Μαζί στην Πάτρα

Ο Κώστας Πελετίδης ήταν το φαβορί στην Πάτρα – όμως στηριζόταν από το ΚΚΕ. Η υπόλοιπη προοδευτική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στήριξαν τον Βασίλη Αϊβαλή. Και μάλιστα, σε ανώτερο επίπεδο: η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, Σία Αναγνωστοπούλου, φωτογραφήθηκε στο εκλογικό κέντρο του Αϊβαλή με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Εστω κι έτσι, πάντως, ήξεραν πως η μάχη είναι δύσκολη: στη δεύτερη Κυριακή ο Πελετίδης θα αναμετρηθεί με τον γαλάζιο Κωνσταντίνο Σβόλη.

Προοδευτικό «κάλεσμα»

Πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους, εκεί όπου οι επίσημες στηρίξεις του κόμματος δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στέφανου Κασσελάκη πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει προοδευτικούς υποψηφίους – πράγμα που εκ των πραγμάτων σημαίνει στήριξη στον Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας (τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τηλέφωνο για να συγχαρεί), στον Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα και στον Στέλιο Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο επίσημη είναι αυτή η στήριξη, αλλά και αν θα ακολουθήσει το συριζαϊκό ακροατήριο.

Διάλεξαν θάλασσα

Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφηκε στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα: στην Αθήνα η συμμετοχή ήταν μόλις 31,35% και στη Θεσσαλονίκη 40,34%. Ο καιρός ήταν καλός – και οι περισσότεροι διάλεξαν θάλασσα. Ποιους φαίνεται πως δεν ευνόησε η αποχή; Στην Αθήνα τον Κώστα Ζαχαριάδη, καθώς το ποσοστό του είναι μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού. Στη Θεσσαλονίκη, αυτός που έχασε ήταν ο εν ενεργεία δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που είδε τον Στέλιο Αγγελούδη σχεδόν να αγγίζει το ποσοστό του.

Ξεχωριστή περίπτωση

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη Θεσσαλία – και όχι χωρίς αιτία: στη συγκεκριμένη περιφέρεια οι εκλογές έγιναν ενώ μερικές περιοχές βρίσκονται ακόμη μέσα στις λάσπες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του χωριού Σωτήριο στη Λάρισα, όπου οι δρόμοι φέρουν ακόμη πολύ ισχυρά τα σημάδια από τις κακοκαιρίες που πέρασαν από την περιοχή. Και για του λόγου το αληθές, η ιδιότυπη περίπτωση φάνηκε και στο αποτέλεσμα της περιφέρειας.