Διαπίστωσα με χαρά ότι η Σουπερλίγκα άλλαξε την ώρα διεξαγωγής του ματς Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ, που είναι στο πρόγραμμα την επόμενη Κυριακή. Ηταν προγραμματισμένο να γίνει στις 8.30 το βράδυ και θα γίνει τελικά στις 4 το απόγευμα. Γιατί χάρηκα; Διότι η αλλαγή αυτή προέκυψε έπειτα από συνεννόηση των δύο συνδρομητικών καναλιών, ώστε η μετάδοση του παιχνιδιού αυτού να μη συμπέσει με τη μετάδοση του ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟ, που είναι προγραμματισμένο να γίνει την Κυριακή στο Καραϊσκάκη στις 7.30 μ.μ. Εστω και με κάποια καθυστέρηση οι δύο συνδρομητικές πλατφόρμες κατάλαβαν πως ένας σημαντικός αριθμός ποδοσφαιρόφιλων που παρακολουθούν το πρωτάθλημα Ελλάδος θέλουν να βλέπουν όλα τα ματς τουλάχιστον των μεγάλων ομάδων και είναι κρίμα να βασανίζουν τον κόσμο με διλήμματα. Μακάρι αυτό να είναι η αρχή για να σταματήσει η πρακτική της μετάδοσης παιχνιδιών την ίδια ώρα.

Εσοδα

Μακάρι επίσης το παράδειγμα του Αστέρα Τρίπολης, που μετά τους οπαδούς του Παναθηναϊκού θα δώσει εισιτήρια και στην ΑΕΚ, να το ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες της περιφέρειας. Οχι μόνο γιατί έτσι θα αυξήσουν τα έσοδά τους – πράγμα που δεν κάνει κακό. Αλλά και γιατί θα επιστρέψουμε σιγά σιγά σε μια κάποια κανονικότητα: το ξέρω ότι σοκάρω τους διάφορους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά κανονικό είναι σε ένα γήπεδο να υπάρχουν οπαδοί και των δύο ομάδων…

Ηρθε

Ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ ήρθε την Τρίτη στην Ελλάδα και υπέγραψε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας το συμβόλαιό του με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Κατόπιν αυτού, από χθες ανέλαβε καθήκοντα ως νέος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ. Αλλά μη νομίζετε ότι έχει κάνει αυτός τους ορισμούς των διαιτητών στα ματς της Κυριακής. Οι ξένοι διαιτητές που θα έρθουν για το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός έχουν βρεθεί εδώ και μέρες. Σίγουρα όχι από τον Σουηδό. Η καθυστέρηση στις διαδικασίες ανεύρεσης του αντικαταστάτη του Στιβ Μπένετ υπήρξε μεγάλη κι εν πολλοίς ανεξήγητη. Αφού η ΕΠΟ κατέληξε σε έναν αρχιδιαιτητή που είχε υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση το 2019 (!) γιατί δεν τον έφερνε δεκαπέντε μέρες πιο νωρίς; Οπως αποδείχτηκε από τη διαδικασία, δεν έψαχνε να βρει κανέναν. Ομολογώ ότι μου περνά από το μυαλό πως η καθυστέρηση υπήρξε για να μην ορίσει ο Σουηδός τους διαιτητές του ντέρμπι. Δεν φταίω εγώ αν σκέφτομαι άσχημα, φταίνε αυτοί που σε αυτό με έχουν συνηθίσει.

Ανησυχία

Καθώς οι ξένοι ποδοσφαιριστές γυρνάνε στην Ελλάδα μετά τις υποχρεώσεις τους στα ματς των εθνικών ομάδων, η βασική ανησυχία είναι σε τι κατάσταση αυτοί θα επιστρέψουν. Ηδη είναι γνωστό πως η ΑΕΚ δεν θα έχει στα ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη, τη Μαρσέιγ στη Γαλλία και τον ΠΑΟΚ στην «Opap Arena» τον Γκατσίνοβιτς που ένιωσε ενοχλήσεις πριν από το ματς της Σερβίας με το Μαυροβούνιο. Οπως σε όλα στο ποδόσφαιρο έτσι συμβαίνει και με τους διεθνείς που έχει μια ομάδα: από τη μία είναι καλό, διότι οι παίκτες παίζοντας στις εθνικές αποκτούν πάντα ηθικό ενώ ανεβαίνει και η αξία τους, αλλά από την άλλη είναι και πρόβλημα, διότι υπάρχουν τραυματισμοί και επιβάρυνση.

Πληρώνει

Αυτό συμβαίνει σε όλα τα σπορ κι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός του μπάσκετ π.χ. πληρώνει το γεγονός ότι είχε στο Παγκόσμιο τους πιο πολλούς παίκτες. Το πράγμα μαρτυρά πως έχει καλούς παίκτες, αλλά το αποτέλεσμα είναι τη δεδομένη στιγμή να έχει και την πιο επιβαρυμένη από κόπωση ομάδα. Η περίπτωση του Τόμας Γουόκαπ είναι ενδεικτική για το πώς ένα πρόβλημα μπορεί να προκύψει από το πουθενά. Ο Τεξανός απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και ο Ολυμπιακός χάρηκε γιατί χάρη σε αυτό έχει από το πουθενά έναν παίκτη παραπάνω. Από την άλλη ο Γουόκαπ εξαιτίας αυτής της εξέλιξης αγωνίστηκε με την Εθνική μας στο Μουντομπάσκετ και σήμερα δυσκολεύεται γιατί πέρυσι το καλοκαίρι, μετά από 80 ματς με τον Ολυμπιακό στη σεζόν, δεν έκανε διακοπές! Και δεύτερο Γουόκαπ για να του δώσει ανάσες ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχει.

Κι άλλοι

Τα παράδοξο στον Ολυμπιακό είναι ότι έμειναν πολύ εκτός δράσης λόγω τραυματισμών στο πρώτο μέρος της σεζόν και παίκτες που δεν επιβαρύνθηκαν παίζοντας στο Μουντομπάσκετ. Ο Σίκμα, ο Γκος και ο Μακ Κίσικ είδαν τα ματς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στον καναπέ του σπιτιού τους, αλλά μόλις ξεκίνησε η σεζόν πόνεσαν. Είναι κακή είδηση γιατί αυτοί ναι μεν κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, πλην όμως ίσως βγάλουν μικροπροβλήματα οι επιβαρυμένοι. Κάπως έτσι το αποψινό ματς του Ολυμπιακού με την Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς στο ΣΕΦ μοιάζει πολύ δύσκολο. Μετά μάλιστα την ήττα του πρωταθλητή στο Μιλάνο. Είναι σκληρά παιδιά, αλλά αποκλείεται να μην τους έχει επηρεάσει καθόλου όλο αυτό που ζουν.

Αταμάν

Ηττημένος από τη Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη και προβληματισμένος γύρισε κι ο ΠΑΟ από την Κωνσταντινούπολη. Κι αυτός έχει εκτός μάχης τους Μήτογλου και Παπαπέτρου και τους περιμένει, αλλά σίγουρα ο Αταμάν περιμένει και πιο πολλά από τους παίκτες που έχει από την αρχή στη διάθεσή του. Τις προάλλες εξέφρασε δημοσίως τα παράπονά του για τις εμφανίσεις του Βιλντόζα: ο Τούρκος δεν μετρά τα λόγια του. Ο ΠΑΟ έχει τουλάχιστον μια μέρα παραπάνω για να προετοιμάσει το ματς με τη Μακάμπι: ενώ ο Ολυμπιακός αγωνίζεται απόψε, αυτός θα παίξει στο ΟΑΚΑ αύριο. Ομολογώ πως έχω μεγάλη περιέργεια για το πώς θα εμφανιστεί η Μακάμπι. Οι Αμερικανοί της παρακολουθούν όσα γίνονται στο Ισραήλ με ψυχραιμία. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές της ποδοσφαιρικής Μακάμπι το έβαλαν στα πόδια μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς: αυτοί έμειναν εκεί. Και χθες βράδυ αγωνίστηκαν και με τη Βαλένθια.

Τουλάχιστον

Ας μη γίνονται συγκρίσεις ωστόσο ανάμεσα στη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Σουηδίας, που αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο δεύτερο ημίχρονο του ματς με το Βέλγιο όταν έμαθαν ότι στις Βρυξέλλες εκτελέστηκαν δυο συμπατριώτες τους από ένα μέλος του ΙSIS, με την απόφαση των παικτών της Μακάμπι να συνεχίσουν να αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα κανονικά. Οι σουηδοί παίκτες θέλησαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των εκτελεσθέντων. Οι παίκτες της Μακάμπι δεν θέλουν να φανούν δειλοί στα μάτια των οπαδών της ομάδας. Τουλάχιστον για την ώρα…