Η επίσημη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει το κόμμα αυτοκριτική για τις επιλογές του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Δώρα Αυγέρη τιμά – είπε – την προσπάθεια του συντρόφου Ζαχαριάδη «αλλά υπήρχε άλλη δουλεμένη πρόταση, αυτή για τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά». Εκεί που αυτοκριτικάρονται, βέβαια, καλό θα ήταν να αναλογιστούν και ποιο μοντέλο υποψηφίου κέρδισε προχθές. Γιατί πρότυπο διαχειριστικής επάρκειας με γνώσεις για το αστικό περιβάλλον δεν τον λες εκείνον που ήθελε να κατεβάσει ο πρώην αρχηγός της στην Αθήνα.

Αντίθεση

Η συζήτηση για το περιλάλητο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων έχει ανοίξει πάλι. Οπότε, έχουν αρχίσει σιγά σιγά οι δήθεν εμπλεκόμενοι να παίρνουν θέση. Να, ο Πάνος Σκουρλέτης, για παράδειγμα, δεν έχει πρόβλημα με τη συγκρότηση συμμαχιών, αλλά είναι «εντελώς αντίθετος» στη «συγχώνευση και μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα με την Κεντροαριστερά». Σε ελεύθερη μετάφραση: άλλος ένας γύρος εσωκομματικού σπαραγμού αναμένεται να ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργασία

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η εκλογική βραδιά κι ο Νίκος Κοτζιάς κούνησε το δάχτυλο στους πασόκους. «Εμείς», έγραψε στο X ως υπέρμαχος της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, «ψηφίσαμε Δούκα για να φύγει ο Μπακογιάννης, η ΝΔ και η αλαζονεία της. Δεν ψηφίσαμε για την επαναφορά της γνωστής πράσινης αλαζονείας». Πάντως, ο νέος δήμαρχος δεν κέρδισε μόνο χάρη στις συριζαϊκές ψήφους – πήρε 25.545 παραπάνω από το άθροισμα των ψήφων του Ζαχαριάδη και των δικών του στον πρώτο γύρο.

Ντιμπέιτ

Δεν έπρεπε, σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο Μπακογιάννης να πάει σε ντιμπέιτ αφού «οι εκλογές δεν είναι άσκηση φιλανθρωπίας ή ευγένειας. Οι εκλογές είναι μια μάχη με στόχο να κερδίσεις. Εάν κάνεις κάποια κίνηση που αυξάνει το ρίσκο ενώ δεν χρειάζεται να το κάνεις, είναι λάθος. Ηταν πολύ ωραίο ντιμπέιτ, πολιτισμένο και ανθρώπινο, αλλά έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να δουν τον Δούκα». Και μάλλον κάτι παραπάνω απ’ ό,τι υπολόγιζε η ΝΔ είδαν στον «κύριο καθηγητή».