Σήμερα όλοι οι προβολείς θα είναι πάνω στη χώρα μας και για καλό λόγο. Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν σηματοδοτεί απλώς την έναρξη του ταξιδιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Υπενθυμίζει τα υψηλά ιδεώδη του αθλητισμού στην κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση αλλά και τις δυνατότητες που έχουν οι λαοί να γεφυρώνουν τις διαφορές τους υπό το πρίσμα της υγιούς άμιλλας.

Η σημερινή τελετή στην Αρχαία Ολυμπία γίνεται σε ένα δραματικό γεωπολιτικό τοπίο με δύο πολέμους εν εξελίξει, ο ένας εκ των οποίων στη Μέση Ανατολή απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρο τον κόσμο. H Ελλάδα όλα τα χρόνια αυτά έχει κερδίσει τον ρόλο της ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή ως μέλος του ΝΑΤΟ και του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Χώρα που παρά τα δικά της προβλήματα και δυναμικές αναπτύσσει και εξωστρέφεια και ταυτόχρονα έχει σταθεί στην ορθή όχθη της Ιστορίας.

Ευκαιρία είναι σήμερα η όλη εικόνα της τελετής να κεφαλαιοποιηθεί και ως εικόνα μιας χώρας που με τις ιδιαίτερες γεωγραφικές και γεωπολιτικές συντεταγμένες της και βαρύ πολιτισμικό φορτίο φέρει αλλά και δύναμη σταθερότητας και συνεννόησης είναι. Ολα αυτά έχουν τη σημασία τους σε ένα καθεστώς μονιμο-κρίσης και επισφάλειας παγκοσμίως.

Και οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν και μια νοηματοδότηση ειρήνης, ανεκτικότητας, συμπερίληψης και ομόνοιας. Αυτά τα λίγα λεπτά που θα απολαύσουμε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία συμβολοποιούν περισσότερα από όσα θα δούμε.