Στη χώρα του χοτ-ντογκ, της κόκα-κόλα και των μπάρμπεκιου, είναι λογικό να

βρει κανείς τους πιο παχύσαρκους ανθρώπους του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο

μέρος του αμερικανικού πληθυσμού ενδιαφέρεται ιδιαίτερα πλέον ­ πέρα από το

μπέιζμπολ και το χρηματιστήριο ­ και για την υγιεινή διατροφή.

Πουθενά στον κόσμο δεν θα βρει κανείς τεράστια μαγαζιά που να πουλάνε

αποκλειστικά και μόνο βιταμίνες, καθώς επίσης και τόσα πολλά γυμναστήρια. Οι

περισσότερες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να

ανταποκριθούν στη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού, έχουν ειδικό τμήμα με

«οργκάνικ» τρόφιμα. Τρόφιμα δηλαδή όσο το δυνατόν πιο αγνά, χωρίς λιπάσματα

και βιοτεχνολογικές παρεμβάσεις, τα οποία, αν και πωλούνται αρκετά ακριβότερα

από τα αντίστοιχα βιομηχανοποιημένα του είδους, σπάνε ταμεία!

Σ’ αυτή την «τρέλα» της υγιεινής διατροφής υπάρχουν κατά καιρούς διάφορες

μόδες. Για πολλά χρόνια, ας πούμε, έκανε θραύση στην Αμερική η δίαιτα Άτκινς

που έλεγε στους Αμερικανούς να ξεχάσουν τα μακαρόνια, το ψωμί και τις πατάτες

και να τρώνε όσο βούτυρο, κρέας και τυρί θέλουν. Η δίαιτα δεν είναι πλέον και

τόσο δημοφιλής, διότι ­ όπως λένε οι κακοήθεις ­ αυτοί που την ακολούθησαν

έχουν ήδη πεθάνει από… έμφραγμα.

Η νέα μόδα στο σίριαλ-διατροφή ανήκει στον γιατρό Άντριου Βάιλ και

βασίζεται στο μπεστ σέλερ του με τίτλο «Τρώγοντας καλά για καλύτερη υγεία». Ο

κ. Βάιλ, που έχει ήδη εμφανισθεί στα πιο δημοφιλή talk show της Αμερικής,

θεωρεί πως οι λεγόμενες χημικές δίαιτες είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία και

προτείνει μια διατροφή που μοιάζει αρκετά με την ελληνική: ελαιόλαδο, φρέσκα

φρούτα (ιδιαίτερα καρπούζι και κόκκινα σταφύλια), φρέσκα λαχανικά, φασόλια,

ψάρια, πουλερικά ελευθέρας βοσκής, κυνήγι, πολύσπορο ψωμί, πικρή σοκολάτα,

γάλα με 1% λιπαρά, 6-8 ποτήρια καθαρό νερό, κόκκινο κρασί και άφθονο «πράσινο

τσάι»!

Ο κ. Βάιλ λέει «όχι» στις πολύ επεξεργασμένες τροφές, το βούτυρο, τα παχιά

κρέατα, τα τυριά, το φοινικέλαιο, τη μαργαρίνη, τα τηγανητά φαγητά των φαστ

φουντ, το ψωμί πολυτελείας, τη φρουκτόζη, τα τροπικά φρούτα και την καφεΐνη.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο κ. Βάιλ θεωρεί πρωταρχικό για την καλή

υγεία την ικανοποίηση που παίρνει κανείς από το φαγητό. Το φαγητό πρέπει να

τρώγεται, λέει, αργά, με κέφι και καλή παρέα, και όχι γρήγορα, στα όρθια και

μοναχικά.

Εβίβα, κ. Βάιλ μου!