Οι Γερμανοί βιομήχανοι προειδοποιούν τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον χαμένης δεκαετίας λόγω των οικονομικών προκλήσεων, αφού τα μέτρα που ανακοινώνει το Βερολίνο για την τόνωση της οικονομίας μπορεί να μην είναι αρκετά για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Κάνουν λόγο, μάλιστα, άμεσα ή έμμεσα, ακόμη και για πιθανή μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό ή για μείωση επενδύσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ολα αυτά την ώρα κατά την οποία επίκειται μεθαύριο κρίσιμη συνάντηση του ομίλου Volkswagen με ατζέντα για απολύσεις, περικοπές και κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία.

Οι προκλήσεις για την οικονομία της Γερμανίας, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές, είναι μεγάλες και διαρκείς ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας του Covid-19, αλλά τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων από τον Μερτς. Τα κορυφαία στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων ανησυχούν ότι ανάμεσα στα άλλα οι περικοπές φόρων του καγκελαρίου κατά 10 δισ. ευρώ μπορεί να μην είναι αρκετές για να επανεκκινήσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως λένε. Η φορολογική ελάφρυνση στην οποία προχωρά ο Μερτς ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ισοδυναμεί με περίπου 0,21% του ΑΕΠ της Γερμανίας το 2025 – λιγότερο από το ήμισυ των φορολογικών περικοπών έως και 27 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν συζητήσει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τον Απρίλιο.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων χαιρέτισαν κινήσεις του Μερτς όπως φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, πιο αυστηρό πλαίσιο για τη λήψη αναρρωτικών και κινήσεις για μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά προειδοποίησαν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να διαλύσουν τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις ότι η χώρα κινδυνεύει με «χαμένη δεκαετία», όπως την ονόμασαν, ανέφεραν πηγές των «Financial Times». Επίσης, εξέφρασαν ανησυχίες για τους κανονισμούς που περιορίζουν τις μέγιστες ώρες απασχόλησης σε ημερήσια βάση, τους οποίους εταιρείες θα ήθελαν να τους αλλάξουν ώστε να αφορούν εβδομαδιαία βάση για περισσότερη ανταγωνιστικότητα.

Τα μάτια στην VW

Πολλά από τα αιτήματα των βιομηχάνων, βέβαια, ειδικά σε ό,τι αφορά συνθήκες εργασίας, έρχονται σε αντίθεση με κεκτημένα εργαζομένων και των πανίσχυρων συνδικάτων στη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη 9 Ιουλίου αναμένεται να συγκληθεί το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου Volkswagen στο αρχηγείο του Βόλφσμπουργκ, για να ενημερώσει η διοίκηση εργαζομένους και μετόχους σχετικά με διαρροές ότι επιθυμεί άλλες 50.000 μειώσεις θέσεων εργασίας (100.000 συνολικά) και κλείσιμο χωρίς προηγούμενο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ολιβερ Μπλούμε αποτελεί σταυροδρόμι για τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από Κινέζους ανταγωνιστές, συρρικνούμενα περιθώρια κέρδους και δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα σχέδια του Μπλούμε, που αναμένεται να παρουσιαστούν μεθαύριο Πέμπτη, περιλαμβάνουν σημαντικές μειώσεις κόστους, κλείσιμο εργοστασίων και δεκάδες χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας, υπερβαίνοντας την κλίμακα αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Οι αντιδράσεις από εργαζομένους και από το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας που είναι βασικός μέτοχος αναμένονται μεγάλες, με τον Μπλούμε να φέρεται να εξετάζει πιθανό συμβιβασμό για κλείσιμο δύο εργοστασίων αντί για 4, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Οι κινήσεις Μερτς

Μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων στη Γερμανία απειλούσαν κατ’ ιδίαν ότι οι επιχειρήσεις της χώρας «απαιτούν αλλαγή ή ψηφίζουν με τα πόδια τους», εννοώντας ότι είναι έτοιμες να μεταφέρουν παραγωγή σε άλλες χώρες, ανέφεραν πηγές στους «FT». Αλλοι δήλωναν ότι οι εταιρείες ακυρώνουν προγραμματισμένες επενδύσεις στο εσωτερικό, αγοράζουν εταιρείες-στόχους στις ΗΠΑ για να διαφοροποιηθούν από την εγχώρια αγορά ή ακόμη κι ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των κεντρικών τους γραφείων στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
0 /50
0 /2000
YouTube thumbnail