Η συζήτηση χθες σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν προγραμματισμένο να αφορά «δράση της βάσης για τη δημοκρατία» – θα ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου. Μετά τις αιματηρές εξελίξεις στη Γάζα σχεδιάστηκε ως μια συγκέντρωση που ζητούσε την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά κι αυτό άλλαξε. Η καταστροφή από τις επιθέσεις της Χαμάς ήταν «άμεσο αποτέλεσμα» της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στο Ισραήλ, είπε δακρυσμένη η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χααρέτζ» Μίκα Αλμογκ, η οποία εμφανίστηκε μέσω βίντεο με μπλουζάκι που έγραφε «ΑΡΚΕΤΑ». «Οταν υπονομεύεις τη δημοκρατία, όταν όλες οι αξίες παραμορφώνονται, η διαφθορά αγριεύει, ανοίγονται ρωγμές» είπε η Αλμογκ, εγγονή του πρώην προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό Νετανιάχου «επίδοξο τύραννο».

Αλλά και στους δρόμους των ισραηλινών πόλεων οι υπουργοί της κυβέρνησης έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών, που φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια μετά το πρώτο σοκ και το βαρύ πένθος για τις τόσες απώλειες. Πριν από τις επιθέσεις, το Ισραήλ είχε συγκλονιστεί επί μήνες από δέσμη δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου, και έκανε χιλιάδες Ισραηλινούς να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται επί μήνες.

«Καταστρέψατε αυτή τη χώρα. Φύγετε από εδώ» φώναξε ένας γιατρός στην Ιντίτ Σίλμαν, την υπουργό Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σε νοσοκομείο στο Τσριφίν. Οι Ισραηλινοί είναι εξοργισμένοι με την αποτυχία της κυβέρνησης να αποτρέψει τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς. Πολλοί είναι εκείνοι που την κατηγορούν ότι άργησε πολύ να βοηθήσει τους Ισραηλινούς την ώρα που δέχονταν επιθέσεις από τους τρομοκράτες της Χαμάς. «Τώρα είναι η σειρά μας» ακούγεται να φωνάζει ο γιατρός σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Twitter. «Εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Θα κυβερνήσουμε εδώ –Δεξιά, Αριστερά, ένα έθνος ενωμένο – χωρίς εσάς. Εχετε καταστρέψει τα πάντα».