Σιχαμένο; Αν και σε πολλά παιδιά δεν αρέσουν τα ψάρια, γεγονός είναι ότι τους

δίνουν… εγκεφαλική τροφή

Μία μελέτη που έγινε σε παιδιά Δημοτικού Σχολείου έχει αποδείξει ότι

διατροφικά συμπληρώματα από ιχθυέλαια θα μπορούσαν να… εκτοξεύσουν τα

παιδιά, από τον πάτο, στην κορυφή της τάξης, μόλις μέσα σε δύο εξάμηνα.

H μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά δώδεκα Δημοτικών Σχολείων της

Βρετανίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής «που

τρέφουν τον εγκέφαλο» από μικρά παιδιά, προκαλεί σημαντική βελτίωση της

διανοητικής τους ικανότητας.

Οι επικεφαλής της έρευνας ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα της χορήγησης

συμπληρωμάτων διατροφής που περιείχαν ιχθυέλαιο από σαρδέλες, στα παιδιά που

συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν τόσο εντυπωσιακά που ορισμένοι από τους μαθητές,

οι οποίοι στο παρελθόν ήταν οι τελευταίοι της τάξης, άρχισαν να

«καταβροχθίζουν» το ένα βιβλίο μετά το άλλο, ενώ άλλοι ανέπτυξαν μεγάλη αγάπη

για την κλασική μουσική. Στο σύνολό τους δε, το 40% των μαθητών βελτίωσαν

αισθητά τις επιδόσεις τους στα τεστ ευφυΐας, μόλις τρεις μήνες ύστερα από τη

λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής.

Έλαια και λιπαρά οξέα

H έρευνα, η οποία έχει υποβληθεί προς δημοσίευση στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό

«Lancet» ενώ μέρος της δημοσιεύθηκε χθες στους «Σάντεϊ Τάιμς», βασίζεται στη

θεωρία ότι από τη σύγχρονη διατροφή μας λείπουν ορισμένα από τα έλαια και τα

λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του

κεντρικού νευρικού συστήματος.

H δρ Μαντλέν Πόρτγουντ, η ψυχολόγος που ήταν επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι

τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. «Το ένα τέταρτο από τα 123 παιδιά, στα οποία

δόθηκαν τα συμπληρώματα διατροφής, είχαν εντυπωσιακή αλλαγή στις μαθητικές

τους επιδόσεις» και συμπλήρωσε ότι «είχαμε εννιάχρονα παιδιά που διάβαζαν σαν

να ήταν οκτώ ετών, και τώρα, μετά τα συμπληρώματα διατροφής, διαβάζουν σαν να

είναι 13 ετών».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βρετανική Διατροφική Υπηρεσία συστήνει την κατανάλωση

τριών ειδών ψαριών για όσους θέλουν να αυξήσουν την ποσότητα των ιχθυελαίων

που καταναλώνουν: σολομού, πέστροφας και κολιού.