Η πρόταση της Ελλάδας να στηθεί το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα έγινε δεκτή από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Ετσι, η χώρα μας γίνεται το επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας να λυθεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα: οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες απειλούν το εμπόριο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε αρνητικά σ’ αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με τα κόμματα που διαφωνούν, όχι μόνο η χώρα εμφανίζεται ως «πρόθυμος σύμμαχος» αλλά εμπλέκεται και περισσότερο στις συγκρούσεις  σε μια περιοχή που βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάφλεξης.

Εκείνο το οποίο παραβλέπουν οι αντιπολιτευόμενοι, βέβαια, είναι πως με τη συγκεκριμένη κίνηση η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Ξεχνούν βολικά ότι μια χώρα ναυτική δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον μεγάλο εμπορικό της στόλο.

Παράλληλα, η Αθήνα αναβαθμίζει τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει τη θέση της μέσα στην Ενωση. Με τη διοίκηση της αποστολής δεν χτίζει μόνο το προφίλ του παράγοντα σταθερότητας, δείχνει και την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια – αφού οι επιχειρήσεις κι οι πολίτες της Ευρώπης θα κληθούν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται ο γύρος της Αφρικής. Οι λόγοι, λοιπόν, που οδήγησαν στην απόφαση είναι σημαντικοί. Και τα οφέλη τα οποία θα αποφέρει αυτή επίσης.