα:

«Ας φάμε κάτι ελαφρύ. Κάνα δυο μπανάνες, ένα τσαμπί σταφύλια, ένα μπολ

κεράσια…».

Ακούγεται διαιτητικό, αλλά δεν είναι πάντα. H κατανάλωση φρούτων δεν είναι σε

όλες τις περιπτώσεις μία… light επιλογή. H μπανάνα, το αχλάδι, το καρπούζι,

τα σταφύλια… έχουν μεν υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών, είναι όμως επίσης

πλούσια και σε υδατάνθρακες, δηλαδή σε… ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που

οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο…

Ένα από τα μυστικά που προτείνουν οι διαιτολόγοι στους ασθενείς τους για να

μην τους… παχαίνουν τα φρούτα είναι να τα τρώνε το πρωί ή μέχρι νωρίς το

μεσημέρι. H εξήγηση που δίνουν είναι πως μετά το μεσημέρι ο οργανισμός καίει

λιγότερη ενέργεια, λόγω μειωμένης δραστηριότητας. «Μια από τις κύριες πηγές

υδατανθράκων είναι τα φρούτα. Αυτό σημαίνει πως περιέχουν ζάχαρη. Για

παράδειγμα, το καρπούζι ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από νερό και

φρουκτόζη. Μάλιστα τα ώριμα φρούτα έχουν πιο πολλή ζάχαρη από όση περιέχουν

εκείνα που είναι απλώς γινωμένα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τη γεύση τους,

που είναι πιο γλυκιά», λέει στα «NEA» η διαιτολόγος κ. Μαρία Ριμική.

Επιβραδύνει, δεν διευκολύνει. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατον, ακόμα και

για τους ειδικούς, να υπολογίσουν τη θερμιδική διαφορά μεταξύ δύο ίδιων

φρούτων που το ένα είναι πολύ ώριμο και το άλλο απλά γινωμένο – οι θερμίδες

διαφέρουν από φρούτο σε φρούτο και εξαρτώνται από τον βαθμό ωριμότητάς του.

«Αν κάποιος δεν είναι σε δίαιτα ώστε να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα,

αλλά κάνει ελεύθερη διατροφή, τότε μπορεί να «φορτώσει» τον οργανισμό του με

400 θερμίδες παραπάνω τρώγοντας μόνο φρούτα, ενώ ο ίδιος νομίζει πως έφαγε

ελαφριά» τονίζουν οι ειδικοί.

Μάλιστα, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι είναι μύθος η αντίληψη ότι το φρούτο

μετά το φαγητό λειτουργεί ως χωνευτικό: H κατανάλωση φρούτων μετά το φαγητό

επιβραδύνει την πέψη, ενώ την ίδια στιγμή ο οργανισμός δυσκολεύεται να

απορροφήσει τις κατά τα άλλα ιδιαίτερα ωφέλιμες βιταμίνες που λαμβάνει μέσω

του φρούτου!

Προσθέτοντας… θερμίδες. H δε ευρύτατα διαδεδομένη συνήθεια – κυρίως

μεταξύ των παιδιών – να πασπαλίζουν τα μήλα με ζάχαρη και κανέλα ή να

συνοδεύουν τις φράουλες με σαντιγί για να τις κάνουν ακόμα πιο γευστικές,

μετατρέπει το light πιάτο σε ένα… πλούσιο σε θερμίδες γλυκό. Για παράδειγμα,

1 μπολ φράουλες δεν ξεπερνά τις 150 θερμίδες. Στην περίπτωση όμως που

προστεθούν δύο κουταλιές σαντιγί οι θερμίδες εκτινάσσονται στις 340-400, όσες

περιέχει και ένα κομμάτι μπακλαβά!

Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που είναι σε κονσέρβα με χυμό ή σιρόπι: ένα

μέτριο ροδάκινο έχει μόλις 60 θερμίδες, ενώ δύο μικρά κομμάτια ροδάκινου σε

κομπόστα ξεπερνούν τις 120!

5-13 μερίδες η πρόταση. «Αν πρόκειται κανείς να κάνει καταχρήσεις»,

σημειώνουν πάντως οι διαιτολόγοι, «καλύτερα να είναι σε φρούτα και αυτό γιατί

είναι πιο υγιεινή λύση. Όμως η προτεινόμενη ποσότητα είναι από 5-13 μερίδες

ανάλογα με τη θερμιδική πρόσληψη του ατόμου. Ως μερίδα ορίζεται η ποσότητα

λαχανικών σε ένα μικρό ποτήρι, ένα φρούτο μετρίου μεγέθους ή ένα μικρό ποτήρι

χυμός» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Λάμπρος Συντώσης.

Όπως μάλιστα σημειώνει, τα φρούτα εκτός από υδατάνθρακες έχουν αυξημένη

περιεκτικότητα σε οξέα που βλάπτει τα δόντια. «Είναι πολύ καλύτερο να τρώει

κανείς ένα φρούτο ολόκληρο παρά να πίνει τον χυμό του. Ο χυμός έχει την ίδια

οξύτητα με ένα αναψυκτικό τύπου κόλα – 3-4ph. Τα οξέα αυξάνουν όμως την

πρόκληση τερηδόνας. Αν ωστόσο κάποιος προτιμά τους χυμούς τότε είναι καλύτερο

να τους αραιώνει με νερό» συμπληρώνει ο καθηγητής.

Πειρασμός και παγίδα τα αποξηραμένα φρούτα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι αρέσκονται στα αποξηραμένα φρούτα:

Ενώ περιέχουν – όπως και τα φρέσκα – φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάλιο, έχουν

περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, τα αποξηραμένα φρούτα

είναι… εμπλουτισμένα με πρόσθετη ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τη

θερμιδική τους αξία. Κι αυτό γιατί τα αποξηραμένα φρούτα δεν περιέχουν σχεδόν

καθόλου νερό. Έτσι ένα φλιτζάνι φρέσκα βερίκοκα έχουν 74 θερμίδες, αλλά η ίδια

ποσότητα αποξηραμένων βερίκοκων έχει 213!

Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος να αποφεύγουν ή να

καταναλώνουν με μέτρο αποξηραμένα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να

προτιμώνται τα φρούτα χωρίς επιπλέον ζάχαρη. Σημειώνεται δε ότι σε πολλά

αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται – ως συντηρητικό – θειικά άλατα τα οποία

μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους έχουν ευαισθησία.