Αλλο κόμμα

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται τώρα πιο πολύ από ποτέ: το κάθε στέλεχος έχει στο μυαλό του ένα άλλο κόμμα. Η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο νέο, στον πασοκογενή ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερή του πτέρυγα, φέρει αγεφύρωτα χάσματα που δεν έκλεισαν ακόμα και με τη συγκολλητική ουσία που πρόσφερε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Φάνηκε στα όσα είπε η Θεοδώρα Τζάκρη και σε όσα της απάντησε η Πέτη Πέρκα. Για την πρώτη, η διαφωνία με την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη είναι μέρος ενός «εφετείου για να διασώσουμε την καθαρότητα της αριστερής ψυχής». Για τη δεύτερη, η Τζάκρη «ήρθε από ένα άλλο κόμμα» και «μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια» – η Τζάκρη όμως είναι στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015.

Κεντροαριστερές ενοποιήσεις

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να γίνεται είναι στις εσωκομματικές δυσκολίες η λύση να έρχεται μέσω του ΠΑΣΟΚ: ήταν δεδομένη από την αρχή η «πόρτα» που ρίχνει η Χαριλάου Τρικούπη στα σενάρια που προκύπτουν με αφορμή τις δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη για ενοποιημένο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες ευρωεκλογές – καθώς αυτό μοιάζει με απόπειρα διάσωσης ενός κόμματος από τον εαυτό του, όταν αυτό καλά καλά δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να είναι.

Νέος πρόεδρος,

νέα συνθήματα

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης εντείνει τις προσπάθειες ανάμειξης της βάσης με νέα καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον isyriza – η οποία περιέχει και ένα νέο σύνθημα: «γίνε ο ΣΥΡΙΖΑ που θες». Οπου η λέξη ΣΥΡΙΖΑ αντικαθιστά την λέξη «αλλαγή», σε μια φράση που αποδίδεται στον Γκάντι. Και, εννοείται, η «αλλαγή» έχει και αμερικανικές αλλά και ελληνικές γνωστές υποδηλώσεις.

Μόνο ένα κόμμα

«Θα πανηγυρίζει κάποιο κόμμα αν κερδίσετε εσείς την Κυριακή;» ρωτήθηκε χθες το πρωί (ΣΚΑΙ) ο Στέλιος Αγγελούδης για τη μάχη της Θεσσαλονίκης. «Ναι, το κόμμα της Θεσσαλονίκης» είπε στην απάντησή του, σημειώνοντας πως στο ψηφοδέλτιό του υπάρχουν «εμβληματικές προσωπικότητες» από την τοπική ΝΔ, «σημαντικά πρόσωπα» από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και άλλα από το ψηφοδέλτιο που είχε σχηματίσει το 2019 η Κατερίνα Νοτοπούλου, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα μόνο κόμμα δεν ονοματίστηκε – αυτό από το οποίο προέρχεται ο ίδιος ο Αγγελούδης.