Και το Όσκαρ πηγαίνει στο… ελβετικό Le Gruyere Premier Cru! Πρώτο ανάμεσα

σε εκλεκτά, ενθουσίασε κριτές και δοκιμαστές στον διεθνή διαγωνισμό τυριού,

στον οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 είδη. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν και

βραβεύτηκαν και δύο ελληνικά είδη φέτας.

«Απλώς έξοχο». H κριτική επιτροπή δεν έβρισκε λόγια για να περιγράψει την

απαράμιλλη γεύση του Le Gruyere Premier Cru του φον Μουλένεν (δεξιά)

Ο πρωταθλητής όμως ήταν ένας: Le Gruyere Premier Cru του φον Μουλένεν. Είναι

το τυρί που κατέκτησε για τρίτη φορά την πρώτη θέση, ενθουσιάζοντας την

κριτική επιτροπή που δεν έβρισκε λόγια για να περιγράψει την απαράμιλλη γεύση

του: «Απλώς έξοχο», «απόλυτα ανώτερο» ήταν δύο μόνο από τους χαρακτηρισμούς

που ακούστηκαν, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού,

προχθές στο Λονδίνο. Όπως είπαν οι κριτές, η γευστικότητα, η ξηρότητα και η

αλμυρότητά του, το έκαναν να ξεχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα, περισσότερα από

1.600 συνολικά.

Παράγεται από γάλα αγελάδας, στην περιοχή Γκρουγιέρ της Ελβετίας απ’ όπου και

η ονομασία του, και αποκαλείται «μαγειρεμένο» γιατί το γάλα βράζει για

συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γεγονός που συμβάλλει στην ωρίμασή του αλλά και

στην πυκνότητά του. Το ίδιο ή σχεδόν ίδιο τυρί (ένα είδος γραβιέρας) παράγεται

και από Γάλλους αγρότες, όμως τα δύο είδη διαφέρουν αρκετά. H Πατρίτσια

Μίτσελσον που, όπως επισημαίνει, πουλάει «φορτία ολόκληρα» από γαλλικό αλλά

και ελβετικό Gruyere, τονίζει ότι το ελβετικό είναι πιο πικάντικο, πληρέστερο

στη γεύση και πολύ πιο δυνατό, ενώ το γαλλικό είναι πιο ελαφρύ. Όλα αυτά τα

χαρακτηριστικά, καθώς και το γεγονός ότι το τυρί κρίθηκε ελκυστικό στη διεθνή

αγορά, φαίνεται πως εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα στον διεθνή διαγωνισμό και

επιβραβεύτηκαν με τους 116 βαθμούς του… πρωταθλητή.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Χρυσό και χάλκινο μετάλλιο για τη φέτα

ΜΕΤΑΞΥ των συμμετεχόντων ήταν αξιόλογοι παραγωγοί από αρκετές χώρες. Τα

ελληνικά προϊόντα «Φέτα Χώτος» και «Κύβοι φέτας σε λάδι και ρίγανη» της ΦΑΓΕ

βραβεύτηκαν με χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, στην κατηγορία 7 της

φέτας. Βραβεία που, όπως πολλοί ειδικοί στον γευστικό κόσμο του τυριού

επισημαίνουν, ισοδυναμούν με το χρυσό ή το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκατόν είκοσι κριτές χωρίστηκαν σε ομάδες των τριών ή των τεσσάρων ατόμων και

έκοψαν, δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα τυριά, προτού ανακοινωθεί η τελική

βαθμολογία από την 12μελή ανώτατη επιτροπή. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι

στην ίδια κατηγορία με τα ελληνικά προϊόντα, αλλά σε διαφορετική υποκατηγορία,

βραβεύτηκε και η γαλλική Salakis Feta in oil & Herbs. Αν και η φέτα έχει

κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης υπέρ των Ελλήνων παραγωγών

από την κοινοτική νομοθεσία, προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος πέντε ετών

για τους μη Έλληνες παραγωγούς που παρήγαγαν ήδη προϊόντα με την επωνυμία

φέτα.

Εκτός από την Ελβετία και τη χώρα μας, μεταξύ άλλων συμμετείχαν εταιρείες από

τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία τη

Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.

LINK:

* www.finefoodworld.co.uk