Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ξανά σε πρώτο πλάνο και μετά τη μετάβαση στο Βόρειο Αιγαίο σκοπεύει, εκτός απροόπτου, να βρεθεί σήμερα στην Τρίπολη με τον Δημήτρη Πτωχό έπειτα από πρωινή επίσκεψη στην πλατεία Βικτωρίας με τον Κώστα Μπακογιάννη ενώ αύριο αναμένεται σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Για ενίσχυση των επίσημων υποψηφιοτήτων σπεύδουν και οι εκλεγέντες περιφερειάρχες (όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που πέτυχαν ποσοστά πάνω από το εθνικό του κόμματος), μαζί με υπουργούς και βουλευτές.

 

1 Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ο κομματικός μηχανισμός είναι πλήρως ενεργοποιημένος. Οι τέσσερις γαλάζιες ΔΕΕΠ (οι άλλοτε νομαρχιακές επιτροπές) εξέφρασαν στήριξη στον Κώστα Αγοραστό.

Ομως προβληματίζει η «χαμένη» Μαγνησία και το ενισχυμένο ποσοστό του Δημήτρη Κουρέτα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) αλλά και εκείνο της προερχόμενης από τη ΝΔ Ελευθερίας Τζανακούλη – συγγενή του νεοδημοκράτη νυν γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κωνσταντίνου Τζανακούλη.

Η περιφέρεια αποτελεί στοίχημα και της αντιπολίτευσης, με ενδεικτικό το κάλεσμα της νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα για μέτωπο αριστερών δυνάμεων.

2 Πελοπόννησος

Συμβολισμούς και πολιτική ουσία περιλαμβάνει η «μάχη» της Πελοποννήσου ανάμεσα στον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος εξέπληξε με την παρ’ ολίγον εκλογή του και στον Πέτρο Τατούλη. Ο «αέρας» 10 μονάδων του Πτωχού τον φέρνουν, σύμφωνα με γαλάζιες εκτιμήσεις, κοντά στην τελική νίκη, ωστόσο το νεοδημοκρατικό επιτελείο εστιάζει στην Αρκαδία.

 

3 Βόρειο Αιγαίο

Το Βόρειο Αιγαίο είναι βασικό στοίχημα του Μαξίμου. Ανάμεσα στον Αλκιβιάδη Στεφανή και στον Κώστα Μουτζούρη υπάρχει η ψαλίδα 6+ μονάδων του α’ γύρου. Ιδια διαφορά είχε καταγραφεί και το 2019 ανάμεσα στην τότε εκλεκτή της ΝΔ Χριστιάννα Καλογήρου και στον Μουτζούρη, ο οποίος είχε γυρίσει το παιχνίδι, με τις σχέσεις του με το Μαξίμου να περνούν έκτοτε από σαράντα κύματα κυρίως για το Προσφυγικό.

 

4 Μακεδονία – Θράκη

Αισιοδοξία υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο για την αναμέτρηση του Χρήστου Μέτιου και του Χριστόδουλου Τοψίδη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με την προσοχή στραμμένη στον Εβρο. Εκεί ο Τοψίδης ανέβασε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019, προσπερνώντας με 8+ μονάδες τον υποψήφιο της ΝΔ.

 

5 Ιόνιο

Στο Ιόνιο η Ρόδη Κράτσα ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή και, κατά τους γαλάζιους ανακτά κάποιες δυνάμεις, σε μια απαιτητική για την ίδια αναμέτρηση.

6 Δυτική Μακεδονία

Η άλλη περιφέρεια όπου ο υποψήφιος της ΝΔ ήρθε δεύτερος την περασμένη Κυριακή είναι η Δυτική Μακεδονία. Ο Γιώργος Κασαπίδης ανεβάζει ρυθμούς κόντρα στη δυναμική του διαγραφέντα από τη ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη, ο οποίος δήλωσε ότι στο ψηφοδέλτιό του υπερισχύει το «μπλε».

Η προσοχή εστιάζει σε Κοζάνη και Καστοριά ενώ η υποστηριζόμενη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου είπε ότι «οι πολίτες θα επιλέξουν με δικά τους κριτήρια».

7 Δήμοι

Στους δήμους η προσοχή της ΝΔ πέφτει σε Αθήνα (Κώστας Μπακογιάννης – Χάρης Δούκας) και Θεσσαλονίκη (Κωνσταντίνος Ζέρβας – Στέλιος Αγγελούδης), αν και υπάρχουν και άλλοι  που ενδιαφέρουν έντονα την παράταξη.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η «μάχη» κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη, ο Σπύρος Πέγκας δήλωσε ότι «τα μέλη μας θα ψηφίσουν κατά συνείδηση» ενώ θέση υπέρ του Ζέρβα πήρε ο προερχόμενος από τη ΝΔ Στέργιος Καλόγηρος.

Στη ΝΔ εμφανίζονται ικανοποιημένοι με αρκετές δημοτικές αναμετρήσεις στην Αττική (Κηφισιά – Βασίλης Ξυπολητάς, Βριλίσσια – Γιάννης Πισιμίσης κ.ά.) ενώ τους απασχολεί η έκβαση του β’ γύρου μεταξύ άλλων στη Νέα Σμύρνη που είχε συγκεντρώσει ενδιαφέρον αρκετών προσώπων του γαλάζιου περιβάλλοντος με τελική επιλογή τη Δήμητρα Νάνου και στο Χαλάνδρι, όπου ο Σίμος Ρούσσος άφησε δεύτερη την προερχόμενη από τη ΝΔ Κρίστη Αγαπητού στην οποία δήλωσε στήριξη ο Χάρης Ρώμας.

Το γαλάζιο βλέμμα είναι στραμμένο και στην Πάτρα όπου η ΝΔ αναζητούσε για μήνες μια δυνατή υποψηφιότητα απέναντι στον Κώστα Πελετίδη, διαπιστώνοντας ότι ο Κώστας Σβόλης συγκεντρώνει «κεντρώες» στηρίξεις ενόψει β’ γύρου.