Η ανακοίνωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τον Στέφανο Κασσελάκη στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ένα σκληρό τελεσίγραφο για αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια όσων υπονομεύουν την ενότητα της ΚΟ «και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», όπως έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, άνοιξε περαιτέρω τον ασκό του Αιόλου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έναν ακόμη πιο οξυμένο εμφύλιο να αναμένεται.

Καταρχάς, η σύνθεση των νέων τομεαρχών επιβεβαίωσε μια είδους επίδειξη προεδρικής ισχύος και παρότι η πλευρά Κασσελάκη και ο ίδιος αποσαφήνισαν πως εξάντλησε κάθε προσπάθεια σύνθεσης και ενωτικής διάθεσης με όλες τις πλευρές του κόμματος.

Οι περισσότεροι των νέων τομεαρχών εγγράφονται στην όχθη του, πλην του Κώστα Μπάρκα, του Γιώργου Ψυχογιού και της Κυριακής Μάλαμα.

Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες, πάντως, λένε πως ο Κασσελάκης πρότεινε θέσεις και στο μπλοκ της μειοψηφίας, δηλαδή στην ομάδα των 6 και 6 (Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος κ.ά.) αλλά και στην Ομπρέλα (σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», πρόταση υπήρξε και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο), αλλά υπήρξε άρνηση από τους δεύτερους.

Η προεδρική πλειοψηφία σημειώνει – άτυπα – πως το μπλοκ της μειοψηφίας κάνει «λευκή απεργία».

Κόντρα και για τον Πολάκη

Οι δυνάμεις των μη υποστηρικτών του Κασσελάκη από την άλλη θεωρούν πως επιλογές σαν του Παύλου Πολάκη στη θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ στη Βουλή, η αντικατάσταση των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη από τις θέσεις του διευθυντή της ΚΟ και του εκπροσώπου Τύπου χωρίς να ενημερωθούν αλλά και η όλη μέχρι τώρα στάση της νέας ηγεσίας δεν κινούνται σε μια ενωτική κατεύθυνση. Ειδικά για τον Πολάκη, δυνάμεις των 53 χθες σημείωναν πως δεν είναι δυνατόν να έχει τόσο κομβικό ρόλο, ένα στέλεχος που έχει ζητήσει δημόσια προγραφές άλλων στελεχών.

Οι δυνάμεις της μειοψηφίας θεωρούν δε πως η όλη κίνηση χθες του Κασσελάκη δεν βοηθάει την προσπάθεια για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καταρχάς λόγω της έτερης πολιτικής επικαιρότητας που παράγει.

Αντιδράσεις και αιχμές

Η πρώτη πάντως αντίδραση που είχαν οι αποφάσεις Κασσελάκη και το σκληρό τελεσίγραφό του για τα ψηφοδέλτια, ήλθε από την πλευρά της Αννέτας Καββαδία που είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκει στην Ομπρέλα – ήταν εκπρόσωπος του Τσακαλώτου στην εσωκομματική κούρσα: «Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό.

Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;», αναρωτήθηκε η πρώην βουλευτής με δημόσια παρέμβαση και επικαλέστηκε το άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών όπου προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων και πως η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών ύστερα από διαβούλευση με τις Οργανώσεις Μελών. Η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην ΚΕ.

Ο Kασσελάκης στις ΗΠΑ και στο κόμμα φαγωμάρα

Αυτό που παράλληλα επίσης δυναμιτίζει περισσότερο το όλο κλίμα είναι το πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ την Κυριακή.

Οι δυνάμεις της Ομπρέλας και όχι μόνον, θεωρούν casus belli τη μη συνεδρίαση των οργάνων εν μέσω τόσο κρίσιμων αποφάσεων, εκλογικών μαχών, αλλά και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ως επιβεβλημένη μια τέτοια συνεδρίαση της ΠΓ την περιγράφει ο Νίκος Βούτσης (χθες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν επιφυλακτικός για τις θέσεις που ανέπτυξε στον ΣΕΒ ο Κασσελάκης), αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης που πάντως χθες εξαπέλυσε πυρά κατά του Χρήστου Σπίρτζη και για τις θέσεις του δεύτερου για ενοποίηση των χώρων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και για την όλη στρατηγική για τις αυτοδοικητικές εκλογές – ο Σπίρτζης ήταν υπεύθυνος για το πεδίο επί Τσίπρα.

«Ο κ. Σπίρτζης ήταν ο υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά. Παρέδωσε «λευκή κόλλα» και παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, τελείως ειλικρινά, αλλά και κυνικά, ομολογείται ένα σχέδιο το οποίο σημαίνει την εγκατάλειψη του χώρου της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και της ενσωμάτωσής του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δείχνει τελικά ποιοι και πόσο πίστευαν στην προηγούμενη πορεία και ποιοι υπονόμευσαν αντικειμενικά τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη περίοδο», είπε ο Σκουρλέτης (ΕΡΤ) και ο Σπίρτζης ανταπάντησε σκληρά μέσω κοινωνικών δικτύων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ομπρέλα, καθώς με ευθύνη των στελεχών της, όπως έγραψε χαρακτηριστικά και σε προσωπικό τόνο προς τον Σκουρλέτη, δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Συνεδρίου για συγκρότηση δικτύου αυτοδιοίκησης.

Η νέα σκιώδης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τομεάρχης Εθνικής Αμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης

Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης

Τομεάρχης Παιδείας: Αθηνά Λινού

Αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά

Αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον Αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος

Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας

Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Γιάννης Σαρακιώτης

Αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για Δικαιώματα & Ισότητα: Ελενα Ακρίτα

Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου

Τομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου

Αν. τομεάρχης Εσωτερικών – αρμόδιος για Μακεδονία – Θράκη: Πέτρος Παππάς

Αν. τομεάρχης Εσωτερικών αρμόδια για Θέματα Διαφάνειας: Ραλλία Χρηστίδου

Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς

Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος

Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου

Αν. τομεάρχης Εξωτερικών – αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Οθων Ηλιόπουλος

Τομεάρχης Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης

Αν. τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού

Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα

Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη

Αν. τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας

Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα

Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου