Εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν ένα αμετάβλητο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις κάλπες του Ιουνίου, σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για το πρώτο κρας τεστ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου, με διαφορετικές στοχεύσεις και στοιχήματα. Στην τελική στροφή για τις μάχες σε περιφέρειες και δήμους, για την κυβέρνηση είναι προφανές ότι κεντρικός στόχος είναι η επιβεβαίωση της γαλάζιας πολιτικής κυριαρχίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επενδύουν σε ένα αποτέλεσμα που αναδεικνύει μια κυβερνητική φθορά, υπό το βάρος πυρκαγιών και πλημμυρών, ενώ ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλείται ότι θα μετρηθούν και οι προοπτικές του κόμματος μετά την εκλογή νέας ηγεσίας. Παρά την αλλαγή σκυτάλης από τον Αλέξη Τσίπρα στον Στέφανο Κασσελάκη, ο βασικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη δεν μεταβάλλεται: στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν μέσα από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να αναδειχθεί μια εικόνα που θα φέρνει το κόμμα σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ

Ο στόχος των 12+1 γαλάζιων νικών

Στις 13 περιφέρειες της χώρας και σε τρεις δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε «χρίσματα» στρέφεται το βλέμμα της ΝΔ στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Εκεί ρίχνει βάρος και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και προτίθεται να βγει εκ νέου μπροστά με σταθερό τον στόχο για 12+1 νεοδημοκρατικές «νίκες» (μόνο στην Περιφέρεια Κρήτη δεν υπάρχει καθαρά κομματική υποψηφιότητα με στήριξη του Σταύρου Αρναουτάκη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Ενόψει πρώτου γύρου ο Μητσοτάκης θα σπεύσει στα επόμενα 24ωρα στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά (Αττική), του Δημήτρη Πτωχού (Πελοπόννησος), του Γιώργου Κασαπίδη (Δυτική Μακεδονία), αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ηδη έχει ζητηθεί από κυβέρνηση και κόμμα να αφήσουν στην άκρη «προσωπικές διαφωνίες ή πικρίες» και να στηριχθούν συντεταγμένα οι υποψήφιοι της ΝΔ. «Η πολιτική μας κυριαρχία δεν αρκεί να εκδηλώνεται στις εθνικές κάλπες, πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες» έλεγε προ ημερών ο Μητσοτάκης.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι είναι εφικτό να τελειώσει το παιχνίδι από τις 8 Οκτωβρίου σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες προβληματίζει περισσότερο η δυναμική των «ανταρτών». Εξι περιφέρειες απασχολούν τις γαλάζιες συσκέψεις, με κυρίαρχο «πονοκέφαλο» το Ιόνιο όπου η Ρόδη Κράτσα έχει μπροστά της δύσκολη μάχη μεταξύ άλλων με τον προερχόμενο από τη ΝΔ Γιάννη Τρεπεκλή. Επονται τα θεωρούμενα από τη ΝΔ «μεγάλα ντέρμπι», το Βόρειο Αιγαίο με τον Αλκιβιάδη Στεφανή απέναντι στον Κώστα Μουτζούρη και η Δυτική Μακεδονία όπου ο «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης κοντράρει τον Κασαπίδη. Ως κρίσιμες σε επίπεδο ουσίας και συμβολισμών αντιμετωπίζονται οι μάχες του Πτωχού στην Πελοπόννησο απέναντι στον Πέτρο Τατούλη και του Χρήστου Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη απέναντι στον Χριστόδουλο Τοψίδη. Και βέβαια ως ειδική κατηγορία αντιμετωπίζεται πλέον η Θεσσαλία, χωρίς να αποσύρεται η γαλάζια στήριξη στον Κώστα Αγοραστό.

ΣΥΡΙΖΑ

Με δύναμη (;) από τον νέο αρχηγό

Η παρουσία και ο χαιρετισμός του Στέφανου Κασσελάκη στην ανακοίνωση του συνδυασμού της Ανοιχτής Πόλης υπό τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Ζαχαριάδη και η συνάντησή του με τον Γιώργο Ιωακειμίδη, υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής, έδωσε ένα πρώτο στίγμα για τη στρατηγική της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ακανθώδες πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κλειστή συνάντηση του Κασσελάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Μίλτο Χατζηγιαννάκη, αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών και υπεύθυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, με μια αναλυτική χαρτογράφηση δήμων και περιφερειών και να μπουν οι άμεσοι στόχοι στο ασφυκτικό χρονικό προφανώς πλαίσιο για τις κάλπες για την Κουμουνδούρου.

Εδώ εκτιμήθηκε ότι όπου απλώς υπάρχει στήριξη από το κόμμα και άρα η προσπάθεια είναι περισσότερο αυτοδιοικητική δεν χρειάζεται να εμπλακεί η Κουμουνδούρου, ενώ συζητήθηκαν δήμοι όπου υπάρχουν προσδοκίες, όπως η Λάρισα με τον Απόστολο Καλογιάννη ή η Πάτρα με τον Βασίλη Αϊβαλή, ο οποίος παρά το προβάδισμα του Κώστα Πελετίδη διατηρεί πιθανότητες για τον δεύτερο γύρο. Μεγάλοι δήμοι και περιφέρειες είναι ο πιο πολιτικός στόχος της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Θεσσαλονίκη με τον Σπύρο Πέγκα, που θεωρείται ανοιχτό πεδίο και μεγάλο στοίχημα, αλλά και περιφέρειες όπου μπορεί να υπάρξει γαλάζια ήττα, όπως η Θεσσαλία με τον Δημήτρη Κουρέτα, τα Ιόνια Νησιά με τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, αλλά και η Στερεά Ελλάδα με τον Απόστολο Γκλέτσο. Ο Κασσελάκης θα επισκεφθεί ορισμένες – όχι όλες – εκ των περιοχών ακριβώς για να συνδέσει πολιτικά την όλη μάχη, ενώ θα δώσει έμφαση περαιτέρω στη διπλή μάχη της Αθήνας.

ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στα τελευταία μέτρα της κούρσας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίδοση των επίσημων στηρίξεων που έχει δώσει το κόμμα στις δεκατρείς περιφέρειες. Για καθεμία, το καλό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, ανάλογα με τη δυναμική που έχει αναπτύξει το κόμμα – ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμβολική Κρήτη, με τον Σταύρο Αρναουτάκη να έχει τον τίτλο του φαβορί, ενώ το ΠΑΣΟΚ «κυνηγάει» τη δεύτερη θέση στη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφές στον Κάμπο από τις πλημμύρες, στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος, σε αυτόν θα βρίσκεται ο Γιάννης Σγουρός. Το αποτέλεσμα της Αττικής έχει επιπλέον σημασία, καθώς στέλνει και κεντρικό πολιτικό μήνυμα ενόψει ευρωεκλογών για την ανακατάταξη των προοδευτικών δυνάμεων  – το ΠΑΣΟΚ θέλει να εμφανίζεται σε κάθε πεδίο ως ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και ως «αξιόπιστη, προγραμματική, θεσμική αντιπολίτευση» και στην Αττική το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν διαφορετικούς συνδυασμούς.

Ως ιδεολογικό πρόσημο για την επόμενη ημέρα, ως προς τη σοβαρότητα, το τεχνοκρατικό και σοσιαλδημοκρατικό του στίγμα, εκλαμβάνεται η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον δήμο της Αθήνας. Σε αυτόν το ΠΑΣΟΚ έχει ρίξει όλο του το βάρος, ώστε να καταφέρει να βρεθεί στον δεύτερο γύρο – θεωρούν μάλιστα πως αν κάτι τέτοιο συμβεί ο Δούκας έχει πιθανότητες να κερδίσει κιόλας. Από εκεί και πέρα, στο ΠΑΣΟΚ θα δουν θετικά την πιθανότητα να περάσει ο Στέλιος Αγγελούδης στον δεύτερο γύρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα στελέχη του κόμματος διατηρούν τις επαφές τους με υποψήφιους δημάρχους ανά την Ελλάδα που έχουν πασοκικές καταβολές, ακόμα κι αν δεν έχουν χρίσμα.