Αλαίν Ντυκάς. Η Νέα Υόρκη του κάθησε στο στομάχι...


Όταν ο διάσημος Γάλλος σεφ Αλαίν Ντυκάς άνοιγε το εστιατόριό του στη Νέα
Υόρκη, οι ειδήμονες μιλούσαν για «τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Αμερικής».
Τρεις μήνες μετά, όλοι έχουν στραφεί εναντίον του.


Γιατί οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το «σύστημα Ντυκάς», πώς δηλαδή
γίνεται να τρως φαγητά του μεγάλου σεφ στη Νέα Υόρκη, το Μονακό ή το Παρίσι,
όταν εκείνος βρίσκεται στο Τόκυο. Αλλά ο μοναδικός σεφ στην ιστορία του Οδηγού
Μισλέν που έχει τρία αστέρια εις διπλούν (για τα εστιατόριά του στο Παρίσι και
στο Μόντε Κάρλο) δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, αφού διευθύνει δεκατέσσερα
εστιατόρια σε όλο τον κόσμο ­ πραγματικός στρατηγός που εκστρατεύει για την
κατάκτηση του πλανήτη. Μόνο που η... απόβαση στο Μανχάταν δεν εξελίχθηκε όπως
την περίμενε.


Πριν από τα εγκαίνια, το εστιατόριο Alain Ducasse at the Essex House είχε
τόσες κρατήσεις για τα δεκαοκτώ τραπέζια του ώστε χρειαζόταν να περιμένει
κανείς έξι μήνες για να δειπνήσει εκεί. Όταν όμως άνοιξαν οι πόρτες, τα
πράγματα χάλασαν. Η κουζίνα απογοητευτική, ο σεφ απών, οι λογαριασμοί στα 500
δολάρια, οι τιμές των κρασιών αυξημένες κατά 1.000%: οι κριτικοί αναφέρθηκαν
σε όλα αυτά, καθώς και στο πομπώδες τελετουργικό του σέρβις ­ από τα
διαφορετικά μαχαίρια που σου προτείνονταν για κάθε πιτσούνι ως τα διαφορετικά
πολυτελή στυλό για να υπογράψεις στο τέλος το τσεκ... Οι «Νιού Γιόρκ Τάιμς»
δημοσίευσαν ένα άρθρο-δηλητήριο και τη δέκατη ημέρα από τα εγκαίνια ο
«Γκάρντιαν» του Λονδίνου αναρωτιόταν γιατί άραγε οι πρώτοι Νεοϋορκέζοι που
έφαγαν εκεί «λένε πως ήταν απλώς 'ΟΚ'». Με τέτοιες τιμές, καλύτερα να πεινάσει
κανείς, έγραψαν το περιοδικό «Νιού Γιόρκ» και η εφημερίδα «USA Today». Και
ξαφνικά μπορούσες να κλείσεις τραπέζι στου Ντυκάς για την επομένη...


Ο σεφ δεν περίμενε τέτοια υποδοχή. Πριν από δέκα χρόνια, στα 33 του, ήταν ο
νεώτερος σεφ που είχε τιμηθεί με τρία αστέρια και είχε αντιμετωπίσει και τότε
έναν εχθρικό Τύπο, αλλά η αντίδραση των Νεοϋορκέζων τον έχει εκπλήξει. «Αν δεν
θέλουν να πληρώσουν την τιμή», λέει αγέρωχα, «θα πάμε αλλού». Αλλά όταν
κάποιος πληρώνει ως και 300.000 δραχμές για ένα γεύμα, θέλει να είναι παρών ο
δημιουργός του, και το «σύστημα Ντυκάς» δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, αφού ο σεφ
βρίσκεται τρεις μέρες στο Μονακό, τρεις στο Παρίσι, τρεις στο Τόκυο, μια
εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και φτου κι απ' την αρχή. Ο Ντυκάς υποστηρίζει ότι ο
ρόλος του σεφ είναι να σχηματίζει μια καλή ομάδα που να είναι ικανή να
λειτουργεί χωρίς αυτόν. «Είναι υποκριτική αυτή η ιστορία ότι πρέπει να ξέρεις
ποιος μαγείρεψε», τονίζει. «Εγώ αρνούμαι να προσποιηθώ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από