Oταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε πριν από πέντε χρόνια να αυξήσει τη φορολόγηση των καυσίμων στο πλαίσιο της «οικολογικής μετάβασης» της χώρας, ήρθε αντιμέτωπος με ένα ισχυρό κίνημα αγροτών, που ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες του αυθόρμητα και χωρίς ηγέτες, στη συνέχεια φούντωσε, για να λάβει κάποια στιγμή και πολιτικό χαρακτήρα αφού «υιοθετήθηκε» από την Ακροδεξιά. Οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» διήρκεσαν 13 εβδομάδες και ο Μακρόν αναγκάστηκε τελικά να αναδιπλωθεί, παραδεχόμενος ότι δεν είχε προετοιμάσει επαρκώς την κοινή γνώμη για τη μεταρρύθμισή του.

Ενας ανάλογος κίνδυνος διαφαίνεται τώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στη μια χώρα μετά την άλλη οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους για να καταγγείλουν τα μέτρα των Βρυξελλών κατά της κλιματικής αλλαγής. Η έμφαση στην περικοπή των εκπομπών άνθρακα και στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, λένε, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους έναντι των εισαγόμενων. Κι αυτό, σε μια περίοδο που έχουν να τα βάλουν με τον πληθωρισμό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τους αποκαλούν «Πράσινα Γιλέκα», κάτι που αποτελεί μια εγγενή αντίφαση, αφού σιχαίνονται τους οικολόγους. Οι διαδηλώσεις τους λαμβάνουν συχνά εκρηκτικό χαρακτήρα. Και η Ακροδεξιά δεν άργησε φυσικά να τους αγκαλιάσει. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τις φιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης, που βλέπουν στις δημοσκοπήσεις την ακροδεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», στην οποία μετέχουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και το γερμανικό AfD, να εκτοξεύεται ενόψει των ευρωεκλογών από την πέμπτη στην τρίτη θέση.

Απαιτείται λοιπόν μια απάντηση, που δεν μπορεί να περιοριστεί στην αναβολή της λήψης αναγκαίων μέτρων όπως η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και η επέκταση της βιολογικής γεωργίας. Οι αγρότες είχαν εθιστεί επί δεκαετίες στην πολιτική των φθηνών τιμών χάρις στις επιδοτήσεις και δικαίως διαμαρτύρονται όταν βλέπουν μια κάθετη πτώση των εισοδημάτων τους. Η προστασία του κλίματος και η «πράσινη» μετάβαση πρέπει λοιπόν να γίνουν με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φανεί ότι πλήττουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, το φίδι της Ακροδεξιάς θα μας τυλίξει όλους.