Και τώρα τι; Ενα ερώτημα που τίθεται αμείλικτο σε όλους τους επαγγελματίες αθλητές όταν φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για την ολοκλήρωση της καριέρας τους. Απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί. Διότι, όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τιερί Ανρί, «το τέλος της καριέρας ενός αθλητή είναι ένας μικρός θάνατος. Και δεν σε διδάσκουν πώς να πεθάνεις».

Ο βετεράνος γάλλος σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ξέρει πολύ καλά τι λέει. Ακόμα κι αν ο ίδιος το απέφυγε, πολλοί συνάδελφοί του από το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα έπεσαν στην κατάθλιψη μετά το τέλος της αθλητικής σταδιοδρομίας τους. Επειδή βρέθηκαν ξαφνικά και χωρίς να έχουν προετοιμαστεί μπροστά σε μια εντελώς καινούργια γι’ αυτούς κατάσταση. Μπροστά στην ανάγκη να αλλάξουν ριζικά τη ζωή που είχαν μάθει να ζουν από μικρά παιδιά.

Δεν είναι μόνο ότι σταματά η καθημερινή ρουτίνα του αθλητή με τις προπονήσεις και τους αγώνες, που γίνεται δεύτερη φύση, ούτε ότι σβήνουν οι προβολείς και αποσύρεται αίφνης από το προσκήνιο της επικαιρότητας όπου είχε μάθει να πρωταγωνιστεί. Είναι κυρίως ότι χάνει την ίδια την ταυτότητά του. Δεν υπάρχει πια ο προπονητής, οι συμπαίκτες, ο μάνατζερ, οι φίλαθλοι, που τον περιτριγύριζαν, δεν υπάρχει τίποτα από όλα όσα τον προσδιόριζαν επί σειρά πολλών ετών, από την παιδική του ηλικία. Και πρέπει να βρει νέα ταυτότητα.

Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι καν δεδομένο ότι θα μείνει στον χώρο του. Ερευνες έχουν δείξει ότι μόλις ο ένας από τους τέσσερις αθλητές που αποσύρονται, καταφέρνει να βρει στη συνέχεια δουλειά στον αθλητισμό. Οι υπόλοιποι τρεις θα πρέπει να κοιτάξουν κάπου αλλού. Θα πρέπει να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είχαν μάθει να είναι.

Χρειάζεται δύναμη χαρακτήρα για να μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση. Και δεν την έχουν όλοι. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει η σχετική προετοιμασία. Να έχουν οι αθλητές την αναγκαία υποστήριξη όχι μόνο από το περιβάλλον τους, αλλά και από την Πολιτεία. Με προγράμματα που θα δίνουν απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει κάθε αθλητής όταν παίρνει την απόφαση να κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του.