Και οι τέσσερις ιδιώτες κατηγορούμενοι επιχειρηματίες στη δίκη των υποκλοπών κρίθηκαν από το δικαστήριο ένοχοι με εκτιτέα τα οκτώ χρόνια – κατ’ ανώτατο όριο, όπως ορίζει ο νόμος – αναγνωρίζοντάς τους δόλο και επαναληπτική τέλεση των αδικημάτων. Η απόφαση του – κι όμως – Μονομελούς Πλημμελειοδικείου την Πέμπτη 26/2 για την υπόθεση των υποκλοπών ανοίγει επί της ουσίας ξανά τον φάκελο, όπως γράφτηκε ήδη, καθώς το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και θα αποστείλει στον εισαγγελέα τα πρακτικά της δίκης για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Πολλά προέκυψαν από τη δίκη αυτή, που δεν είχαν αποκαλυφθεί στο αρχικό στάδιο της δίκης και πολλά πρόσωπα δεν είχαν ερευνηθεί καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το 2024 είχε αρχειοθετήσει την υπόθεση καταλήγοντας ότι δεν υπήρξε εμπλοκή κρατικών λειτουργών ή της ΕΥΠ στις παρακολουθήσεις με Predator.

Αλλωστε το ότι οι στόχοι ΕΥΠ και Predator ταυτίζονταν ήταν τυχαίο. Οπως τυχαίο ήταν ότι – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ – το παράνομο λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε χώρο υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης στην Αγία Παρασκευή. Τυχαίο ήταν επίσης ότι παρακολουθούσαν δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο ΕΥΠ και Predator. Απλώς σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο δεν έχει εμπλοκή το κράτος στο παράνομο λογισμικό.

Τυχαίο ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τη διέτασσε να ενημερώσει τον στόχο των υποκλοπών για τους λόγους της παρακολούθησής του. Ενώ, οι τέσσερις ιδιώτες επιχειρηματίες που καταδικάστηκαν για το σκάνδαλο λογικά τα έκαναν όλα στα πλαίσια του ιδιωτικού τους βίου και των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, εν είδει χόμπι. Ας ελπίσουμε από εδώ και πέρα να διερευνηθεί η υπόθεση στο βάθος και το ύψος που της αρμόζει.

Το 2023 αποκαλύφθηκε ότι μολυσμένα μηνύματα έλαβαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Η παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε από επίσημη ενημέρωση της ΑΔΑΕ και του τότε προέδρου της κ. Χρήστου Ράμμου. Φυσικά ήταν τυχαίο ότι κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη που ειπώθηκε ή και αποδείχτηκε ότι παρακολουθούνταν δεν υπέβαλε μήνυση, δεν έκανε τίποτα για να μάθει τι, ποιος, πώς και γιατί τους παρακολουθούσαν. Και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες ήττες που βίωσε το πολιτικό και θεσμικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια. Κορυφαίοι υπουργοί αντί να συμπεριφέρονται ως προστάτες της δημοκρατίας ζητώντας διερεύνηση, συμπεριφέρθηκαν ως καλοκουρδισμένος θίασος που έπαιξε τον ρόλο του μέχρι τέλους.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.