5 ύποπτοι για τον άγριο φόνο


Σε πέντε υπόπτους από τον χώρο των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τη σύλληψη των δραστών της άγριας δολοφονίας του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου.


Με παρατσούκλια που παραπέμπουν σε φιγούρες του υποκόσμου, όπως «Μάκης», «Τόλης», «Τόμιτς», «Κοτσιδάκιας», «Τάκης», η Αστυνομία έχει συλλέξει στοιχεία για την ταυτότητα των ανθρώπων που με μαχαίρια και λοστούς δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 25χρονο. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η επαρκής στοιχειοθέτηση των στοιχείων που υπάρχουν, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες της δολοφονίας», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας.

Οι καταθέσεις 2 εκ των συλληφθέντων των αιματηρών επεισοδίων στην Παιανία είναι αυτή τη στιγμή τα πιο σοβαρά στοιχεία που διαθέτει η Αστυνομία, στην προσπάθειά της να εντοπίσει τους δράστες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες

«ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ»

Τουλάχιστον 2 από τους συλληφθέντες κατέθεσαν πως η δολοφονία του Φιλόπουλου (πρόεδρος του συνδέσμου ΠΑΟ στον Κολωνό) ήταν προσχεδιασμένη

του εγκλήματος, δύο χούλιγκαν του Ολυμπιακού χτύπησαν τον Φιλόπουλο με δύο μαχαίρια στους μηρούς. Όταν ο 25χρονος έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο, ο τρίτος τον αποτελείωσε χτυπώντας τον είτε με ρόπαλο είτε με κρυπτονάιτ (πρόκειται για την αλυσίδα με την οποία κλειδώνονται τα μηχανάκια) και του πολτοποίησε το κεφάλι του, προκαλώντας του τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τις οποίες και τελικά πέθανε.

Στην ομάδα των δολοφόνων μετείχαν ακόμη 2 άτομα που χτύπησαν και αυτοί τον αιμόφυρτο 25χρονο. Από την ιατροδικαστική έρευνα μάλιστα προέκυψε πως ο νεαρός δέχτηκε μαχαιριές ακόμη και στο κεφάλι.

Τουλάχιστον 2 από τους συλληφθέντες κατέθεσαν πως η δολοφονία τού Φιλόπουλου, που ήταν πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου του ΠΑΟ στον Κολωνό, ήταν σχεδόν προσχεδιασμένη. «Ανήκε στην ομάδα των βάζελων που είχαν κάνει πολλά επεισόδια εις βάρος οπαδών μας», είπαν στην Ασφάλεια». Για τον λόγο αυτό ήταν ένα από τα άτομα που θέλαμε να πετύχουμε και να δείρουμε», ομολόγησε ένας από τους δράστες των επεισοδίων.

Οι «εγκέφαλοι» του ραντεβού

Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων, αλλά και από πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί από εκπροσώπους συνδέσμων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι «εγκέφαλοι» του ραντεβού είναι 2 άτομα, που ο καθένας τους έχει μεγάλη ιστορία στον χώρο των οργανωμένων οπαδών των «ερυθρόλευκων» και των «πρασίνων». Από τις μαρτυρίες όμως των αυτοπτών μαρτύρων του μακελειού, κανένας από τους 2 δεν βρισκόταν στη Λεωφόρο Λαυρίου την ώρα της συμπλοκής. Ο ένας ύποπτος είναι γνωστός στον κύκλο των οργανωμένων του Ολυμπιακού με το παρατσούκλι «Τόνι» και σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, κινείται στον χώρο της νύχτας με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με παροχή προστασίας σε νυχτερινά μαγαζιά. Ο δεύτερος είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, γνωστός με το παρατσούκλι «Άρης» και έχει στενή σχέση με παράγοντα του ποδοσφαίρου. Οι «αρχηγοί» φέρεται να έκλεισαν το ραντεβού αμέσως μετά το παιχνίδι της Εθνικής στο Καραϊσκάκη, στις 24 Μαρτίου. Τότε δημιουργήθηκε παρεξήγηση μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΑΠΟΕΛ που βρίσκονταν στις θύρες 21 και 22, με αφορμή συνθήματα που έγραψαν οι «πράσινοι» οπαδοί σε καθίσματα του Καραϊσκάκη. Το ραντεβού επικυρώθηκε λίγες μέρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης.

«Πήγαμε αποφασισμένοι. Ή εμείς ή αυτοί»


«ΠΗΓΑΜΕ στο ραντεβού αποφασισμένοι. Αυτή τη φορά θα καθαρίζαμε. Ή εμείς ή αυτοί».

Οπαδός του Ολυμπιακού που ανήκει στον χώρο των οργανωμένων και δέχθηκε να μιλήσει στα «ΝΕΑ», διατηρώντας όμως την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, ισχυρίζεται ότι «είχαμε προκληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από την αντίπαλη πλευρά».

«Η τελευταία πρόκληση έγινε στο “Καραϊσκάκη”. Μέσα στο σπίτι μας. Από την απέναντι πλευρά της θύρας 7 όπου επιχείρησαν κάποιοι λαγοί (έτσι αποκαλεί τους οπαδούς του Παναθηναϊκού) να γράψουν στα καθίσματα ΠΑΟ, θύρα 13 και τέτοια. Τους εντόπισαν κάποιοι και έπεσαν, όπως θα είδατε, και ορισμένες ψιλές. Μπερδεύτηκαν και Χρυσαυγίτες στο επεισόδιο και έγινε χαμός. Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο, που ίσως και να συντόμευσε αν θέλετε το ραντεβού με τους Παναθηναϊκούς. Γιατί είχαμε και παλαιότερα τέτοια κρούσματα και μάλιστα στο βόλεϊ. Στην Αμαλιάδα και το Παγκράτι. Και τελευταία, μας είχαν σπάσει κάτι συνδέσμους και πούλησαν μαγκιά». «Με μαχαίρια στα πόδια»

Κατά τον οπαδό, το ραντεβού κλείστηκε μέσω μηνύματος. Όπως λέει, είχαν τεθεί και «όροι» για τη μάχη.

«Μας είπαν οι δικοί μας (εννοεί τους αρχηγούς) ότι εντάξει, οι βάζελοι είναι μέσα. Θα πάμε να τους φάμε, για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Και ότι συμφώνησαν να χτυπηθούμε και με μαχαίρια αλλά στα πόδια. Όχι παραπάνω. Μη με ρωτήσετε τι έγινε και είχαμε νεκρό. Εκείνη την ώρα είναι δύσκολο να το ελέγξεις». Όπως λέει ο ίδιος, η επιλογή του χρόνου και του τόπου δεν έγινε καθόλου τυχαία. «Λογικό ήταν να βρούμε ένα μέρος όπου δεν θα υπήρχε πολλή Αστυνομία. Μπορεί να μας παρακολουθεί η Αστυνομία, αλλά κι εμείς την παρακολουθούμε και ξέρουμε πού φυλάει. Το σημείο έμοιαζε ιδανικό και θα μας έδινε τη δυνατότητα να πλακωθούμε χωρίς να μας πάρουν είδηση».

Η απάντησή του στην ερώτηση γιατί γίνονται όλα αυτά, σοκάρει. «Για την τιμή των οπαδών». «Αυτή δεν μπορεί να την προσβάλλει κανείς. Εμείς είμαστε πάνω από όλους και όλα. Και όποιος το αμφισβητήσει αυτό, την έβαψε. Μόνη έγνοια το πώς θα χτυπήσεις τον απέναντί σου και πώς δεν θα σε χτυπήσει αυτός».

Βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του 25χρονου!


ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ η αποκάλυψη πως οι δολοφόνοι του Φιλόπουλου βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του. Σύμφωνα με την κατάθεση των συλληφθέντων, στην ομάδα των Ολυμπιακών που έστησε την ενέδρα θανάτου υπήρχαν τουλάχιστον 2 άτομα που βιντεοσκοπούσαν τα γεγονότα και αρκετοί που έκαναν το ίδιο με τα κινητά τους. Σκοπός τους ήταν να κυκλοφορήσουν στη συνέχεια τις εικόνες σε dvd και στο Διαδίκτυο για να προβάλλουν τη «μαγκιά» τους.

Σε ένα από τα βίντεο που κατέσχεσε η αστυνομία ακούγεται η φωνή ενός νεαρού πάνω από το άψυχο σώμα του Φιλόπουλου να του λέει «έτσι γ…. τα Μανιατάκια» και στη συνέχεια να τον κλωτσά.

Στο βίντεο δεν φαίνεται το πρόσωπο του χούλιγκαν, όμως η αστυνομία έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία για την ταυτότητα του.

Επίσης, στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

έχουν μεταφερθεί δολοφονικά αντικείμενα που βρέθηκαν στη Λεωφόρο Λαυρίου, καθώς και προσωπικά είδη του Φιλόπουλου. Η αστυνομία αισιοδοξεί πως από την ανάλυσή τους μπορεί να αντλήσει αποδείξεις για τους δολοφόνους.

Μισθοφόροι των ομάδων οι στρατιές των χούλιγκαν


Σε μισθοφόρους των ομάδων έχουν εξελιχθεί οι χούλιγκαν. Οι συλλήψεις που έκανε η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ ΠΑΕ και ταραξιών τα τελευταία χρόνια.


Δημιουργήθηκαν στρατιές που εξυπηρετούν συμφέροντα τόσο συλλόγων όσο και, κυρίως, προσώπων. Οι εργασιακές σχέσεις μεταξύ οπαδών και ΠΑΕ ή μεγαλομετόχων τους, τα φθηνά εισιτήρια, η χρησιμοποίηση σκληροπυρηνικών οπαδών σε διάφορες θέσεις στα γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων είναι μερικοί από τους αμαρτωλούς δεσμούς που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση, η οποία πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων στα επεισόδια

ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πολλές φορές οι «εγκέφαλοι» των οργανωμένων πουλάνε προστασία στις ΠΑΕ

της Παιανίας. Το 2002 υπάλληλος της Ιντρακόμ, εταιρείας του Σ. Κόκκαλη, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων οπαδών του Ολυμπιακού που πετούσαν πέτρες στο πούλμαν της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Και εφόσον η έρευνα της Αστυνομίας προχωρήσει σε βάθος, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ανάλογες σχέσεις ταραξιών οπαδών με άλλες ΠΑΕ ή ΚΑΕ.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι κοινό μυστικό στην ΕΛ.ΑΣ. ότι μετά τις συλλήψεις οι αστυνομικοί δέχονται «πιέσεις άνωθεν» προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ταραξίες. Από πού ασκούνται οι πιέσεις; Από σχυρούς προέδρους ΠΑΕ, μεγαλοπαράγοντες διαφόρων αθλημάτων, υπουργούς, βουλευτές κ.ά.

Με όπλο το εισιτήριο

Ουσιαστικά οι ΠΑΕ έχουν εκθρέψει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κύριο όπλο στα χέρια τους είναι το φθηνό εισιτήριο. Ας μην ξεχνάμε πως τα τρία τελευταία χρόνια η εξασφάλιση εισιτηρίου για το «Καραϊσκάκη» αποτελεί μεγάλη υπόθεση. Επίσης ας μη μας διαφεύγει ότι όλες οι ομάδες, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, διοχετεύουν τα φθηνά εισιτήρια αποκλειστικά στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών. Αυτά τα εισιτήρια ποτέ δεν βγαίνουν στα γκισέ. Επομένως, οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες γνωρίζουν καλά, αφού ακολουθούν αυτή την τακτική, σε ποιους διατίθενται τα φθηνά εισιτήρια όπως και τους κινδύνους που εγκυμονούνται.

Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο οι «εγκέφαλοι» των οργανωμένων να λειτουργούν όπως οι νονοί της νύχτας, πουλώντας προστασία (και εκδούλευση) στις ΠΑΕ. Ζητούν λοιπόν και τοποθετούν στις κερκίδες για την περιφρούρηση των σκληροπυρηνικών άτομα που έχουν υπό την επιρροή τους, εξασφαλίζοντας προς τα «αφεντικά» των ομάδων τον έλεγχο της εξέδρας και την αποφυγή επεισοδίων. Φροντίζουν μάλιστα να καταπνίγονται οι όποιες φωνές κατά των προέδρων.

Και χρηματοδότηση

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τη χρηματοδότηση συνδέσμων οπαδών από προέδρους ΠΑΕ (ΚΑΕ) για τις οργανωμένες μετακινήσεις τους σε άλλες πόλεις (ακόμη και χώρες) προκειμένου να ενισχύεται η ομάδα. Οι πληροφορίες πως οι ομάδες προσφέρουν νομική κάλυψη στους οπαδούς που συλλαμβάνονται και έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη ποτέ δεν διαψεύσθηκαν.

Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν πολλές φορές τους οπαδούς στο να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, (θέλοντας να παίξουν ή) διαδραματίζοντας ρόλο στα διοικητικά των ΠΑΕ. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη επί εποχής Σαλιαρέλη στον Ολυμπιακό. Επί Ψωμιάδη στην ΑΕΚ. Και τώρα στον ΠΑΟΚ και στον Ηρακλή.

Πυρομαχικά και χασίς


ΣΥΝΕΧΙΣΘΗΚΑΝ και προχθές παρουσία εισαγγελέα οι έφοδοι στα γραφεία συνδέσμων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Ειδικότερα έγιναν έλεγχοι σε δέκα συνδέσμους και των δύο ομάδων. Σε δύο του Ολυμπιακού, στον Κορυδαλλό και στο Νέο Φάληρο, βρέθηκαν πυρομαχικά. Ο ένας εκ των αρχηγών των συνδέσμων έχει τραυματισθεί στα επεισόδια στην Παιανία, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη.

Το μεγαλύτερο οπλοστάσιο ήταν στον Κορυδαλλό, όπου βρέθηκαν 24 πολυεργαλεία σουγιάδες, βεγγαλικά-φωτοβολίδες και κλομπ. Βρέθηκε ακόμα και ένα αυτοκόλλητο στο οποίο αναγράφεται «Κόκκινοι Μαχητές Κορυδαλλού» και απεικονίζει κάποιον που κρατάει ρόπαλο και στην πλάτη του είναι τυπωμένη η λέξη «Θύρα 7». Συνολικά, κατόπιν εορτής, την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά τα δραματικά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή του 25χρονου, έχουν γίνει 22 έφοδοι σε συνδέσμους και των δύο ομάδων. Επτά από αυτούς είχαν μετατραπεί σε οπλοστάσια. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού κατασχέθηκε και ποσότητα 900 γραμμαρίων χασίς.

«Αλλού κυριαρχούν χούλιγκαν και πρεζόνια, αλλού απλοί οπαδοί»


«ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ στο χέρι των μελών ενός συνδέσμου η μορφή με την οποία θέλουν να τον λειτουργήσουν. Υπάρχουν σύνδεσμοι όπου κυριαρχούν τα πρεζόνια και οι χούλιγκαν, υπάρχουν όμως και σύνδεσμοι που απλά υποστηρίζουν την ομάδα τους».

Τέσσερις εκπρόσωποι συνδέσμων δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις:

«Όταν στον σύνδεσμό μας στον Ταύρο εμφανίστηκαν 45 πρεζάκια και τους πήραμε χαμπάρι πως ήρθαν μόνο για φασαρίες, τούς διώξαμε κατευθείαν. Εμείς δεν θέλαμε τέτοιο κόσμο στον σύνδεσμό μας. Θέλαμε να υποστηρίζουμε τον Ολυμπιακό, χωρίς να δημιουργούμε επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως δεν λειτουργούν όλοι οι σύνδεσμοι με την ίδια λογική», αναφέρει ο Ζώης Δανίκας, πρόεδρος για 12 χρόνια στην ΠΕΦΟ Ταύρου (Ολυμπιακός).

«Εμείς έχουμε καταφέρει και έχουμε αποβάλει από τον σύνδεσμο αυτά τα φαινόμενα. Βέβαια είναι δύσκολο να ελέγξεις όλα τα μέλη του συνδέσμου που είναι χιλιάδες. Κάποιες εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, όμως αν θέλει ο σύνδεσμος να θωρακιστεί μπορεί να το κάνει», λέει ο Γιάννης Νέγρης, εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου φίλων Άρη «Super 3».

Στον μικρόκοσμο των οργανωμένων είναι γνωστό όμως πως σε αρκετούς συνδέσμους ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών από τους «αρχηγούς» με εύκολα «θύματα» τους οργανωμένους οπαδούς. Οι ζυγαριές ακριβείας που βρέθηκαν αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στους συνδέσμους που έκανε έφοδο η Αστυνομία το απέδειξαν. Τα ναρκωευρώ άλλωστε συντηρούν τους στρατούς των χούλιγκαν, απαραίτητους σε ορισμένους προέδρους ομάδων. «Πιστεύω όμως ότι αν θέλει ένας σύνδεσμος να περιφρουρήσει τον χώρο του από ναρκωτικά και πολεμικά όπλα, μπορεί να το κάνει. Και σε μας κατά καιρούς έχουν έρθει τοξικομανείς ή άλλοι περιθωριακοί που θέλουν να βρουν καταφύγιο. Με τον τρόπο μας όμως και τη φιλοσοφία που έχουμε τους απομακρύναμε», λέει ο Σταύρος Βουλγαράκης εκπρόσωπος του συνδέσμου φίλων Απόλλωνα Καλαμαριάς «Τάγμα ορκισμένων Απολλωνιστών».

«Οι σύνδεσμοι είναι υποχρεωμένοι να περιφρουρούν και να ελέγχουν τα γραφεία τους, από ναρκωτικά και όπλα. Αλίμονο αν υπάρχουν τέτοια πράγματα μέσα στο σύνδεσμο», προσθέτει ο Τάσος Καναράκης, εκπρόσωπος της «Θύρας 4» του ΠΑΟΚ.

Στο εδώλιο 18 για 7 κακουργήματα


Αμέτοχοι για όσα διαδραματίστηκαν στο ραντεβού του θανάτου την περασμένη Πέμπτη, στη Λεωφόρο Λαυρίου, που στοίχισαν τη ζωή στον 25χρονο Μιχάλη Φιλόπουλο, δηλώνουν και οι 18 συλληφθέντες, που παραμένουν κρατούμενοι.


Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος τους περιλαμβάνει δεκατέσσερα σοβαρότατα αδικήματα. Επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα είναι ο απολογισμός της αξιόποινης συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, ενώ ο ανακριτής, που… αναλαμβάνει δράση από σήμερα, καλείται με βάση το προανακριτικό υλικό να επιμερίσει τις ευθύνες και να προσωποποιήσει τις κατηγορίες για τον καθένα από τους εμπλεκομένους. Οι κατηγορούμενοι μπορεί να είναι οπαδοί και των δύο ομάδων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά το «κατηγορώ» που άκουσαν από τον εισαγγελέα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ήταν κοινό για όλους. «Ποιος σκότωσε;» ζήτησε να μάθει ο εισαγγελέας από τους προσαχθέντες. Η απάντηση «κόκκινων» και «πράσινων» ήταν αρνητική.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους κατηγορουμένους εξεταζόμενος προανακριτικά φέρεται να σκιαγράφησε στους αστυνομικούς δύο «ηγετικά στελέχη οπαδικού συνδέσμου του Ολυμπιακού που συνεπλάκησαν με τον 25χρονο οπαδό του Παναθηναϊκού». Αυτό που μένει όμως, είναι να διασταυρωθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης και να εντοπιστούν τα δύο αυτά πρόσωπα, καθώςόπως προκύπτει από το προανακριτικό υλικό- κανένας από τους συλληφθέντες δεν συνδέεται με την κατηγορία της δολοφονίας.

Η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μέρες. Σήμερα θα οδηγηθούν στο ανακριτικό γραφείο όσοι αντιμετωπίζουν μόνο πλημμελήματα και αύριο θα ακολουθήσουν όσοι βαρύνονται με τα κακουργήματα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική μεταχείριση των δραστών, ιδιαίτερα για εκείνους που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει ακόμη και προφυλάκιση.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ


που αντιμετωπίζουν- κατά περίπτωση- τα 18 άτομα είναι: ●ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ από πρόθεση ● ΑΠΟΠΕΙΡΑ ανθρωπο κτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία ● ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σε εγκλη ματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη κα κουργηματικών πράξεων ● ΛΗΣΤΕΙΑ κατά συρροή και κατά συναυτουργία ● ΠΑΡΑΒΑΣΗ του νόμου περί εκρηκτικών ● ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ναρκωτικών ουσιών (σ.σ.: όλα τα προαναφε ρόμενα είναι κακουργή ματα)

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ σωματική βλάβη ● ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περίπτωση φθοράς ● ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ από αμέλεια ● ΠΑΡΑΒΑΣΗ του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων ● ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ, οπλο φορία και οπλοχρησία (σ.σ.: τα τελευταία αδική ματα τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος). Οι διωκτικές αρχές από την πλευρά τους αναζητούν και άλλα στοιχεία, με τη μέθοδο του DΝΑ, ώστε να εξακριβώσουν ποιοι ήταν παρόντες στο «ραντεβού του θανάτου». Για τον λόγο αυτό, κατά πληροφορίες, εξετάστηκαν τα αποτσίγαρα που άφησαν οι νεαροί στα κρατητήρια, ώστε να συγκριθούν με το υλικό που βρέθηκε στον χώρο των επεισοδίων πάνω σε πέτρες, ρόπαλα και μαχαίρια που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της συμπλοκής.

Με σουγιά σε πορεία αστυνομικός των ΜΑΤ


ΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΣΟΥΓΙΑ είχε πάνω του οπλισμένος άνδρας των ΜΑΤ, ο οποίος συμμετείχε στις μονάδες αστυνόμευσης πορείας αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα athens. intymedia. org.

Η πορεία, σε υποστήριξη του Βασίλη Στεργίου, ο οποίος είχε συλληφθεί στα επεισόδια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 8ης Μαρτίου, συγκέντρωσε λίγο κόσμο, δεν απειλήθηκαν επεισόδια, ωστόσο στους διαδηλωτές προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ο μεγάλος σουγιάς τον οποίο ο αστυνομικός δεν φρόντισε καν να καλύψει. «Για τους αστυνομικούς των μονάδων αυτών ο εξοπλισμός που προβλέπεται είναι συγκεκριμένος και οτιδήποτε φέρουν επιπλέον είναι παράνομο», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Κατερινόπουλος, πρόεδρος των αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής.

Είναι το δεύτερο κρούσμα τους τελευταίους μήνες με αστυνομικό των ΜΑΤ που «συλλαμβάνεται», σε αστυνόμευση πορείας, να φέρει αντικείμενο το οποίο δεν χαρακτηρίζεται «αστυνομικό εργαλείο». Η πρώτη περίπτωση ήταν του αστυνομικού που εμφανίστηκε στην πορεία των δασκάλων φορώντας σιδηρογροθιά, η οποία βαφτίστηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης «ορειβατικός κρίκος». Τότε ο αστυνομικός «τιμωρήθηκε» με μετάθεση στο Α.Τ. Παγκρατίου.