Έξυπνους μετρητές μέσα στο σπίτι, που θα μετρούν ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση ενέργειας και θα επιτρέπουν την παροχή τιμολογίων πολλαπλών ταχυτήτων, σχεδιάζει να εγκαταστήσει από τα μέσα του 2010 η ΔΕΗ.


Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν σε 60.000 μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης, πολλοί από τους οποίους είναι οικιακοί. Το πρόγραμμα, συνολικού κόστους 27 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται κατά 50% από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ, και τον Αύγουστο πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του μετρητή και του λογισμικού που θα τον υποστηρίζει. Στόχος της ΔΕΗ, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης που θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας το σύστημα τηλεμέτρησης όπως λέγεται, είναι η εγκατάσταση των μετρητών στα σπίτια να αρχίσει να εφαρμόζεται από του χρόνου.

Οι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια, θα τοποθετούνται στο εσωτερικό της οικίας και όχι εξωτερικά στην είσοδο της πολυκατοικίας όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Και αυτό διότι δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι προσβάσιμοι από τα συνεργεία της ΔΕΗ και τους εξωτερικούς εργολάβους για την καθιερωμένη καταμέτρηση, καθώς με την εγκατάστασή τους σταματά το σημερινό καθεστώς ελέγχου των ρολογιών και έκδοσης «έναντι» λογαριασμών. Κάθε μετρητής θα αποστέλλει αυτόματα τα στοιχεία της κατανάλωσης του κατόχου του (πιθανότατα μέσω ασύρματου δικτύου εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με την οποία η ΔΕΗ θα συνάψει σύμβαση) σε έναν κεντρικό υπολογιστή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που θα τα συλλέγει και θα τα επεξεργάζεται.

Τι θα ξέρει ο πελάτης

Ο πελάτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή κοιτάζοντας στην οθόνη του μετρητή, να γνωρίζει- και άρα να ελέγχει- τι καταναλώνει. Δηλαδή, μόλις θα θέτει σε λειτουργία μια ενεργοβόρο συσκευή, π.χ. τον θερμοσίφωνα, αυτόματα ο ηλεκτρονικός μετρητής του θα δείχνει αύξηση φορτίου κ.ο.κ. Έτσι θα μπορεί να περιορίζει την άσκοπη χρήση στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα θα πάψει να παραλαμβάνει λογαριασμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατανάλωση.

Ευέλικτα τιμολόγια από τη ΔΕΗ

Παράλληλα η ΔΕΗ θα μπορεί να εφαρμόσει χρονομεταβλητά τιμολόγια, δηλαδή υψηλότερα για όσους «καίνε» ρεύμα κατά τις ώρες αιχμής του φορτίου και χαμηλότερα για όσους περιορίζουν εκείνες τις ώρες την κατανάλωσή τους. Και αυτό διότι θα μπορεί στο εξής να γνωρίζει «on line» τις ώρες κατά τις οποίες καταναλώνει περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια κάθε πελάτης της. Πληροφορία που δεν είναι σε θέση να έχει με το σημερινό σύστημα. Η τοποθέτηση των μετρητών θα γίνει με έξοδα της ΔΕΗ, όπως συνέβη και πριν από λίγα χρόνια με τους περίπου 8.000

μετρητές που εγκαταστάθηκαν στους πελάτες της στη μέση τάση.

Ο λόγος για τον οποίο η εγκατάσταση ηλεκτρονικών μετρητών θα αρχίσει από τους 60.000 μεγάλους πελάτες της χαμηλής τάσης, είναι ότι- μαζί με τους 8.000 εμπορικούς πελάτες της μέσης τάσης- ευθύνονται για το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Αργότερα η ίδια τεχνολογία θα επεκταθεί στο σύνολο και των 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ πανελλαδικά. Έχει υπολογιστεί ότι αν το κόστος για 60.000 πελάτες είναι 27 εκατ. ευρώ, τότε για το σύνολο των 7,5 εκατ. θα διαμορφωθεί σε 700 εκατ. ευρώ.

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

θα μπορεί ανά πάσα στιγμή κοιτάζοντας στην οθόνη του μετρητή να γνωρίζει- και άρα να ελέγχει- πόσο ρεύμα «καίει»