Κινδύνους από τοξικές χημικές ουσίες σε τρόφιμα επισημαίνει έρευνα του

Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, που σε πρώτη φάση, μαζί με το Γενικό Χημείο

του Κράτους, διερευνά την παρουσία διοξινών στην τροφική αλυσίδα.

Σχετικές επισημάνσεις διατύπωσε χθες η πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Χριστίνα

Παπανικολάου σε ημερίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Ανάπτυξης της Περιφέρειας,

με θέμα «Για ένα περιβάλλον με κοινωνικό πρόσωπο χωρίς τοξικά χημικά». Τα

αποτελέσματα για τις διοξίνες αναμένονται μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ήδη τα

σχετικά δείγματα υπερβαίνουν τα 100.

Η εκδήλωση έγινε στο Εμπορικό και Βιοβηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε

συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, και σχετικά με την έρευνα του ΕΦΕΤ

τονίζεται ότι:

* Η τροφική αλυσίδα είναι ανοιχτή στο περιβάλλον και ό,τι υπάρχει σε

αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο περνάει σε αυτήν. Το πρόγραμμα διερευνά

αυτές τις χημικές ουσίες σε τρόφιμα κάθε είδους ζωικής ή φυτικής προέλευσης.

* Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100 δείγματα και παράλληλα με τα

αποτελέσματα και την αξιολόγησή τους η έρευνα θα συνεχιστεί από του χρόνου σε

μία μόνιμη βάση.

* Υπάρχουν πολλές άλλες ουσίες τοξικές ή χημικές που σε μικρότερες ή

μεγαλύτερες ποσότητες υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα. Για μεγάλες ομάδες από αυτές

τις ουσίες υπάρχουν όρια ανεκτικότητας. Η ανεκτικότητα όμως αυτή σε αθροιστικό

βαθμό δεν έχει μετρηθεί σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.