H ελληνικότητα της φέτας κρίνεται για πολλοστή φορά στο Ευρωπαϊκό

Δικαστήριο. Αυτή τη φορά η εισαγγελική πρόταση είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

«H λέξη «φέτα» συσχετίζεται άρρηκτα με το τυρί που παρασκευάζεται σε μία

ευρεία ζώνη της Ελλάδας…»

«Υπάρχει θεμελιώδης σχέση μεταξύ αφενός του χρώματος, της υφής, της γεύσης,

της σύνθεσης και των εγγενών ιδιοτήτων της φέτας και αφετέρου του φυσικού και

πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δημιουργείται και της παραδοσιακής

μεθόδου παρασκευής της που εφαρμόζεται στην Ελλάδα». H φράση ανήκει στον

Ρουίζ-Χαράμπο, γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώπιον του

οποίου κρίνεται για πολλοστή φορά η «ελληνικότητα» της φέτας. Είναι δε τόσο

ξεκάθαρη η θέση του ώστε να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Ευρωπαϊκό

Δικαστήριο θα την ακολουθήσει, «φορώντας» οριστικώς και αμετακλήτως στη φέτα

την ελληνική φουστανέλα.

Το ζήτημα βέβαια δεν αφορά τις εθνικές καταβολές ενός τυριού αλλά τα τεράστια

κέρδη που προσπορίζονται οι τυροκομικές βιομηχανίες της Γερμανίας, της Δανίας

και της Γαλλίας εμπορευόμενες φέτα-μαϊμού δικής τους παρασκευής και επινόησης

(από αγελαδινό γάλα και με την προσθήκη χρωστικών, λευκαντικών ουσιών). Το

2002 είχαν προσφύγει κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία η

φέτα είχε κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως) που

εξασφαλίζει στην Ελλάδα το μοναδικό προνόμιο να παράγει και να εμπορεύεται

τυρί με την ονομασία αυτή. H υπόθεση βέβαια θα μπορούσε να είχε κριθεί

νωρίτερα αν είχε υποστηριχθεί με ανάλογη πυγμή και πειστικότητα με αυτήν που

επιδεικνύουν Γάλλοι και Ιταλοί για τα δικά τους προϊόντα.

Τι είχε γίνει

Το 1999 οι ανταγωνιστές της ελληνικής φέτας είχαν πετύχει (για τυπικούς

λόγους) την ακύρωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της κατοχύρωσης ΠΟΠ για τη

φέτα. Το 2002 η Επιτροπή ενέταξε και πάλι τη φέτα στον κατάλογο των προϊόντων

ΠΟΠ δίνοντας στους μη Έλληνες παραγωγούς πενταετή προθεσμία για να

εγκαταλείψουν την ονομασία αυτή (λήγει το 2007). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα

προϊόντα αυτά εξακολουθούν να κατακλύζουν τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ

μάρκετ όπου γίνονται ανάρπαστα χάρη στο πανίσχυρο «μπραντ-νέιμ» του ελληνικού

τυριού. H εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι

καταπέλτης: «H λέξη «φέτα» συσχετίζεται άρρηκτα με συγκεκριμένο είδος

διατροφής: το τυρί που παρασκευάζεται σε μία ευρεία ζώνη της Ελλάδας από

πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, με την εφαρμογή της

φυσικής και μη βιομηχανικής μεθόδου του στραγγίσματος χωρίς πίεση».