Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός κέρδισαν τα ματς με τον Παναιτωλικό και τον Ατρόμητο που έδωσαν την Κυριακή το βράδυ. Τα παιχνίδια αυτά έπρεπε να γίνουν την πρώτη αγωνιστική και αναβλήθηκαν. Ο Παναιτωλικός και ο Ατρόμητος έμοιαζαν να μην έχουν καμία όρεξη να τα δώσουν: αν μπορούσαν να τα αποφύγουν θα το έκαναν ευχαρίστως. Ο πρώτος δέχτηκε τρία γκολ από την ΑΕΚ, ο δεύτερος πέντε γκολ από τον ΠΑΟ.

Ο Ατρόμητος έδιωξε τον προπονητή του, τον Κρις Κόουλμαν, ο Παναιτωλικός έδωσε το πρώτο του ματς με προπονητή τον Γιάννη Πετράκη. Και οι δυο για να μείνουν στην κατηγορία θα πρέπει να αλλάξουν πολύ προσεχώς. Εβγαλαν δύσκολο πρόγραμμα τις πρώτες αγωνιστικές – ειδικά ο Ατρόμητος που αγωνίστηκε εκτός έδρας με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟ. Αλλά έχουν προβλήματα μεγάλα: κυρίως δεν δείχνουν την παραμικρή πρόοδο.

Φρεσκάδα

Τα παιχνίδια αυτά μεγαλώνουν μια υποψία που έχω καταθέσει καιρό τώρα: η ψαλίδα μεταξύ των τεσσάρων πρώτων του πρωταθλήματος, που αγωνίζονται και στην Ευρώπη, και των υπόλοιπων νομίζω ότι μεγάλωσε πολύ. Τόσο ώστε οι απώλειες βαθμών να πονάνε πολύ. Αυτές είναι που καθορίζουν μέχρι τώρα τη βαθμολογία: ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ που είναι πίσω από τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό πληρώνουν βαθμολογικά τις ήττες από τον ΟΦΗ και τις ισοπαλίες που είχαν ο ένας με τον Αρη και η άλλη με τον Πανσερραϊκό.

Το γεγονός ότι αυτοί οι τέσσερις (δηλαδή ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ) αγωνίζονται στην Ευρώπη μεγάλωσε την απόσταση από τους υπόλοιπους. Προσπαθώντας να φτιάξουν ομάδες που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη δυσκολία του προγράμματος (που επιβαρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ματς) ξέφυγαν κι άλλο από όσους ευρωπαϊκά ματς δεν δίνουν. Τα ματς που είδαμε την Κυριακή το βράδυ ήταν ενδεικτικά. Και ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ αγωνίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ. Κι όμως η αθλητική τους φρεσκάδα έναντι των αντιπάλων τους ήταν τόσο μεγάλη ώστε η μεν ΑΕΚ κέρδιζε με 2-0 στο ημίχρονο, ο δε ΠΑΟ με 3-0.

Κόστος

Δεν συμβαίνει παντού το ίδιο. Στην Πρέμιερ Λιγκ π.χ. η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ (αν όχι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις) πληρώνεται ακριβά. Οποια ομάδα σε αυτό παίρνει μέρος είτε μένει νωρίς εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος (παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύει για μεταγραφές) είτε στο τέλος της σεζόν δεν ξαναβγαίνει στο Τσάμπιος Λιγκ: η Μάντσεστερ Σίτι είναι η μόνη εξαίρεση. Κι αυτή όμως πληρώνει το κόστος της διεκδίκησης όλων των τίτλων: όχι τυχαία, ακριβώς επειδή το πρόγραμμά της έχει επιβαρυνθεί, έχει δυο ήττες στη σειρά στην Αγγλία – μια από τη Γουλβς και μια από την Αρσεναλ.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πλήρωσαν τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Νάπολι, η Ιντερ. Ολες παίρνουν μέρος σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δεν είναι ένα πρωτάθλημα που διεκδικούν πολλοί κερδίζοντας συνέχεια, αλλά ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι καλύτεροι χάνουν βαθμούς από ομάδες λιγότερο ποιοτικές αλλά ανταγωνιστικές χάρη στη μαχητικότητα, στη φόρμα, στις αντοχές τους κ.λπ. Τέτοιο πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν έχουμε. Και βλέποντας τα κυριακάτικα ματς ΠΑΟ – Ατρόμητος (5-0) και ΑΕΚ – Παναιτωλικός (3-0) νομίζω πως θα αργήσουμε και να αποκτήσουμε. Οχι με ευθύνη των μεγάλων ομάδων, που κοιτάζουν πώς θα γίνουν καλύτερες, αλλά με ευθύνη των μικρότερων, που νομίζεις πως παίζουν σε άλλες κατηγορίες…

Αποστολή

Μιλώντας για τον ΠΑΟ λίγοι κατάλαβαν ότι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε άγιο την προηγούμενη εβδομάδα, όχι γιατί χάρη στον Μπρινιόλι δεν έχασε στο Ισραήλ, αλλά γιατί πρόλαβε κι επέστρεψε στην Αθήνα λίγο πριν γίνει η επίθεση της Χαμάς. Ο προπονητής του ΠΑΟ, που φυσικά δεν μπορούσε να περιμένει ό,τι έγινε, αποφάσισε ο ΠΑΟ να μείνει και το πρωί της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ, να προπονηθεί εκεί και να επιστρέψει με πτήση τσάρτερ Παρασκευή βράδυ, δηλαδή λίγο πριν απ’ τα αιματηρά γεγονότα. Το Τελ Αβίβ απέχει αρκετά από την περιοχή των επισκέψεων, αλλά ο τρόμος που θα ζούσε η αποστολή του ΠΑΟ μπορεί να ήταν κάτι χωρίς προηγούμενο.

Δύσκολο

Δεν είναι προφανώς η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες επισημάνσεις, ωστόσο μοιάζει δύσκολο η Μακάμπι να δώσει τα επόμενα παιχνίδια της στην έδρα της για το Γιουρόπα Λιγκ. Σε άλλες περιπτώσεις έχει αγωνιστεί στην Κύπρο – τώρα θα δούμε. Ο ΠΑΟ ήταν τυχερός που γύρισε λίγο πριν απ’ την αιματηρή επίθεση, αλλά θα είναι άτυχος αν η Ρεν και η Βιγιαρεάλ κερδίσουν την ομάδα του Ισραήλ, όχι μόνο γιατί αυτή δεν θα αγωνιστεί στην έδρα της, αλλά γιατί πιθανότατα οι υπεύθυνοί της, οι προπονητές της και οι παίκτες της μπορεί να έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τα ποδοσφαιρικά.

Συνήθεια

Το ίδιο ισχύει και για την μπασκετική Μακάμπι. Το παιχνίδι της με την Αρμάνι αναβλήθηκε και οι άνθρωποί της συμφώνησαν με τη Βαλένθια να αλλάξουν αμοιβαία έδρα και την τρίτη αγωνιστική να γίνει το μεταξύ τους ματς όχι στο Ισραήλ, αλλά στην Ισπανία. Στην Ευρωλίγκα έχουν αρχίσει να αποκτούν ειδικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με αναβολές και διαφοροποιήσεις του προγράμματος. Μια χρονιά αυτό το σακάτεψε ο κορωνοϊός, μια άλλη η επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία, τώρα η Χαμάς και ο χαμός που προκάλεσε. Τέτοιο πράγμα σε διοργάνωση δεν έχει ξαναγίνει. Τις ελληνικές ομάδες θα τις βόλευε βέβαια μια συνολική αναβολή: ο Ολυμπιακός από το πουθενά έχει βρεθεί ξαφνικά με τέσσερις τραυματίες, καθώς ο Σίκμα θα μείνει έξω για δυο εβδομάδες, ο ΜακΚίσικ για ένα μήνα και οι Γουίλιαμς-Γκος και Φαλ είναι αμφίβολοι για το ματς με την Μπαρτσελόνα την Παρασκευή. Ο ΠΑΟ από την άλλη στις δυο ήττες του από τον Ολυμπιακό στην αρχή της σεζόν έδειξε πως χρειάζεται χρόνο γιατί η ομάδα του είναι καινούργια. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση διακοπές δεν προβλέπονται. Στην Ευρωλίγκα έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τις αναστατώσεις που του χρόνου αν δεν υπάρξει τίποτα το δυσάρεστο, θα αποφασίσουν μια δυο αναβολές μόνοι τους για να μη χαθεί η συνήθεια…