Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων αλλά και υπέρ του Ισραήλ. Μεγαλύτερη συγκέντρωση ήταν εκείνη στο Λονδίνο το Σάββατο, όπου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη», κρατώντας πανό και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές κινήθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου προτού κατευθυνθούν στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Πολλά από τα συνθήματα και τα πανό περιείχαν έντονα αντι-ισραηλινά συνθήματα και ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πανό με φωτογραφίες του Σούνακ, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη λεζάντα «Καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου». Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει πριν από την πορεία ότι οποιοσδήποτε έδειχνε υποστήριξη στη Χαμάς, που έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση στη Βρετανία, θα αντιμετώπιζε σύλληψη και οποιοδήποτε περιστατικό εγκλήματος μίσους δεν θα γινόταν ανεκτό. Η διαμαρτυρία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική και η αστυνομία είπε ότι προχώρησε σε 10 συλλήψεις.

«Χθες Σρεμπρένιτσα, σήμερα Γάζα»

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες χώρες. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης του Σαράγεβο χθες κυματίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης και της Βοσνίας και απαιτώντας να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Μερικοί φώναζαν: «Γενοκτονία, γενοκτονία», ενώ ένα μεγάλο και περίοπτο πανό έγραφε «Χθες Σρεμπρένιτσα, σήμερα Γάζα», αναφερόμενο στη σφαγή του 1995 στη βοσνιακή πόλη, τη χειρότερη θηριωδία της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία οι σερβικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια. Διαδήλωση για την υποστήριξη της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε και στη Βαρσοβία. Ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Πολωνία καταδίκασε την πορεία για «κατάφωρο αντισημιτισμό», δείχνοντας ένα πλακάτ που έγραφε «Κρατήστε τον κόσμο καθαρό» μαζί με μια εικόνα της ισραηλινής σημαίας να πετάγεται σε έναν κάδο.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο και το Βερολίνο για να αντιταχθούν στον αντισημιτισμό και να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Μερικοί από εκείνους που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στη γερμανική πρωτεύουσα  κρατούσαν ισραηλινές σημαίες ή αφίσες με φωτογραφίες ομήρων που πήρε η Χαμάς. «Είναι αφόρητο οι Εβραίοι να ζουν ξανά με φόβο σήμερα – ιδιαίτερα στη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος  της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Κάθε επίθεση σε Εβραίους, σε εβραϊκούς θεσμούς είναι ντροπή για τη Γερμανία. Κάθε επίθεση με γεμίζει ντροπή και θυμό». Νωρίτερα, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εγκαινίασε μια νέα συναγωγή στην ανατολική πόλη Ντεσάου δηλώνοντας «εξοργισμένος» από την έξαρση του αντισημιτισμού από την έναρξη της σύγκρουσης. Σε κάποια κτίρια στο Βερολίνο όπου ζουν Εβραίοι άγνωστοι ζωγράφισαν το αστέρι του Δαβίδ σε πόρτες και τοίχους και οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ σε μια συναγωγή στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. «Εδώ στη Γερμανία, σε όλα τα μέρη», είπε ο Σολτς, «το “ποτέ ξανά” πρέπει να το εννοούμε».

Ο πόλεμος έχει αυξήσει την ένταση σε πολλές χώρες, δημιουργώντας σε εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες την αίσθηση ότι απειλούνται. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου λέει ότι έχει δει 13πλάσια αύξηση στις αναφορές για αντισημιτικά αδικήματα τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αναφορές για εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων έχουν υπερδιπλασιαστεί. «Πρόκειται για θέμα που υποκινεί πάθη και τώρα βλέπουμε όλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις κοινότητές μας πόσο διχαστική και πολωτική έχει γίνει η τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.