Το χθεσινό ραντεβού του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν έγινε γρήγορα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε εξίσου γρήγορα πως οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» – πως είναι, δηλαδή, υποχρέωσή της να επιδείξει αλληλεγγύη, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση ενός κράτους – μέλους μετά τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης αλλά και την πιο μεγάλη δασική πυρκαγιά από τότε που καταγράφονται τα σχετικά δεδομένα στην Ενωση.

Ο δρόμος για την παροχή κονδυλίων 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, άνοιξε. Οι επιλογές που προσφέρθηκαν στη χώρα μας από τα διάφορα ευρωπαϊκά Ταμεία και προγράμματα είναι πράγματι αρκετές. Αυτή η εξέλιξη είναι αναμφίβολα σημαντική. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικογένεια – και η γραφειοκρατία της – πρέπει να διασφαλίσει ότι ο δρόμος θα μείνει ανοιχτός και χωρίς εμπόδια. Γιατί οι πόροι που θα εκταμιευθούν και θα κατευθυνθούν προς τα εδώ από τις Βρυξέλλες είναι κρίσιμο να φτάσουν ταχύτατα. Aμέσως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα επιδείξει την απαραίτητη ευελιξία. Οι άνθρωποι που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται είναι ευρωπαίοι πολίτες. Οι περιφέρειες οι οποίες πληγώθηκαν από τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ευρωπαϊκές περιοχές. Γι’ αυτό οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εργαστούν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως η δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες της Ευρώπης, όχι κάποιον απρόσωπο γραφειοκρατικό μηχανισμό.