Σε κλίμα ρήξης μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, λόγω της υπόθεσης του προφυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη, αναμένεται να βρεθούν σε κοινό έδαφος σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εντι Ράμα. Θα συμμετάσχουν και οι δύο στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας, με αντικείμενο τον πολιτικό συντονισμό μεταξύ των ηγετών 44 χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο Μητσοτάκης θα συμπροεδρεύσει ειδικού πάνελ για τα θέματα γεωστρατηγικής και ασφάλειας, με συνομιλητές τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και, μεταξύ άλλων, τους ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας και της Γεωργίας. Ο Ερντογάν, παρότι ήταν προσκεκλημένος, δεν θα πάει, επικαλούμενος λόγους υγείας. Θα έχει όμως ο Πρωθυπουργός κάποιο συναπάντημα με τον Ράμα; Θα φανεί. Ουδείς εκ των δύο έχει δηλώσει τέτοια πρόθεση και το θέμα έχει απομείνει στην… τύχη. Πάντως, πηγή μου με πλήρη εικόνα του προγράμματος της Συνόδου, μου επισήμανε ότι αν θελήσουν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον θα το καταφέρουν. Το παλάτι της Αλάμπρα, άλλωστε, όπου θα μαζευτούν, είναι μεγάλο και οι αποστολές που θα συρρεύσουν εκεί πολλές και πολυπληθείς.

Περιμένουν τη δίκη

Τα σημειώνω όλα αυτά γιατί οι ημέρες είναι κρίσιμες για την υπόθεση του Μπελέρη. Το τρίμηνο από την πρώτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας έχει συμπληρωθεί και άρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία της Αλβανίας, η κυβέρνηση Ράμα έχει πλέον τυπικά το ελεύθερο, εφόσον δεν του επέτρεψε να πάρει μια άδεια για να ορκιστεί στη θέση που εξελέγη, να τον κηρύξει έκπτωτο. Ωστόσο δεν το έχει κάνει, με την Αθήνα να εκτιμά ότι θέλει να δείξει «καλό πρόσωπο» και να καταπολεμήσει τις υποψίες ρεβανσισμού και απόπειρας εμπλοκής στα πολιτικά πράγματα της μειονότητας. Παράλληλα, στις 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η πρώτη δικάσιμος του Μπελέρη και του συγκατηγορούμενού του, Περικλή Κοκαβέση, στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς της Αλβανίας. Αρα το θέμα είναι αυτή τη στιγμή ορθάνοιχτο…

Ραντεβού στα Τίρανα

Και δεν τελειώσαμε εδώ. Παρότι, λοιπόν, η πρώτη συνύπαρξη Μητσοτάκη και Ράμα γίνεται σήμερα σε ουδέτερο έδαφος, ακολουθεί πολύ σύντομα και μια δεύτερη, στα Τίρανα αυτή τη φορά, όπου ο αλβανός πρωθυπουργός θα είναι ο οικοδεσπότης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στις 16 Οκτωβρίου. Εκεί οι δυο τους θα έχουν οπωσδήποτε ένα τετ α τετ. Είναι αδιευκρίνιστο σε τι κλίμα και με τι δηλώσεις… Από τη Γρανάδα, πάντως, ο Ράμα θα αναχωρήσει σήμερα, ενώ ο Μητσοτάκης θα διανυκτερεύσει στην ιστορική ανδαλουσιανή πρωτεύουσα – αύριο ακολουθεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Περισσότερο από τις προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ το 2030, ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση…

Θέλουν επικεφαλής τον Τσίπρα

Σε άλλα ευρωπαϊκά νέα, σας έγραφα τις προάλλες την εκτίμησή μου ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρωθεί πλέον αρκετά στη διεθνή σκηνή. Και λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ένταξής του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγινε γνωστό ότι του προτάθηκε να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς. Την πρόταση της ομάδας του τη μετέφερε χθες τηλεφωνικά ο ολλανδός σοσιαλιστής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Τίνι Κοξ.

Ευρω-αλληλεγγύη στη Θεσσαλία

Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο χθες η πρόταση για ενίσχυση των κονδυλίων του Ταμείου Αλληλεγγύης και του Αποθεματικού Επείγουσας Βοήθειας της ΕΕ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Κοινώς, η αύξηση των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν στη στήριξη των πολιτών των χωρών που υπέστησαν φυσικές καταστροφές. Από την πλευρά του ΕΛΚ μαθαίνω ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρενέβη στο προεδρείο της ευρωομάδας για να ζητήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη, μιλώντας τους ειδικά για τα δεινά της Θεσσαλίας και καλώντας τους να επισκεφθούν όλοι μαζί τις πληγείσες περιοχές.

Βίαιη επίθεση σε υποψήφιο του ΚΚΕ

Τη βίαιη επίθεση εναντίον του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Βασίλη Τομπουλίδη, κατήγγειλε χθες το βράδυ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο κέντρο της πόλης, έπειτα από ντιμπέιτ υποψήφιων δημάρχων που διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΜΘ και το ΑΠΘ, ομάδα περίπου 30 ατόμων και ακροδεξιού-εθνικιστικού προφίλ, προπηλάκισαν τον Τομπουλίδη και κινήθηκαν εναντίον του και σωματικά, με την επίθεσή τους να αποκρούεται, ευτυχώς, από τον κόσμο που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον χώρο.