ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

Επίσκεψη στα Τίρανα

Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του Μπαϊράν Μπέγκαϊ και τον πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα. Από την πρωτεύουσα της Αλβανίας ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε, εκτός των άλλων, να στείλει ένα σαφές και μάλλον αυστηρό μήνυμα προς τις ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου, έτσι ώστε να σβήσει το συντομότερο δυνατό η φωτιά που έχει αρχίσει εδώ και καιρό να καίει πάλι σε ένα από τα πιο εύφλεκτα σημεία των Βαλκανίων. «Αυτό που περιμένουμε από τις αρχές του Κοσόβου και της Σερβίας είναι απλό: τη διοργάνωση νέων εκλογών στους δήμους (του Βόρειου Κοσόβου) όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ακατάλληλες συνθήκες. Τη συμμετοχή των Σέρβων σε αυτές τις εκλογές και στους Θεσμούς, την αναγνώριση της Ενωσης Σερβικών Δήμων από τις αρχές του Κοσόβου» τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ράμα.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ

Επιβεβαιώθηκε η ανατροπή

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής επιβεβαίωσαν τη μεγάλη ανατροπή και το προβάδισμα του Ντόναλντ Τουσκ για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Πολωνίας. Η Συμμαχία Πολιτών και οι πιθανοί εταίροι της συγκεντρώνουν 248 έδρες στην 460μελή βουλή, ενώ το κυβερνών, εδώ και μια οκταετία, Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, περιορίστηκε στις 194 έδρες – στις οποίες πρέπει να προστεθούν και οι 18 της ακροδεξιάς Συνομοσπονδίας. Σε αυτό το φόντο, ο Τουσκ κάλεσε χθες τον πρόεδρο της δημοκρατίας Αντρέι Ντούντα (ο οποίος επίσης προέρχεται από το PiS, να επιταχύνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Απευθύνω έντονη έκκληση προς τον πρόεδρο, οι άνθρωποι περιμένουν τις πρώτες αποφάσεις, άρα ζητούμε από αυτόν ενεργητικές και ταχείες αποφάσεις» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του στο Χ (πρώην Twitter). Πάντως, η πρώτη εντολή αναμένεται να δοθεί στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι.

ΧΑΜΖΑ ΓΙΟΥΣΑΦ

Ανεξάρτητη Σκωτία σε 10 χρόνια

Το όνειρο της ανεξαρτησίας παραμένει ζωντανό για τη Σκωτία και θα γίνει πραγματικότητα εντός της επόμενης δεκαετίας, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος και διάδοχός της Νίκολα Στέρτζον. «Αυτοί οι έξι μήνες ήταν πιθανότατα οι πιο σκληροί που έχει περάσει το κόμμα μας στη σύγχρονη ιστορία» δήλωσε ο Χάμζα Γιούσαφ στο Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του SNP που πραγματοποιείται στο Αμπερντίν. Σημειώνεται ότι το κόμμα έχασε από τους Εργατικούς μία έδρα σε συμπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα, κάτι που από αρκετούς μεταφράζεται ως προμήνυμα απώλειας, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πολύ περισσότερων από τις 48 που είχε συνολικά αποσπάσει κατά το 2019, σε σύνολο 59 του τοπικού κοινοβουλίου. «Η στήριξη στην υπόθεση της ανεξαρτησίας παραμένει ισχυρή, όμως η στήριξη προς το SNP έχει υποχωρήσει σημαντικά» παραδέχθηκε ο ίδιος, στο φόντο της κρίσης που μαστίζει το κόμμα του.