«Ισότητα, ισότητα!» φώναζαν όρθιοι όλοι οι βουλευτές της γαλλικής Αριστεράς μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενόσω η Δεξιά εγκατέλειπε το Ημικύκλιο. Με ψήφους 331 υπέρ και 225 κατά η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε χθες σε δεύτερη και τελική ανάγνωση το νομοσχέδιο «Γάμος για όλους». Επειτα από τρεις μήνες και συνολικά 187 ώρες κοινοβουλευτικής συζήτησης, σε κλίμα έντονης πόλωσης και με το αντίπαλο κίνημα να διολισθαίνει στους δρόμους όλο και συχνότερα στη βία, η Γαλλία έγινε η ένατη χώρα της Ευρώπης και η 14η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Οι γερουσιαστές της Δεξιάς προσέφυγαν ήδη στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Η Ηγερία των διαδηλώσεων εναντίον του νομοσχεδίου, η κωμικός με το ψευδώνυμο Φριζίντ Μπαρζό, ξεκαθάρισε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν. Την παράσταση όμως την έκλεψε χθες για ακόμα μία φορά η υπουργός Δικαιοσύνης του Φρανσουά Ολάντ, η Κριστιάν Τομπιρά, καλώντας τους ομοφυλόφιλους εφήβους να μην ακούνε τα ομοφοβικά μηνύματα: «Αν σας κυριεύει απελπισία, διώξτε τη μακριά… Δεν έχετε τίποτα να χρεώσετε στον εαυτό σας».

Ο «Γάμος για όλους» ήταν προεκλογική υπόσχεση του Φρανσουά Ολάντ, την είχε κάνει ήδη από τον Οκτώβριο του 2011. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 60% των Γάλλων τον στηρίζει, παρότι ένα 54% αντιτίθεται στο δικαίωμα υιοθεσίας των ομοφυλοφίλων που προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο, σε κάθε περίπτωση, κατατέθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο εν μέσω εντεινόμενης λαϊκής δυσφορίας απέναντι στον σοσιαλιστή Πρόεδρο της χώρας, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Στηρίζοντας τις διαδηλώσεις εναντίον του «Γάμου για όλους», το δεξιό UMP ανέκτησε λίγη από τη χαμένη του ενότητα και επανήλθε στο προσκήνιο. Οι διαδηλώσεις, συχνά ογκώδεις, έγιναν ένας τρόπος επίθεσης στον ίδιο τον Πρόεδρο, που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας μετά το άλλο. Η βία, ο εξτρεμισμός και η ομοφοβία βρήκαν χώρο να ανθήσουν στο περιθώριό τους. Οι ομοφοβικές επιθέσεις αυξήθηκαν, κάποιοι βουλευτές δέχθηκαν απειλές –ανάμεσά τους και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, ο οποίος παρέλαβε τη Δευτέρα έναν φάκελο που περιείχε πυρίτιδα.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, ακόμη και με αντλίες νερού, είχαν αναπτυχθεί χθες πλησίον της Εθνοσυνέλευσης για το ενδεχόμενο ταραχών. Ελάχιστα λεπτά προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία κάποιος επιχείρησε να ξετυλίξει στα θεωρεία ένα πανό που έγραφε «Δημοψήφισμα!». Εξοργισμένος ο πρόεδρος του Σώματος ζήτησε να βγάλουν έξω «τους εχθρούς της δημοκρατίας». «Να μείνουν μέσα σε αυτό το Ημικύκλιο μόνον όσοι αγαπούν τη δημοκρατία!», φώναξε ο Μπαρτολόν. Ολοι οι βουλευτές, από τη Δεξιά και την Αριστερά, καλωσόρισαν την επιστροφή στην τάξη χειροκροτώντας.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι με έχει κατακλύσει η συγκίνηση. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό που μας επέτρεψαν να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε η Τομπιρά καταχειροκροτούμενη από τους βουλευτές της Αριστεράς. Οι πρώτοι γάμοι ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, σημείωσε, μπορεί να τελεστούν ακόμη και τον Ιούνιο –εκκρεμεί βέβαια η γνωμοδότηση εντός ενός μηνός του Συνταγματικού Συμβουλίου.

«Ανεμος χαράς»

«Πιστεύουμε ότι οι πρώτοι γάμοι θα είναι όμορφοι και θα φέρουν έναν άνεμο χαράς, και ότιη ευτυχία των νιόπαντρων και των οικογενειών τους θα ξεπεράσει όσους αντιτίθενται σήμερα σε αυτούς» δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά. Τα σχόλια των χρηστών στη «Monde» αποτύπωναν το κλίμα πόλωσης.Ανάμεσα στα πολλά«Η ζωή είναι ωραία!» και«Μια ιστορική μέρα!», υπήρχαν και αρκετάτου τύπου «Ντρέπομαι που ζω στη Γαλλία»…