Την έκπληξη έκανε χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νόμο που θα επιτρέπει τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου. Η Αλβανία, η οποία είναι μία από τις δύο χώρες στην Ευρώπη όπου οι μουσουλμάνοι είναι πλειοψηφία, θα γίνει, όταν εγκριθεί ο νόμος, η πρώτη βαλκανική χώρα στην οποία θα τελούνται γάμοι ομοφύλων.


«Ξέρω ότι ο νόμος θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις», δήλωσε ο Μπερίσα ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στην Αλβανία, «όμως οι διακρίσεις είναι απαράδεκτες». Μιλώντας σε συνάντηση για τη μελλοντική ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση- γεγονός που μπορεί να εξηγεί και την απόφασή του αυτή-, ο Μπερίσα διευκρίνισε ότι ο νέος νόμος θα αφορά τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου «και άλλα προβλήματα παρόμοιας φύσης». Η κίνηση αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού εξέπληξε ακόμα και ακτιβιστές που είχαν προτείνει ένα νομοσχέδιο για την εξάλειψη των διακρίσεων εθνικών μειονοτήτων αλλά και κοινωνικών ομάδων που περιθωριοποιούνται, μεταξύ των οποίων και οι ομοφυλόφιλοι.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, η ομοφυλοφιλία συνέχισε να θεωρείται ποινικό αδίκημα και έως το 1995 τιμωρούνταν με 10χρονη κάθειρξη. Ακόμα και σήμερα όμως οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι προσπαθούν να το κρύψουν για να μη βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και να μην προκαλέσουν προβλήματα στις οικογένειές τους, μια και η αλβανική κοινωνία παραμένει βαθύτατα συντηρητική. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθώς ο Μπερίσα παρουσίαζε το νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που γελούσαν φανερά. Πάντως ο νόμος αναμένεται να εγκριθεί, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε τονίσει σε έκθεσή του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι στην Αλβανία και πρότεινε την υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, μεταξύ των οποίων ήταν και μια ευρείας κλίμακας ενημερωτική εκστρατεία. Όπως είχε αναφέρει ο Τόμας Χάμαρμπεργκ στην έκθεσή του: «Στην Αλβανία δεν υπάρχει ανοχή για τους ομοφυλόφιλους οι οποίοι δέχονται σωματική και ψυχολογική βία και θεωρούνται από πολλούς ως πάσχοντες από ασθένεια».

Μουσουλμάνοι και χριστιανοί ιερείς χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «ανίερο». Ο αρχιμανδρίτης Άντον Μερντάνι τόνισε: «Για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι απαράδεκτη η κίνηση αυτή που προσβάλλει το ιερό της οικογένειας. Προηγούνται πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν την αλβανική κοινωνία». Η εφημερίδα «Σέκουλι» έγραψε ότι «λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Αλβανία θα προσελκύσει τον μεγαλύτερο αριθμό ομοφυλοφίλων από τα Βαλκάνια και τις γύρω περιοχές». Οι χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε., όπως η Αλβανία, θα πρέπει να υιοθετήσουν νόμους που προστατεύουν τις σεξουαλικές μειονότητες από διακρίσεις, δεν είναι υποχρεωμένες όμως να επιτρέψουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΒΙΑΣ

Μέχρι τώρα οι ομοφυλόφιλοι στην Αλβανία δέχονταν σωματική και ψυχολογική βία και θεωρούνταν από πολλούς «άρρωστοι»